Okullar, atık kömür bedeli ödeyecek mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Şubat 2011 00:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 15/07/2010 tarihli, 4601 sayılı ve "Atık Kömür Bedeli" konulu yazıları ile okulların atık kömür bedeli ödeyip ödemeyeceklerine açıklık getirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının 15/07/2010 tarihli, 4601 sayılı ve "Atık Kömür Bedeli" konulu yazılarında; "İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından atık kömür bedellerinin ödenmesine ilişkin tereddüt edilen hususlara yönelik görüş yazısı ilgi yazı ile Başkanlığımıza bildirilmiştir.

Buna göre; söz konusu görüş yazısıyla, 2464 sayılı. Belediye Gelirleri Kanununun 97 inci maddesi hükmünce, belediyeler tarafından onulan hizmetlerin karşılığı olarak çevre temizlik vergisi alındığından dolayı kurumun ilave talebi bulunmamasına rağmen ayrıca bir ücret alınmasının mümkün olmadığı belirtilmiş olup, bu kapsamda okul ve kurumlarımızdan talep edilen atık kömür bedellerinin ödenmesinin uygun olmadığı değerlendirilmektedir." açıklamasında bulundu.

İçişleri Bakanlığı Mahalli idareler Genel Müdürlüğü 05/07/2010 tarihli, 45823 sayılı ve "Cüruf toplama tarifesi" konulu yazılarında ise; "Bitlis Belediye Meclisince; il dâhilindeki okul ve kurumların 2009-2010 yıllarında kullandıkları yıllık kömür bedelinin % 25'i oranında cüruf toplama bedeli tespit edildiği, ancak okul ve kurumlarda Şırnak kömürü kullanılmaması nedeniyle cüruf birikimi olmadığından bahisle, kısıtlı bir bütçe ile eğitim faaliyetlerini yürütmekte olan okul ve kurumların bu bedelden muaf tutulması veya cüruf birikimi olmadığından bu bedelin talep edilmemesi konusundaki ilgi yazınız incelenmiştir.

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun "Ücrete tabi işler" başlıklı 97 nci maddesinde "Belediyeler bu Kanunda harç veya katılma payı konusu yapılmayan ve ilgililerin isteğine bağlı olarak ifa edecekleri her türlü hizmet için belediye meclislerince düzenlenecek tarifelere göre ücret almaya yetkilidir. Belediye'ye tekel olarak verilmiş işler kendi özel hükümlerine tabidir." hükmü yer almaktadır.

Kanun hükmünün değerlendirilmesi neticesinde; belediyeler, sunmuş oldukları çevre temizlik ve çöp hizmetinin karşılığı olarak çevre temizlik vergisi aldıklarından, aynı konuda kurumun ilave bir talebi bulunmamasına rağmen ayrıca bir ücret alınmasının mümkün olmadığı deger1endirilmektedir."açıklamaları bulunmaktadır.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber