Kütahya Rehberlik ve Araştırma Merkezinden güzel projeler...

Haber Giriş : 01 Nisan 2005 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kütahya Rehberlik ve Araştırma Merkezi başarısızlığın nedenlerini orta koydu!!!

Kütahya Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan "Başarısızlık Nedenlerinin Tespiti Ve Başarıyı Arttırma Yolları" Projesi iki aşamalı olarak uygulandı. Birinci aşamada başarısızlık nedenlerinin tespit edildiği projede ikinci aşamada Kütahya Rehberlik Araştırma Merkezinin başarıyı arttırmaya yönelik önerileri yer almaktadır.Bu kapsamlı çalışma; anket tekniği, bilgilendirme ve seminer çalışmaları doğrultusunda yürütülmüş, veli-öğretmen-yönetici ve öğrenciler için hazırlanan broşürle, yerel radyo-televizyon ve gazeteler araç olarak kullanıldı.

RAM psikolojik danışmanları başta olmak üzere her tür ve kademedeki okullarda görev yapan psikolojik danışmanların uygulayıcı olarak görev aldığı uygulamaya; 30 İ.Ö.O, 22 lise olmak üzere toplam 52 okul, 121 idareci, 1094 öğretmen, 10169 veli ve 10169 öğrenci katılımı sağladı. Katılım oranlarında baş sırayı % 95.9 ile idareci örneklem grubu almış, son sırada ise % 50.4 ile veli örneklem grubu yer almıştır.

Anket sonuçlarına göre öğrenciler başarısızlığın nedenleri olarak; motivasyon eksikliği, zamanı planlı kullanamama ve yaşadıkları sınav kaygısını gösterdiler.

Öğretmen ve idareciler ise başarısızlığın nedenlerini; öğrencilerin ders çalışmayışı ve ailelerin ilgisizliğinde buldular.

Veli sonuçlarına bakıldığında ise öğrencilerin başarısızlıkları; eğitim sisteminin ezberci oluşu, çocuklarına nasıl yardımcı olacaklarını bilemeyişleri, öğrencilerin üst öğrenim kurumlarına hazırlanmayışları ve okulların fiziksel yetersizliklerinden kaynaklamaktadır.

Anket sonuçları bir kitapçıkta toplanmış ve bu sonuçlara göre öğrenci-öğretmen-idareci ve velilere başarıyı arttırmaya yönelik; etkili aile iletişimi, motivasyon, sınıf yönetimi, verimli ders, çalışma yöntemleri, sınav kaygısı, ergenlik çağı, gelişim dönemi özellikleri ve iletişim konularında öneriler sunulmuştur.

Ayrıca rehberlik ve araştırma merkezi başarıyı arttırma konusunda velilerin de mutlaka eğitim sürecine katılması gerektiğini belirtmiş ve buna yönelik tv programları, geniş katılımlı aile seminerleri düzenlemektedir. Ayrıca öğretmenlere yönelik olarak hizmet içi eğitim faaliyetleri devam etmekte, yine başarıyı arttırmaya yönelik olarak kardeş okul projesi de önümüzdeki yıllarda uygulanmaya başlayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber