Ankara Büyükşehir, bu beş semte cami yeri tahsis edemiyor

Haber Giriş : 22 Şubat 2011 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Danıştay, Başkent'te Bahçelievler, Emek, Çankaya, Kızılay, Çayyolu gibi semtlere cami yapımına geçit vermiyor. Danıştay 6. Daire, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin büyük ihtiyaç olan bu semtlere cami planlarını yıllardır iptal ediyor. Danıştay kararları sebebiyle Başkent'in göbeğinde dinî duyarlılığı olan vatandaşlar yıllardır camiden mahrum yaşıyor.

Danıştay 6. Daire'nin, belediyelerin ihtiyacı olan bölgelere cami alanı için yer ayırmasını durduran iptal kararlarında başrolde sürekli Çağdaş Başkent Ankara Derneği ile kurucusu Avukat Muzaffer Yılmaz'ın bulunması dikkat çekiyor.

Danıştay 6. Daire, 21.04.2009 tarihli kararında Balgat'ta dinî tesis alanı tahsisini; 25.12.2009 tarihli kararıyla Etimesgut'a dinî tesis alanı tahsisinin yürütmesini; 25.01.2008 tarihli kararıyla da Çankaya'da cami alanı tahsisi için imar planında değişiklik yapımını durdurdu.

ANAYASAL BİR GÖREV

Vatandaşların dinî vecibelerini yerine getirebilmeleri için ibadet yerleri yapılması, devletin Anayasal görevleri arasında yer alıyor. Yerel yönetimler ve bu bağlamda belediyeler de anılan sorumluluğun gereği olarak vatandaşların ibadetlerini rahatlıkla ve huzurla yerine getirebilmeleri amacıyla planlama düzeyinde ihtiyaca uygun ve yeterli düzeyde cami için yer tahsisi yapıyor. Ancak bu uygulama, Başkent Ankara'da normal sayılmayacak ve rastlantı denmeyecek yargısal engellerle karşılaşıyor.

Emsal nitelikli bir karar olarak Danıştay 6. Dairesi'nin 21.4.2009 gün ve E: 2008-9899, K: 2009-4520 sayılı kararında; cami yeri tahsisi ile ilgili imar planının hukuka aykırılık tespitinde, konu ile ilgili Müftülüğün cami yerine ihtiyaç olmadığı yolundaki 20 yıl önceki yazısına dayanılıyor. Bunun sonucunda Kızılay, Bahçelievler, Beşevler, Çankaya, Emek ve Çayyolu'nda dinî duyarlılığı olan vatandaşlar camiden yoksun kalmakta.

Yeni Akit

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber