MEB, pansiyonlarda işi sıkı tutuyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Şubat 2011 00:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü 19/01/2011 tarihli, 390 sayılı ve "Pansiyon Hizmetlerinde Kalitenin İzlenmesi" konulu yazıları ile pansiyon hizmetlerinde kalitenin izlenmesi için kriterleri belirledi.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün 19/01/2011 tarihli, 390 sayılı ve "Pansiyon Hizmetlerinde Kalitenin İzlenmesi" konulu yazılarında; "Pansiyonlarımızın, ev ortamını aratmayacak şekilde aile sıcaklığının yaşandığı mekânlar haline getirilmesi amacıyla zeminlerin halı ile kaplanması, yatakhanelerde terlikle dolaşılmasının sağlanması ve öğrencilerin günün gerektirdiği şartlara uygun eğitim alması, sosyal ve kültürel etkinlikler yönünden de ihtiyaçlarına cevap verebilecek ortamlar olarak düzenlenmesi önem arz etmektedir.

Ayrıca, pansiyon kapasitelerinin daha çok öğrenciye hizmet verebilmesi amacıyla, verimli kullanılması, boş bırakılmaması, temizliği, hijyeni, yemeklerin kalitesi, kullanılan araç-gerecin kontrolü, öğrencilerin beden temizliği, banyo, sıcak su vb. hizmetlerin sunumunun günümüz şartlarına uygun olarak yürütülmesi de son derece önemlidir.

Bu kapsamda, 17/02/2009 tarihli ve B.08.0.SDB.0.31.06.975/567(2009/20) sayılı Genelge ve 16/10/2009 tarihli ve B.08.0.OYD.0.32.04.00.769/2026(2009/4) sayılı Genelgelerde belirtilen esaslar da dikkate alınarak Genel Müdürlüğümüze bağlı pansiyonların arzulanan hizmeti verebilmesi, işletme kalitesinin artırılması ve standartların yükseltilmesi amacıyla aşağıdaki hususlara dikkat edilecektir.

1-Pansiyonun bağlı bulunduğu okulda öğrenim gören öğrencilerin talepleri karşılandıktan sonra boş kontenjan kalması halinde diğer ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliğin 13' üncü ve 14' üncü maddelerinde belirtilen esaslar çerçevesinde yerleştirilmeleri sağlanarak pansiyonlarda boş kapasite bırakılmayacaktır.

2-Hangi sebeple olursa olsun, pansiyonlarda yatılı öğrenciler ile Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliği kapsamına giren görevliler ve Bakanlığımızca izin verilenler dışında kimse barındırılmayacaktır.

3-Pansiyonlarda belletici olarak görevlendirilen öğretmenler ders kesiminden yarım saat sonra pansiyondaki görevlerine başlayacak, öğrencilerin etüt saatleri sırasında öğrencilerin başında bulunacak, belleticilik nöbetleri esnasında hiçbir şekilde pansiyondan ayrılmayacaklardır.

4-Yemeklerin mümkün olduğunca pansiyonlarda pişirilmesi ve hazırlanmasına özen gösterilecektir. Ancak, zorunlu nedenlerle yemeklerin hizmet alımı yoluyla temin edilmesinde, ihale şartnamesinde belirtilen esaslara göre verilip verilmediği yönetici ve öğretmenler tarafından hassasiyetle takip edilecektir.

5-Kiler, mutfak, yemekhane, bulaşıkhane vb ortak mekânlar daima temiz halde bulundurulacak, her türlü pis kokudan arındırılacak, nevresim, çarşaf, yastık kılıfları sıklıkla yıkanarak değiştirilecek, çatal, kaşık, bıçak, servis tabakları, sürahi ve su bardaklarının temizliğine özen gösterilecektir.

6-Öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenmeleri için ihtiyaç duyulan günlük kalori değerleri de dikkate alınarak, günlük menü hazırlanacak ve yemek listelerinin hazırlanmasında bir diyetisyen ile öğrenci temsilcisinin katılımı sağlanacaktır.

7-Ambar devrinin yüksek tutulmasını sağlamak amacıyla yemeklerin çeşitliliği ve kalori miktarlarında kısıtlama yapılmayacak, kaloriferler düzenli olarak yakılacak, oda sıcaklığı korunacak ve öğrencilerin olumsuz hava şartlarından etkilenmelerine meydan verilmeyecektir.

8-Öğrencilerin bedensel ve ruhsal gelişmelerine katkı sağlaması amacıyla istek ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere katılmaları sağlanacak, gerektiğinde bu konuda resmi, özel kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinde bulunulacaktır.

9-Günümüzde insan yaşamını tehdit eden bulaşıcı hastalıkların, özellikle beden, el ve yüz temizliğinin sağlıklı bir şekilde yapılmamasından kaynaklandığı bir gerçektir. Bilhassa pansiyon gibi toplu yaşam merkezlerinde bulaşıcı hastalıkların meydana gelmemesi için gerekli önlemlerin alınması, hijyen kurallarına riayet edilmesi, günlük, haftalık ve aylık temizlik hizmetlerinin eksiksiz yerine getirilmesi, günlük sıcak su verilmesi ve öğrencilerin banyo imkânlarından yeterince yararlanmaları sağlanacak ve banyolarda yeterli sayıda saç kurutma makinesi ve ihtiyaca göre havlu vb. malzemelerin bulundurulmasına özen gösterilecektir.

10-Okulun ve pansiyonun uygun yerlerinde yeterli sayıda temiz, sağlam, çalışır ve kullanılabilir durumda el yıkama evyeleri bulundurulacak, tuvaletlerin temiz kullanılması ve temizlik alışkanlığının geliştirilmesi konularında öğrencilere eğitim verilecektir.

11-Tuvaletlerin yeterli havalandırma düzeneğine sahip olması sağlanacak, sıvı sabun bulundurulacak, belleticiler ve nöbetçi öğretmenlerce sık sık kontrol edilerek eksikler giderilecektir.

12-Yatılı öğrenciler pansiyonda kalmak zorundadır. Sağlık vb. zorunlu haller dışında pansiyona geç gelmeyi alışkanlık haline getiren, pansiyona gelmeyen, arkadaşlarının huzurunu bozanlar rehberlikle ikna edilecek, bu tutumlarını değiştirmemeleri halinde okul yönetimince velilerle görüşmeler yapılarak bu durumdaki öğrencilerin pansiyonlara devamları sağlanacaktır.

İl/ İlçe millî eğitim müdürü veya yardımcıları/ şube müdürleri tarafından mesai saatlerine bağlı kalmaksızın pansiyonlar sık sık ziyaret edilecek, yukarıda belirtilen hususların takibi yapılacak ve gerekli önlemler gecikmeye meydan verilmeden alınacaktır." açıklamasında bulundu.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber