Polislerden markete alkol baskını

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 26 Şubat 2011 12:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alkollü içeceklerin satışına ilişkin yönetmeliğin uygulamaya geçmesi için TAPDK 6 aylık geçiş süreci tanıdı ama polis bekleyemedi.

SEVGİ SAYAR BAŞARAN

Polisin yollardaki alkol kontrolleri marketlere sıçradı. Alkollü içeceklerin satışına ve sunumuna ilişkin tartışmalı yönetmeliğin 6 aylık geçiş süreci tanımasına rağmen polis, marketlere baskın yapıp ?alkollü içeceklerin görülebilen raflarda ve kolaylıkla müşterilerin alabileceği vaziyette olduğu'na dair tutanak tutmaya başladı.

Baskın yapılan marketlerden biri de Tansaş'ın Ankara Emek'teki mağazası. Dün markete yapılan baskında polis tutanak tutarak içeceklerin tezgâh altında, müşterilerin göremeyeceği şekilde satılması gerektiği konusunda uyarı yaptı. Polis memurları kontrollerin tüm zincir mağazalarda yapılacağını belirtti. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) yetkilileri ?Polisin yaptığı keyfi bir uygulama gibi görünüyor. Çünkü tutanakta yazılan nedenler yönetmelikte yok? derken, içki üreticileri ve marketler ise yönetmelikten dolayı herkesin kafasının karışık olduğunu ve birçok yerde benzer baskınların yapılmaya başlandığını söylüyor.

Şikâyetler geliyor

?Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik' ocak ayında Resmi Gazete'de yayımlandı. Uygulama için ise 6 aylık geçiş süreci tanındı. Ama polisin birçok markette yaptığı denetimler hem marketleri hem de içki üreticilerini telaşlandırdı. Topkapı Rakı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Acar, ?Değişik bölgelerden şikâyetler geliyor. Henüz geçiş süreci olmasına rağmen özellikle Anadolu'da kontrollerin başladığını duyuyoruz? dedi. Migros Genel Müdürü Özgür Tort ise satış yerleri olarak yönetmelikle ilgili kafalarının karışık olduğunu belirtti.

Yönetmelik ne diyor?

Alkollü içkiler sadece bu ürünlerin satışına tahsis edilmiş alanda bulunansatış ünitelerinde sergilenir.

Vitrinde içki olmayacak.

Tabelalarda hiçbir içki markası yer almayacak.

Bakkalın camında, kapısında içki reklamı olmayacak.

Yönetmelik içki satış belgesi olan satış yerlerine geçiş için temmuza kadar süre tanıdı. Ancak belgesini yeni alanlar için yönetmelik devrede.

Tutanak

25.02.2011 günü saat 11.00 sıralarında idaremiz Emek Mah. Bişkek Cad. No.137'de faaliyet gösteren Tansaş isimli markette yaptığımız kontrollerde alkollü içeceklerin görünebilen raflarda olduğu ve kolaylıkla müşterilerin alabileceği vaziyette olduğu tarafımızca tespit edilmiş; mağaza yöneticisine bu tarihten itibaren alkollü içeceklerin tezgâh altında müşterilerin bakıp göremeyeceği hususunda uyarıldığına dair işbu tutanak tarafımızdan birlikte imza altına alınmıştır.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber