HSYK: Siyasallaşma demek siyasi duruştur

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 26 Şubat 2011 11:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HSYK Başkanveli: Birinci sınıf hakimlerin seçilmesine ?siyasallaşma' demek siyasi duruştur. Danıştay Başkanı Birden bu tavrının nedenini mutlaka açıklamalı

HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici, Danıştay Başkanı Mustafa Birden'in, Anıtkabir'de HSYK'yı suçlayan ifadeleri üzerine şu açıklamayı yaptı:

GEREKLİ ŞARTLARI TAŞIYORLAR: Başkan hariç 21 üyenin tamamının katıldığı dünkü (önceki gün) toplantısında seçilme şartlarını taşıyan 544 idari yargı hakim ve savcı arasından 51 kişi gizli oylama neticesinde Danıştay üyeliğine seçilmiştir. Bu şekilde seçilen üyeler, Danıştay üyeliği için gerekli olan şartları taşımaktadır.

HEPSİ BİRİNCİ SINIF HAKİMLER: Danıştay'a atanan üyeler bir başka yerden getirilmedi. Hepsi birinci sınıf hakim ve savcılardan seçildi. Hepsi mümtazen terfi almış, sicili temiz, formları pekiyi olan isimlerdir. Birinci sınıf seçimini de biz değil önceki HSYK üyeleri yaptı

1. SINIFA ÖNCEKİ KURUL AYIRDI: Seçilen üyelerin gerek mesleğe kabullerinde gerekse birinci sınıfa ayrılmalarında mevcut Kurul üyelerimizin bir dahli olmamıştır.

SEÇİLENLERİN ÖNCEKİ GÖREVLERİ: Seçilenlerin, 3'ü kıdemli olmak üzere 13'ü Danıştay tetkik hakimi, 2'si Danıştay savcısı, 3'ü Bölge İdare Mahkemesi başkanı, 13'ü İdare ve Vergi Mahkemesi başkanı, 13'ün Bölge İdare, İdare ve Vergi Mahkemesi üyesi, birisi Genel Müdür Yardımcısı, 4'ü HSYK Teftiş Kurulunda başmüfettiş ve müfettiş, 2'si ise Anayasa Mahkemesi raportörü.

ANLAŞILMAZ BİR TAVIR: Yeni seçilen üyelerin bugüne kadarki çalışma ve liyakatleri görmezden gelinerek ve bundan sonraki çalışma ve performansları görülüp değerlendirilmeden, anlaşılmaz bir şekilde yargının siyasallaştığı açıklamalarının yapılması, bu açıklamayı yapanlar açısından siyasi bir duruşun en açık göstergesidir.

HSYK'YA SAYGISIZLIK: Bu şekildeki beyanlar hem seçilen üyelere, hem bu üyeleri seçen HSYK üyelerinin iradesine saygısızlıktır.

TAVRIN NEDENİNİ AÇIKLANMALI: Kanundaki şartları taşıyan, sicil durumları ve terfileri dikkate alındığında liyakatleri ile öne çıkan bu meslektaşlara karşı hangi kriterler ve sebepler esas alınarak böyle bir tavır alındığı mutlaka açıklanmalıdır. ? ANKARA star

Birden tepki için Anıtkabir'e çıktı

? Danıştay mensupları, Danıştay Başkanı Birden başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti. Danıştay Başkanı Mustafa Birden, HSYK'nın Danıştay'a yaptığı üye seçimi için ?siyasallaşma' olarak değerlendirdi. Anıtkabir Özel Defteri'ne, şunları yazdı: ?'Büyük beklentilerle yeniden oluşturulan HSYK yargıyı daha bağımsız, tarafsız ve teminatlı statüye taşımadığını, aksine önceki durumundan daha geriye götürdüğünü, yaptığı seçim ve atamalarla çok kısa sürede gördük. Yargının siyasallaşmasının devletin temeline vereceği zarar konusunda herkesi daha dikkatli olmaya çağırıyoruz. Geldiğimiz bu aşamada duyduğumuz kaygıyı ve içine düştüğümüz ümitsizliği huzurlarınızda kamuoyuyla paylaşma gereğini her zamankinden daha fazla hissediyoruz.?'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber