MEB'den, sınavlara katılacak engelli adaylar için yeni projeler

Haber Giriş : 01 Nisan 2005 15:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaöğretim kurumlan ve açıköğretim sınavlarına katılacak engelli adaylara dönük yeni projeler geliştiriyor. Buna göre, görme engelli öğrencilere sesli sistem, işitme engelli öğrencilere de görüntülü sistemle sınav yapılacak. Hükümlü adaylar cezaevlerinde, yatalaklar da evlerinde sınava girebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan projeyle engelli adaylar ile diğer adaylar arasındaki eşitsiz durumun en aza indirilmesi hedefleniyor. Projeye göre, sınavlara katılacak olan görme engelliler için sesli sınav uygulanacak.

Engelin derecesine göre de yeni projeler geliştirilecek. Engelliler, görme özürlüler okulunda sınava girecek. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Prof. Dr. Nizami Aktürk, görme engelli adayların diğer adaylara göre, sınavlarda daha fazla zaman kaybettiklerini, bu nedenle böyle bir düzenlemeye gittiklerini söyledi. Projeyle ilgili yazılım hazırlama çalışmalarının sürdüğünü anlatan Aktürk, körler okulu ile de işbirliği içerisinde olduklarını kaydetti. Proje çerçevesinde işitme engelliler için de görüntülü sistem devreye sokulacak.

Tekerlekli sandalye ile sınavlara katılan adaylar, giriş-çıkışlan rahat olan okullara yönlendirilirken yatalak hasta olduğunu raporla bildiren adaylar evlerinde sınava alınacak. Sara hastalığı olan adaylar için de okul önlerinde ambulans bekletilecek.

CEZAEVİNDE
Bakanlığın yürüttüğü proje çerçevesinde hükümlüler için cezaevlerinde sınav yapılacak. Prof. Dr. Nizami Aktürk, hükümlü adayların sınava geliş gidişlerinin hem masraflı olduğunu, hem de bu adayların diğer adayların psikolojilerini olumsuz etkilediğini ileri sürdü.

Düzenlemeler çerçevesinde öğrenci sayısı fazla olan ya da ulaşım sorunları bulunan ilçelerde de sınav yapılacak.

Velilerin ve engelli adayların konu hakkında gerekli duyarlılığı göstermediğini belirten Aktürk, "Ortaöğretim Kurumlan Sınavı başvurularında 1444 adayın engelli olduğunu bildirdi, ancak bunların yalnızca 90'ı engeliyle ilgili bize bir rapor gönderdi. Adaylar durumları hakkında net bilgi göndersin" dedi.
Cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber