Kontenjan usulü bitti HSYK'da demokratik seçim

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 26 Şubat 2011 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Yargıtay'a 160, Danıştay'a 51 yeni üye atadı. Seçilenler arasında YARSAV üyesi 20 civarında hâkim ve savcının bulunması dikkat çekti. Önceki dönemde, HSYK'nın yüksek yargıdan gelen üyeleri, seçilecek isimleri kontenjan usulüyle paylaşıyordu. Bu kez öyle olmadı. Demokratik usullere uygun bir seçim gerçekleştirildi.

Önceki dönemde, HSYK'nın yüksek yargıdan gelen üyeleri, seçilecek isimleri kontenjan usulüyle paylaşıyorlardı. 30 kişi seçilecekse Yargıtay'dan gelen 3 üye 10 isim belirliyor ve bu isimler oylanıyordu. Üzerinde uzlaşılamayan isimlerin yerine de yine kontenjanı bulunan söz konusu Kurul üyesi öneride bulunuyordu. Yüksek yargıya yapılacak atamalar günlerce sürüyordu.

Alınan bilgiye göre HSYK'nın 21 üyesi, Yargıtay için 4 bin 984 aday arasından 160, Danıştay için 544 aday arasından 51 üye seçti. Kurul üyeleri, seçileceklerin terfi, mesleğe başlama tarihi, doğum tarihi, birinci sınıf olma tarihi ve sicil özeti çizelgesini inceleyerek karar verdi. Her üye incelemenin ardından Yargıtay için 160, Danıştay için ise 51 isim belirledi. Daha sonra genel kurul üyeleri, üyelerin listesindeki isimler üzerinde oy kullandı. Alınan oyların sıralamasına göre seçilecek sayının 2 katı adayın isimleri ikinci tura bırakıldı. İkinci tur oylamada ise salt çoğunluğun (12 üye) üzerinde oy alan hâkim ve savcılar, Yargıtay ve Danıştay üyesi seçildi. Buna göre, bazı isimler 21 üyenin oybirliğiyle, bazıları ise salt çoğunluğun üzerinde oy alarak seçildi. Bu yöntem üyelerin kısa sürede atanmasını sağlarken her bir Kurul üyesine liste hazırlama hakkı tanınması da yüksek yargıya yapılan seçimlerin objektif olduğunu gösterdi.

Seçilen isimler arasında Ergenekon soruşturmasında görev alan hâkim ve savcıların yanı sıra Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Kadir Kayan da bulunuyor. Kayan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast iddiasıyla başlayan kozmik oda soruşturması kapsamında 11 gün boyunca Seferberlik Tetkik Kurulu'nda arama yapmıştı. Yargıtay'a seçilen isimlerden bazıları şöyle: İrticayla Mücadele Eylem Planı ve Devrimci Karargâh soruşturmasını yürüten hâkim ve savcılar Kadir Altınışık, Balyoz darbe planı soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Süleyman Pehlivan, eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun evinin aranması kararını veren İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi İdris Asan, eski Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'i İsmailağa cemaatine yönelik soruşturması sebebiyle arayarak uyardığı iddia edilen Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Çetin Şen, Atabeyler Çetesi soruşturmasını yürüten eski Özel Yetkili Ankara Savcısı Dilaver Kahveci, Malatya Zirve Yayınevi katliamı davasına bakan Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Eray Gürtekin, yüksek yargıda rüşvet alındığı iddiasıyla başlayan ve Yargıtay 6'ncı Hukuk Dairesi Onursal Başkanı Hasan Erdoğan'ın Yüce Divan'da yargılanması kararıyla sonuçlanan yargıda rüşvet soruşturmasını yürüten HSYK Müfettişi Halit Kıvrıl, Yargıtay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Sincan Hâkimi Osman Kaçmaz'ın da aralarında olduğu çok sayıda hâkim-savcı hakkında Ergenekon iddiasıyla soruşturma yürütüp telefon dinleme kararı aldıran müfettişler İbrahim Kır ve Mehmet Arı ve Türkiye Adalet Akademisi Başkan Yardımcısı Sami Sezai Ural.

DANIŞTAY BAŞKANI, MESLEKTAŞLARINA GÜVENSİZLİĞİNİ ANITKABİR DEFTERİNE YAZDI

Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Danıştay mensuplarıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Birden, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı: "Yüksek mahkemelerin ülke için arz ettiği önem ve taşıdıkları değerin tartışmasız olduğunu yineledik. Bu konudaki kaygılarımızın dikkate alınmadığını, büyük beklentilerle yeniden oluşturulan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yargıyı daha bağımsız, tarafsız ve teminatlı statüye taşımadığını, aksine önceki durumundan daha geriye götürdüğünü, yaptığı seçim ve atamalarla çok kısa sürede gördük."

HSYK, 20 YARSAV üyesini Yargıtay üyeliğine seçti

Yargıtay ve Danıştay'a seçilenler arasında HSYK seçimlerinde sıfır çeken tartışmaların odağındaki YARSAV'ın 20 üyesinin de bulunması dikkat çekti. YARSAV Yönetim Kurulu üyeleri Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ramazan Bayrak Yargıtay'a, Oktay Aydın ise Danıştay'a seçildi. Bir Kurul üyesi, "Seçilenin YARSAV üyesi olup olmadığına değil, mesleki yeterliliğine bakıldı." dedi.

Gerçeker: Yeni üyelere hayırlı olsun

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay ve Yargıtay'a yeni seçilen üyeler için 'hayırlı olsun' temennisinde bulundu. Gerçeker, "Yeni seçilen arkadaşlarımız inşallah Yargıtay'ımıza güç katacak. Hep birlikte sorunlarımızı bir an önce çözmeye çalışacağız. Fizikî koşullar oluşturulmadan daireler kurarsanız, bu daireler ancak sanal daireler olarak kalır." ifadelerini kullandı.

Yargıtay üyelİğİne seçİlenlerİn dağılımı

Yargıtay tetkik hakimi 32

Yargıtay cumhuriyet savcısı 12

Cumhuriyet başsavcısı ve başsavcı vekili 7

Hukuk hakimi 32

Ceza hakimi 36

Adalet Bakanlığı yöneticisi hakim 11

Anayasa Mahkemesi raportörü 1

Türkiye Adalet Akademisi 2

HSYK başmüfettişi 7

HSYK genel sekreter yardımcısı 1

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber