AYM üye ve raportörlerine 'vekil imtiyazı'..

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 22 Şubat 2011 08:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gülümhan GÜLTEN/ VATAN

Anayasa Mahkemesi'nin yetkilerini artıran kanun taslağının 72'nci maddesiyle Anayasa Mahkemesi üyeleri ile raportörleri ve aileleri, milletvekili statüsü gibi kendi bütçelerine konulacak ödenekle özel imtiyaz tanınarak genel sağlık sigortası sisteminden çıkarılıyor.

ANAYASA Mahkemesi'nin (AYM) yetkilerini artıran yasa tasarısından bir tartışmalı düzenleme daha çıktı. Tasarı hazırlıkları sırasında AYM yetkilileri tarafından metne eklenen bir hükümle AYM üyeleri ile raportörleri sadece milletvekillerine tanınan özel imtiyazın bir benzeriyle genel sağlık sigortası sisteminden çıkarılıyorlar. Böylece AYM üyeleri ve raportörleri ile ailelerinin sağlık harcamaları kendi bütçelerine konulacak özel bir ödenekle karşılanacak ve SGK'nın bilgisi ve yetkisi dışına çıkacak.

200 kişi için delinecek

Sosyal Güvenlik Kanunu ile 2006'dan itibaren kademeli olarak Türkiye'deki tüm kesimler tek çatı altında toplandı. 2008'den itibaren de işçi, memur ayrımı olmaksızın tüm kesimleri kapsayacak tek bir Genel Sağlık Sigortası sistemine geçti. En son Ekim ayında TSK'yı da kapsama alınarak askerlerin de sisteme dahil edilmesi sağlandı.

TBMM'nin özel hukuku nedeniyle sadece milletvekilleri bu kapsamın dışında bulunuyor ve vekiller için TBMM'nin bütçesine konulan özel ödenekle sağlık harcamaları karşılanıyor. Aynı tasarıyla AYM'deki raportör sayısı 130 olarak belirlenmiş durumda. Düzenlemenin kapsamına giren başkan, üyeler ve röportörler toplamının en az 200 olacağı belirtilirken, bu durum 73 milyonun içine alan sistemin, 200 kişi için delinmesi anlamına geliyor. Tasarının 72. maddesi şöyle: ?Diğer kanunlardaki sınırlamalar dikkate alınmaksızın Başkan, üyeler ve bunların emeklileri ile raportörler ve bunların bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin sağlık giderleri Mahkeme bütçesinden ödenir. Buna ilişkin usûl ve esaslar İçtüzükle düzenlenir. Başkan, üyeler ve bunların emeklileri ile raportörlerin sosyal güvenliğe tâbi olarak çalışan eşleri de bu kapsamda değerlendirilir.?

Bu maddeyle her yıl Anayasa Mahkemesi bütçesine üyeler, raportörler ve aileleri için özel bir ödenek konulacak. AYM, üye ve raportörlerin sağlık harcamalarını bu özel ödenekten karşılayacak. Bu harcamalar, Genel Sağlık Sistemini yöneten ve yürüten Sosyal Güvenlik Kurumu bilgisi ve yetkisinde olmayacak.

Bakanlık karşı çıkıyor

Çalışma Bakanlığı'nın AYM'nin talebiyle tasarıya konulan bu düzenlemeye şiddetle karşı çıktığı, 5 yılda zorlukla kurulan ve askeri personeli bile sisteme sokan Genel Sağlık Sistemi'ni ?deldirtmem? diye tepki gösterdiği belirtiliyor.

Bakanlığın, tüm kesimleri eşit şekilde kapsayan sistemin AYM için özel imtiyazla bir kez delinmesi halinde arkasından Sayıştay, Danıştay ve Yargıtay'ın geleceğini ve sistemin bir daha toplarlanamayacağını savunduğu ifade ediliyor. Buna karşılık, sözkonusu düzenlemede ısrar eden AYM'nin, bu düzenlemeye yapılan itirazları da tepkiyle karşıladığı belirtiliyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber