Terörle mücadelede resmi değişiklik

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 26 Şubat 2011 17:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demokratik açılım sürecinin ardından terörle mücadelede resmi olarak değişikliğe gidiliyor.

Yeni strateji, taraflarla empati kurulması anlayışı üzerine bina edilecek. Ayrıca gençlerindağa çıkmaması için sosyal proje çakşmaları da yapılacak...

1984'ten beri terörle mücadele eden Türkiye, demokratik açılım sürecinin ardından terörle mücadele konseptinde de resmi olarak değişikliğe gitme kararı aldı. Hükümet, Şubat 2006 MGK'sında kabul edilen 5 yıldır yürürlükte olan Bölücülükle Mücadele Eylem Planı'nı devre dışı bırakıyor. Bunun yerine Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından Terörle Mücadele Strateji Belgesi hazırlandı.

Eylem planına dönüştürülecek

10 sayfalık belge "Yasaklar getiren ve suçla mücadele eden" bir anlayış yerine, empati kurma ve terörün nedenlerini ortadan kaldırmaya yönelik bir anlayışla hazırlandı. Cumhurbaşkanı Gül başkanlığında önceki gün yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında görüşülen belge, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından daha sonra bir Eylem Planı'na dönüştürülecek. Belgenin takibini ise İçişleri Bakanı başkanlığında ayda bir toplanan, Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu yapacak.

Devlet yatırımları artırılacak

Türkiye'nin Yeni Terörle Mücadele Stratejisi, kamu kurumlarına çeşitli görevler yüklüyor. İnsan odaklı hazırlanan strateji, terörle mücadelede, "yasakçı" zihniyet yerine taraflarla, "empati kurulması" anlayışı üzerine bina edildi. Strateji belgesinde, bölgede görev yapacak kamu çalışamarı için çeşitli teşvikler, bölgedeki gençlerin dağa çıkmaması için yapılacaklar, devlet yatıranları ve sosyal projeler gibi başlıklar yer alıyor. Stratejide öncelikli olarak, "Terör sorunu nedir" başlığıyla Türkiye'de terörün geçmişi ortaya konuluyor,' ardından uygulanacak politikalar ve izlenecek yol haritası anlatılıyor. Strateji Belgesi 'gizli' damgasını taşıyor.

MGK toplantılarına saat sınırlaması

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün isteği üzerine Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında da süre sınırlamasına gidileceği öğrenildi. 8-9 saat süren toplantıların verimli olmadığını düşünen Cumhurbaşkanı Gül, MGK genel sekreterine bu konudaki isteğini iletti ve bu konuda bir düzenlemeye gidildi.

25 dakikaya düşüyor

MGK toplantıları bundan böyle 20-25 dakika süre ile sınırlanan sunuşların ardından MGK üyesi olmayan bürokratların dışarı çıkarılmasıyla, gündem dışı konuların görüşüldüğü bir gizli oturumla son bulacak. MGK toplantılarının gündemi, Genel Sekreter tarafından Cumhurbaşkanı ve BaşbakanMn görüşü alınarak hazırlanıyor. Toplantının gündemle ilgili bölümüne gerektiğinde; MİT Müsteşarı, Emniyet Genel Müdüre Başbakanlık Müsteşarı gibi bürokratlar da çağrılabiliyor

Seçkin ERGÜN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber