Erbakan'ı yüzbinler uğurladı/ Video

Haber Giriş : 01 Mart 2011 15:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hayatını kaybeden eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın naaşı Fatih Camii'ne getirildi. Kılınan cenaze namazının ardından Erbakan'ı son yolculuğuna yüzbinler uğurladı.

Merkez Efendi Mezarlığı'na getirilen Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesi dualarla toprağa verildi. 2005 yılında kaybettiği eşi Nermin Erbakan'ın yanına defnedilen Necmettin Erbakan'ın mezarı için 81 ilden toprak getirildi. Ayrıca 2003 yılında hayatını kaybeden Boşnak Lider Aliya İzzetbegoviç'in mezarından da toprak, Erbakan'ın mezarına atıldı.

15:45 - CENAZE, KABRİSTANA GETİRİLDİ

Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesi 2,5 saatlik yolculuğun ardından Fatih Camii'nden Merkez Efendi Mezarlığı'na getirildi. Erbakan'ın cenazesini burada yakınları ve çok sayıda kalabalık karşıladı. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fazilet Partisi eski Genel Başkanı Recai Kutan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da cenazeyi kabristanda karşılayanlar arasında bulunuyor. Kalabalık, izdiham oluşmaması için kabristana alınmıyor. Yetkililer, kalabalığı sürekli uyarıyor. Ancak kalabalık mezarlığa girmeye çalışıyor. Mezarlığa alımların bir iki saat sonra başlayacağı bildirildi.

- Ankara'da vefat eden eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın kalabalık bir kortej eşliğinde Vatan Caddesi'nden geçerek Topkapı'ya ulaşan cenazesi, Merkez Efendi Mezarlığı'na doğru ilerliyor.

Fatih Camisi'nde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğüne ait cenaze nakil aracına konulan Erbakan'ın cenazesi, partililer ve sevenlerinden oluşan konvoyun yoğunluğundan dolayı Fevzipaşa Caddesi'nde bir süre bekledi.

Erbakan'ın cenazesinin defnedileceği Merkez Efendi Mezarlığı'na götürülmesine eşlik eden kortej, yoğun katılım nedeniyle adım adım ilerleyebiliyor.

Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Selman Esmerer, Akdeniz Caddesi ile Vatan Caddesi'nin kesiştiği noktada, eline megafon alarak izdiham yaşanmaması için halka ve görevlilere uyarıda bulundu.

Parti görevlileri, cenaze aracının Vatan Caddesi'ne kadar olan bölümünde güvenlik şeridi oluşturdu. Cenaze aracının bu noktaya gelmesiyle birlikte partililer arasında da kısa süreli izdiham yaşandı. Emniyet görevlileri de bu duruma müdahale ederek, izdihamı önledi.

Korteje katılanlar, ''İşte ordu işte komutan'', ''Hocamız şehit, biz de şahidiz'' sloganları attı, ''Hocam izindeyiz'' ve ''Türkiye Müslümanları sana çok şey borçlu hakkını helal et'' yazılı pankartlar taşıdı.

''Mücahit Erbakan'' yazılı atkı takan vatandaşlar, Erbakan'ın fotoğraflarını taşıdı.

Fevzipaşa Caddesi'ne İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı tarafından ''Adaletin, direnişin ve kimliğimizle varoluşun mücadelesini senden öğrendik milletimizin başı sağolsun'' pankartları asıldığı görüldü.

Basın mensupları da arkası açık bir zabıta aracıyla cenazeyi takip ederek, korteji görüntülüyor.

Kortejin önünde yer alan otobüsten de parti görevlileri, cenazeye katılanlara yürüyüşün düzenli olması konusunda uyarılarda bulunuyor. Otobüsün üzerinde de hocalar tarafından salavat getiriliyor.

Öte yandan, Vatan Caddesi'ndeki direklerin üzerine ve bazı duvarlara Necmettin Erbakan'ın posterlerinin asıldığı görüldü. Cenaze aracının arkasından korteje eşlik edenler için bir ambulans da Merkez Efendi Mezarlığı'na doğru gidiyor.

Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğünü geçen kortej, Topkapı'ya ulaştı.

Kortej, Erbakan'ın kız kardeşinin de evinin bulunduğu ve İstanbul'a geldiğinde kaldığı belirtilen Halıcılar Caddesi'nden de geçti. Bu caddedeki evlerde yaşayan bazı vatandaşların evlerinin camlarına çıkarak dua ettiği ve kortejin geçişini kameraya kaydettiği görüldü.

Erbakan'ın naaşının bulunduğu cenaze nakil aracının geçtiği güzergahta yüksek apartmanların, ağaçların ve direklerin üzerine çıkan vatandaşlar polis tarafından güvenlik gerekçesiyle indirildi. Büyük bir kalabalığın da surların üzerine çıkarak, kortejin geçişini izlediği gözlendi.

Eski manken Yaşar Alptekin de konvoyda vatandaşlarla birlikte yürüdü.

-"KALABALIK UNUTULMADIĞINI GÖSTERİYOR

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış cenaze töreninde yaptığı açıklamada, Necmettin Erbakan'ın çok değerli insanlar yetiştirdiğini, Türkiye'ye çok hizmetler yaptığını belirterek, ''Bu kalabalık da onun unutulmadığını gösteriyor. Nur içinde yatsın'' dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar da Necmettin Erbakan'ın ölünceye kadar siyaset ve dünya barışı için hizmet vermeye devam ettiğini belirterek, ''Ülkemiz çok ciddi bir ilim ve siyaset adamını yitirdi'' diye konuştu.

Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun da Erbakan ile geniş muhabbetleri olduğunu belirterek, ''Gerçekten Hoca, denge ve değerleri çok iyi bilen bir şahsiyetti. Erbakan 'Siz mübareksiniz, kutsal hizmet yapıyorsunuz' derdi. Yani bu anlayışın, olgunun içinde olan bir liderdi. Bir kültür abidesiydi. Herkesin inancı, düşüncesi kendisine ait. İnsanların ortak değerleri, yüceliği asıl sahip olduğu o muhabbet, diyalog, dostluk, dayanışma, hoşgörü, başkasının farklılığına saygı göstermek... Hoca böyle bir kültüre sahipti'' dedi.

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna da Erbakan'ın, milletinin huzuru ve geleceği için kafasını ve gönlünü yorduğunu ifade ederek, ''Bunun yanında insanlığı düşünür, onların saadetini önemserdi. Kurgusunu hep küresel vizyon ve milli değerler üzerine yapardı. Bu duygularla yaşadı. Temenni ederim ki, mekanı cennet olacaktır. Nur içinde yatsın'' diye konuştu.

-KIBRIS TÜRKLERİ ERBAKAN'IN YASINI TUTUYOR

KKTC'nin birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Erbakan'ın vefatı dolayısıyla Saadet Partisi'ne gönderdiği başsağlığı mesajında, ''Kadirşinas KKTC halkının, Barış Harekatı'nın mimarlarından, o günün Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan'ı ebediyete uğurlama merasimine en yetkili temsilcilerini göndermekle, Erbakan'a olan sevgisini ve şükran duygusunu vurguladığını'' belirtti.

Denktaş, mesajında şu ifadelere yer verdi:

''Barış Harekatı sayesinde bugünlere erişmiş olan Kıbrıs Türkleri, bir yürek halinde Erbakan'ın yasını tutmakta, onu rahmetle anmakta, ailesine, parti mensuplarına ve Türk ulusuna yürekten başsağlığı dilemektedir''

Erbakan'ın, İstanbul'daki cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, Meclis Başkan Yardımcısı Mustafa Yektaoğlu katıldı.

-KKTC'DEN TOPRAK GÖTÜRÜLDÜ-

Bu arada, Necmettin Erbakan'ın mezarına konulmak üzere KKTC'den de toprak götürüldü.

Akademi Kıbrıs Gelişim Platformu Genel Koordinatörü Adem Koç yaptığı açıklamada, ''1974 Barış Harekatı'na çok büyük desteği ve emeği olan Erbakan'ın ölümünü teessürle öğrendiklerini'' ifade ederek, KKTC halkına başsağlığı diledi.

''Erbakan büyük bir ilim adamı olmanın yanında çok büyük bir siyasetçi idi. Türkiye'ye emeği çoktur'' diyen Koç, Platform olarak, Erbakan'ın mezarına koymak için toprak götürdüklerini belirtti.

-GIYABİ CENAZE NAMAZLARI

Hollanda'nın farklı bölgelerindeki Milli Görüş Federasyonuna bağlı camilerde, önceki gün vefat eden Saadet Partisi Genel Başkanı, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan için gıyabi cenaze namazları kılındı.

Lahey'deki Mimar Sinan Camisinde öğle namazının ardından kılınan gıyabi cenaze namazına yaklaşık 200 kişi katıldı. Cami içinde kılınan namazın ardından cemaate ikramlarda bulunuldu.

Namazdan önce konuşma yapan cami imamı, Erbakan'ın çalışmaları ve hizmetlerinden bahsetti. Bu hizmetlerin sadece Türkiye'de değil Avrupa'da sürmekte olduğuna işaret eden imam, vefattan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Hollanda'dan yaklaşık 300 kişi, Erbakan'ın cenaze törenine katılmak üzere dün İstanbul'a gitmişti.

-"BİZ ERBAKAN HOCA'YA ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ"

Erbakan için Osmanlı döneminde yaptırılan ve Saraybosna'nın en büyük camisi olan Gazi Husrev Bey Camisi'nde gıyabi cenaze namazı kılındı.

Öğle namazı sonrasında, Gazi Husrev Bey Camisi'nde toplanan onlarca Boşnak ve Türk'ün önünde, Bosna Hersek'in Reisül Uleması Dr. Mustafa Çeriç konuşma yaptı.

Çeriç, Erbakan'ı şahsen tanıdığını söyleyerek, ''Erbakan hoca, modern Türk toplumuna önemli katkılarda bulundu ve Türkiye'de Bosna Hersek'in sorunlarının anlatılmasında çok önemli katkıları bulunuyor. Bizlerin gerçek dostu olan, Necmettin Erbakan'ın, bizim için yaptıkları unutulmaz ve biz Erbakan hocaya çok şey borçluyuz'' dedi.

Türk halkı ile Boşnaklar'ı ''kardeş'' olarak niteleyen Çeriç, ''Türkiye'deki kardeşlerimiz bizi destekleyip, kimseden çekinmeden, vatanımız olan bu topraklarda serbestçe yaşamamıza destekte bulunuyor ve hep bulunacağını düşünüyorum'' diye konuştu.

Konuşmanın ardından Çeriç ve Gazi Husrev Bey Camisi'nde bulunan diğer imamlar ''Fetih'' suresini okuyup Necmettin Erbakan'ın ruhu için dua ettikten sonra, gıyabi cenaze namazı kılındı.

-ÇOK SAYIDA KİŞİ KATILDI

Erbakan için Kars, Elazığı, Tokat ve Bingöl'de gıyabi cenaze namazları kılındı.

Kars'ta Evliya Camisi'nde toplanan grup, Erbakan için öğle namazının ardından gıyabi cenaze namazı kıldı. Ahmet Yılmaz Hoca tarafından kıldırılan gıyabi cenaze namazına, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, SP İl yönetiminin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Elazığ'da İzzetpaşa Camisi'nde öğle namazına müteakip kılınan gıyabi cenaze namazında da çok sayıda kişi saf tuttu.

Tokat'ta, Ali Paşa Camisi'nde öğle namazının ardından Müftü Yardımcısı Ahmet Sarıtaş tarafından kıldırılan gıyabi cenaze namazına Belediye Başkanı Adnan Çiçek, AK Parti İl Başkanı Eyüp Eroğlu katıldı.

Bingöl'de Merkez Ulu Camisi'nde öğle namazının ardından kılınan gıyabi cenaze namazında Belediye Başkanı Serdar Atalay ve AK Parti İl Başkanı Cevdet Çalbay da yer aldı. İmam Mücahit Çelik'in kıldırdığı cenaze namazına Bingöllülerin yoğun ilgisi dikkati çekti.

14:37 - CENEZA VATAN CADDESİNDE İLERLİYOR

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesi, Vatan Caddesi'nde insan seli arasında ilerliyor.

Fatih Camii'ndeki cenaze namazının ardından Erbakan'ın cenazesi evinin önüne getirildi. Cenaze, Vatan Caddesi'ne çıkarak insan selinin arasında ilerlemeye çalışıyor.

Erbakan'ın cenazesi Zeytinburnu Merkez Efendi Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Erbakan'ın naaşı evinin önünden dualarla uğurlandı

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı, eski başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın naaşı Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından evinin önüne getirildi.

Fatih Halıcılar Caddesi No: 4'te bulunan evinin önünde binlerce kişi toplandı. Saadet Partisi Gençlik Kolları Teşkilatı Üyeleri tarafından cenaze aracının geçişi için yol açıldı. Fatih Camii'ndeki kalabalık nedeniyle binlerce kişi Erbakan'ın evinin bulunduğu cadde üzerinde cenaze namazı kıldı. "Mücahit Erbakan" sloganları atan kalabalık sık sık tekbir getirdi. Cenaze aracının Halıcılar Caddesi'ne girmesiyle adeta izdiham yaşandı. Çevik kuvvet ekipleri ve parti görevlileri kortejin geçişi için caddeyi boşaltmakta zorlandı.

Erbakan'ın cenazesini bekleyen ev halkı da pencereden sokaktaki kalabalığı seyretti. Cenazenin evin önüne gelmesiyle tekbir getiren ve dua eden kalabalık daha sonra Zeytinburnu'ndaki Merkez Efendi Camii'ne defnedilmek üzere hareket etti.

13:53 - ERBAKAN'I YÜZBİNLER UĞURLUYOR

İSTANBUL - Ankara'da vefat eden eski başbakanlardan, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın naaşı, cenaze nakil aracına konularak kortej eşliğinde defnedileceği Merkez efendi mezarlığı'na götürülüyor.

Erbakan için Fatih Camisi'nde kılınan cenaze namazının , Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan birer konuşma yaptı.

Mehmet Görmez, konuşmasının sonunda, cami avlusundaki katılımcılardan üç kez helallik istedi. Katılımcılar da üç kez ''Helal olsun'' dedi.

Necmettin Erbakan'ın eller üzerinde taşınan naaşına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da el verdi. Erbakan'ın cenazesi ellerde taşınarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğüne ait cenaze nakil aracına konuldu.

Erbakan'ın cenazesi kortej eşliğinde Fevzipaşa Caddesi, Akdeniz Caddesi, Vatan Caddesi ve Anıt Mezar'ı takiben Merkez Efendi Mezarlığı'na götürülüyor.

-ÇİLLER: "28 ŞUBAT SÜRECİNDE BİRLİKTE İKTİDARDAYDIK"

Erbakan'ın cenaze törenine katılmak üzere Fatih Camisi'ne gelen eski başbakanlardan Tansu Çiller, "28 Şubat sürecinde birlikte iktidardaydık ve kendisiyle birlikte bu sürece şahitlik yaptık. Bugün yakınlarına, ailesine, Saadet Partisinin çok değerli mensuplarına baş sağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun'' dedi.

Eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan da Erbakan'ın herkesin üzerinde, milletin her ferdinin üzerinde emeği bulunan bir büyük olduğunu söyledi.

Erbakan'a Allah'tan rahmet dilediğini belirten Kutan, ''Makamı cennet olsun. Temennim, inşallah onun arzu ettiği, gerek Türkiye'de gerek İslam aleminde, gerekse insanlık aleminde, en güzel gelişmeler olsun, onun her vesileyle müsaade ettiği adil bir dünya düzeni ve yeni bir dünya düzeni kurulsun'' dedi.

Eski bakanlardan Mehmet Ağar da Türkiye'de insanlar hayatını kaybettikten sonra neye tekabül ettiğinin, neyin karşılığı olduğunun daha iyi anlaşıldığını dile getirerek, ''Keşke çok yıllar önceden anlaşılabilseydi ama buna rağmen yaptıklarıyla, yaşadıklarıyla, ortaya koyduklarıyla bugünün Türkiyesine dünyada meydana gelen olaylar karşısında ne ölçüde hizmet ettiği daha iyi anlaşıldı. Bu cenazedeki büyük katılımın, kendisine gösterilen büyük bir saygının altında yatan gerçek de bu olsa gerek. Allah gani gani rahmet eylesin'' diye konuştu.


13:20 - OMUZLARDA TAŞINDI

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesi, namazın ardından Fatih Camii'nden çıkartılmaya başlandı.

Yüzbinlerce seveninin katıldığı cenaze namazı sonrası Erbakan'ın cenazesi, omuzlara alınarak araca taşınıyor. Cenazenin taşınması sırasında izdiham yaşanıyor.

Gül ve Erdoğan, Erbakan'ın cenazesine omuz verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, SP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesini kısa bir süre taşıdı.

Cenaze namazının ardından Gül ve Erdoğan, Erbakan'ın cenazesinin bulunduğu tabutu bir süre taşıdı. Omuzlarda taşınan Erbakan'ın naaşı, daha sonra araca konuldu.


13:17 - ERBAKAN'A FATİH CAMİSİ'NDE CENAZE NAMAZI

İSTANBUL - Ankara'da vefat eden eski başbakanlardan, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan için Fatih Camisi'nde cenaze namazı kılındı.

Öğle namazını Fatih Camisi'nde kılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra Erbakan'ın cenazesinin bulunduğu avluya çıktı.

Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Şahin ve Başbakan Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu protokol, saf tuttu.

Erbakan'ın cenaze namazı, yoğun izdiham altında eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfü Doğan tarafından kıldırıldı.

Bu arada Erbakan'ın defnedileceği Zeytinburnu'ndaki Merkez Efendi Mezarlığı'nda bulunanlar da burada cenaze namazı kıldı. Bazı kişilerin civardaki surların üzerinde namaz kılması dikkati çekti.

DEVLETİN ZİRVESİ CAMİDE

Devletin zirvesi Erbakan'ı son yolculuğunda yalnız bırakmadı. Cenazeye şu isimler katıldı:

Cenazeye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Başbakanı İrsen Küçük, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Egemen Bağış, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, Tarım Bakanı Mehdi Eker, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Abdulkadir Aksu, Kürşat Tüzmen, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 1. Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu ve askeri erkan, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Deniz Baykal, DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Eski Bakanlardan Hüsamettin Özkan, Mehmet Ağar, Yaşar Okuyan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Ali Müfit Gürtuna CHP'li Akif Hamzaçebi, BDP'li Sırrı Sakık, İlhan Kesici, Prof. İlber Ortaylı, Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz.

11:40 - GENERKURMAY, ÇELENK GÖNDERDİ

Genelkurmay Başkanlığı, Ankara'da vefat eden SP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın Fatih Camii'ndeki cenaze namazına çelenk gönderdi. Görevliler tarafından cami avlusuna taşınan ve üzerinde 'Türk Silahlı Kuvvetleri' yazan çelenk, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çelenginin yanına konuldu.

11:13 - ERBAKAN'IN MEZARINI PARTİLİLER KAZDI

İSTANBUL - Ankara'da vefat eden eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın Zeytinburnu'ndaki Merkez Efendi Mezarlığı'nda bulunan aile kabristanlığındaki mezarı, partililer tarafından sırayla kazıldı.

Erbakan'ın kabrinin, 2005 yılında vefat eden eşi Nermin Erbakan'ın yanına kazıldığı görüldü. Aile kabristanlığında, Necmettin Erbakan'ın babası Sabri ile annesi Kamer Erbakan'ın da mezarları bulunuyor.

Kazma işleminin tamamlanmasının ardından Saadet Partisi Gençlik Kolları üyelerinden oluşan bir grup, mezar çevresinde halka oluşturarak, salavat getirip Yasin-i Şerif okumaya başladı.

Mezarlığın karşısındaki surlara da Erbakan'ın büyük boy bir fotoğrafı asıldı.

Bu arada çok sayıda polis, mezarlık çevresinde geniş güvenlik önlemi alırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından mezarlık karşısında sağlık çadırı oluşturuldu.

Mezarlıkta, basın mensuplarının rahat görüntü alması amacıyla bir de platform hazırlanmaya başlandı.

Öte yandan, İstanbul'daki tüm camilerde Erbakan'ın vefatı dolayısıyla sala verildi.

-CENAZE MUSALLA TAŞINA KONDU

Bu arada Fatih Camisi'ne getirilen Erbakan'ın cenazesi avluya alınarak, musalla taşına konuldu.

Erbakan'ın naaşı, yoğun izdiham nedeniyle bir süre cenaze nakil aracında bekletildikten sonra gerekli düzenin sağlanması üzerine araçtan çıkartılarak omuzlara alındı. Eller üzerinde avluya alınan cenaze, daha sonra musalla taşına konuldu.

Erbakan'ın cenaze namazının kılınacağı caminin avlusu ve yollar, sevenleriyle dolup taştı. Caminin protokol girişi yolunun iki tarafında Saadet Partisi İstanbul Gençlik Kolları üyeleri kol kola girerek bariyer oluşturdu. Bu yol üzerine Saadet Partisi tarafından ''Milletimizin başı sağoğlsun, mekanın cennet olsun'' ve ''Mavi Marmara senin mirasın'' yazılı pankartlar asıldı.

Protokol kapısından girişlere izin verilmezken, cenazeye katılanlar caminin diğer kapısından giriş yapıyor.

Necmettin Erbakan'ın naaşının saat 10.00'da camiye getirilmesiyle protokol girişinde izdiham yaşandı. Mikrofonla vatandaşları sürekli uyaran bir partili, ''Hocayı görünce kimse öne doğru adım atmasın. 100 kişiyle izdiham yaratmayalım. Hocaya yakışan bir cenaze olsun'' diye anons etti.

Erbakan'ın kızı Elif Erbakan Altınöz eşi Mehmet Altınöz'le, kızı Zeynep Erbakan Baykoç eşi Faruk Baykoç'la, oğlu Fatih Erbakan da eşi Beyza Erbakan ile birlikte musalla taşına konulmasıyla birlikte cenazenin başında beklemeye başladı.

Cenaze merasiminde, 2003 yılındaki Kuran-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması'nda birinci olan Ahmet Karalı, Kur'an-ı Kerim okuyor.

Caminin avlusunda kadın ve erkekler ayrı ayrı bölümlerde saf tutmaya başladı. Erbakan'ın cenazesinin de bulunduğu avlunun birinci bölümü protokol için ayrılırken, diğer iki bölüme de vatandaşlar alınıyor.

Caminin ana girişine, Saadet Partisi Eskişehir Gençlik Kolları tarafından ''Sevinme ey siyonist bir ölür bin diriliriz'', Mamak Gençlik Kolları tarafından da ''Şahidiz, şahidiz, şahidiz, yolun yolumuzdur savunan adam'' yazılı pankart asıldı.

Cenaze törenini Anadolu Ajansı ve TRT canlı olarak yayınlarken, diğer televizyon kanalları da 3G yayın yapıyor. Bu arada, Fatih Belediyesi katılımcılara çay ve su ikramında bulunuyor.

-YAKLAŞIK 10 BİN POLİSİN GÖREV ALACAK

Cenaze töreni için arama noktalarında 3 bin 500, çevre korumasında ise yaklaşık 10 bin polisin görev yapacağı bildirildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Necmettin Erbakan'ın, Fatih Camisi'nde düzenlenecek olan cenaze törenine katılımın yüksek olması nedeniyle olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi'nde bulunan merkez yerleşkesinde, Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu yönetiminde kriz merkezi oluşturuldu. Bu merkezde, itfaiye, İl Sağlık Müdürlüğü ve Jandarma'dan da görevliler hazır bulunduruluyor. Kriz Merkezi, MOBESE kamera sisteminden de cenaze törenini her an takip ediyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından cenaze töreni bölgesine katılım noktalarında arama tarama işlemleri için 3 bin 500, çevre ve yol güvenliği için de yaklaşık 10 bin polisin görev yapacağı belirtildi.

-ÜAK BAŞKANI BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Coşkun, vefat eden eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın ailesine başsağlığı diledi.

Coşkun, yayımladığı mesajda, şunları kaydetti:

''Türkiye Cumhuriyetinin 54'üncü hükümetinin başkanı, değerli bilim adamı Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın vefatı nedeni ile duyduğum üzüntüyü belirtir, şahsım ve üniversitelerimiz adına merhuma Tanrı'dan rahmet, ailesine başsağlığı dilerim.''


10:10 - ERBAKAN'IN CENAZESİ, FATİH CAMİSİ'NE GETİRİLDİ

İSTANBUL - Ankara'da vefat eden eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesi, törenin yapılacağı Fatih Camisi'ne ulaştırıldı.

Atatark Havalimanı'ndan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğüne ait cenaze nakil aracına konulan Erbakan'ın cenazesi, küçük bir konvoy eşliğinde trafiğe kapatılan sahil yolu güzergahından Fatih Camisi'ne getirildi.

Bu sırada cami çevresinde bekleyen vatandaşlar ve partililer, gözyaşları eşliğinde tekbirler getirerek cenazeyi karşıladı. Cenaze aracı, cami çevresinde yaşanan izdiham nedeniyle avluya giriş yapmak üzere bekliyor.

Cenazenin gelişini bekleyen güvenlik güçleri ve Saadet Partili gençler, güvenlik koridoru oluşturdu.

Öte yandan, Fatih Camisi'nin ana kapısı, güvenlik güçleri tarafından yayalardan arındırıldı. Caminin bulunduğu caddeye giren ara sokaklarda da güvenlik güçleri barikat oluşturdu.


09:35 - ERBAKAN'IN CENAZESİ İSTANBUL'DA

Ankara'da vefat eden eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesi uçakla İstanbul'a getirildi.

Erbakan'ın cenazesini taşıyan Anadolujet'ten kiralanan özel uçak, saat 09.10'da Atatürk Havalimanı Kargo Terminali önüne park etti.

Erbakan'ın cenazesi, uçaktan inen yolcular ve Erbakan'ın aile fertleri tarafından tekbirler eşliğinde cenaze arabasına taşındı. Cenaze daha sonra Fatih Camisi'ne götürülmek üzere Atatürk Havalimanı A kapısından çıkartıldı.

Aynı uçakla gelen Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan, kızları Zeynep Baykoç ve Elif Erbakan Altınöz, damatları Mehmet Altınöz, Faruk Baykoç, yakın çalışma arkadaşları ve eski milletvekilleri de özel araçlarına binerek alandan ayrılırken, diğer yolcular da aprona alınan 5 otobüsle A kapısından çıkarak cenaze arabasını izlediler.

Bu yollar trafiğe kapalı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, eski başbakanlardan Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın yarın yapılacak cenaze töreni nedeniyle bazı yolların trafiğe kapatılacağını bildirdi.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, Fatih Camisindeki öğle namazının ardından yapılacak olan cenaze töreni nedeniyle 10. Yıl Caddesi, Fevzi Paşa Caddesi, Macar Kardeşler Caddesi, Halıcılar Caddesi ve Adnan Menderes Bulvarı (Vatan Caddesi) ile bu yollara çıkan diğer cadde ve sokaklar, saat 07.00'den itibaren kapatılacak.

Sürücüler tören bitene kadar trafiğe kapatılacak yollara alternatif olarak Sahil Yolu-Kennedy Caddesi, Galata Köprüsü, Karaköy, Dolmabahçe, Barbaros Bulvarı, D-100 Kuzey ve Güney Yol, Sahil Balat Caddesi, Atatürk Bulvarı-Unkapanı Köprüsü, Tarlabaşı, Millet Caddesi, Hal ve Haliç yolu, TEM Otoyolu'nu kullanabilecek.

AA - CİHAN - DHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber