İlköğretim okulu koridorlarında müstehcen kitap satıldığı iddiası

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2011 11:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İzmir'in Buca ilçesindeki Akıncılar İlköğretim Okulu'nda, aralarında müstehcen yayınların da bulunduğu kitaplar satıldığı iddia edildi.

Öğrenci velisi Haluk Durmaz, buna izin veren yetkilileri. Milli Eğitim Bakanlığı, İzmir Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikayet etti.

Koridoruna kurulan stantta, tanıtım amaçlı olarak sadece 100 Temel Eser kapsamındaki kitapların satılması için izin alındığı bunun dışındaki kitap satışının yasak olduğu, ancak müstehcen eserlerin bile satıldığı öne sürüldü. Okulun koridorlarında 24, 25 Ocak 2011 tarihlerinde satılan kitaplar, velilerin şikayeti üzerine yayınevi tarafından toplandı. Akıncılar İlköğretim Okulu Müdürü'nün, daha önce de öğretmenler odasında kitap satışına izin verdiği iddia edildi.

Bazı veliler, olayın 155'e ihbar edildiğini belirterek, polislerin okula gelerek görevlileri sözlü olarak ikaz ettiğini, ondan sonra telaş başladığını söyledi. Akşam üzeri ise 3 metrelik bir masada, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden "100 Temel Eser'i tanıtma" şeklinde izin alınan ancak aralarında müstehcen ve şiddet içerikli "Öpücük", "Ada", "Kusursuz Tuzak", "Tehlikeli İlişki" ve "Misyon" gibi kitapların da bulunduğu 200'ü aşkın kitabın tamamen toplandığını belirttiler. Veliler, okulda kitap satışının yasak olduğuna, söz konusu kitapların korsan da olabileceğine dikkat çekti.

Öğrenci velilerinden Haluk Durmaz, Milli Eğitim Bakanlığı, İzmir Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıyla söz konusu durumdan şikayetçi oldu. Yazıda şunlar kaydedildi:

"Buca Akıcılar İlköğretim Okulun'da, 24-25 Ocak tarihleri arası kurulan sergi ve tanıtımı yapılan kitap etkinliğinde müstehcen içerikli bazı kitaplar satıldı. Bu kitapların, çocuklarımızın akıl ve ruh sağlığını olumsuz etkileyen içerikte olduğunu gördük. Sergideki kitaplardan bazıları şunlardır; Martı Yayınları'ndan Rachele Gipsodn'un 'Lanetli Tarih', Yasmina Galenorn'un 'Cadı', Elin Hilderbravnd'ın 'Ada' ve 'Tehlikeli İlişki', İlayda Yayınları'ndan Sara Shepard'ın 'Kusursuz Tuzak' ve Iris Jonhasen'in 'Ufuğa Dokunmak', Sonsuz Kitaplar'dan Raven Hart'ın Öpücük adlı kitabı. Bu konuda rahatsızlığımızı belirterek, ilköğretim çağındaki çocuklarımızın müstehcen içerikli kitap satışlarından korumasını talep ediyoruz."

Bazı 8. sınıf öğrencileri de stanttan kitap satın aldıklarını, ancak içeriğinden rahatsız olunca velilerine söylediklerini aktardı.

Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, "Konuyu araştırdık. Bir yayınevi, '100 Temel Eser' için tanıtım amaçlı İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden izin almış. Okula emniyet görevlileri de geldi, tutanak tuttu. Okulda kitap satışı kesinlikle yasak." şeklinde açıklama yaptı.

Akıncılar İlköğretim Okulu Müdürlüğü de kitap tanıtımının izinli olduğunu, müstehcen kitap olmadığını belirterek, "155'e ihbar yapılmış, geldiler. İzin belgemizi gösterdik. Sonra yayınevi de kitaplarını topladı. Veliler keşke önce bize gelseydi." şeklinde konuştu.

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ise okulların içinde kitap satışının yasak olduğunu, müstehcen içerikli ve bandrolsüz kitapların da toplanması gerektiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber