Yeni anayasa için Türkiye'yi karış karış gezecekler

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mart 2011 14:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Anayasa Platformu (YAP) Koordinasyon ve Sekretarya Üyesi Meltem Gürler, halkın ideolojisiz, değiştirilmez maddelerle kısıtlanmamış bir anayasa istediğini söyledi. Gürler, vatandaşların bu taleplerini yerinde dinleme adına Türkiye'yi karış karış gezeceklerini belirtti.

Yeni Anayasa Plotformu, çalışmalarını anlatmak için Nippon Otel'de basın toplantısı düzenledi. Toplantıya; Anayasa Hukukçusu Osman Can, Sosyolog Doç. Dr. Ergun Yıldırım, Yazar Enver Sezgin, emekli Diplomat Akın Özçer, YAP Koordinasyon ve Sekretarya Üyesi Mustafa Paçal, Sosyolog Dr. Alev Erkilet, Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan, İnsan Hakları Uzmanı Ruken Tekeş Çalıkuşu, Dişhekimi, Sivil Hareket Aktivisti Tatyos Bebek katıldı.

Toplantıda basın bültenini okuyan YAP Koordinasyon ve Sekretarya Üyesi Meltem Gürler, bir ülkede anayasanın toplum tarafından üretim ve toplumun tüm farklılıkları ve tercihleriyle birlikte barış içerisinde yaşamasını amaçlayan bir sözleşme niteliğinde olduğunu ifade etti. Anayasanın toplumların devleti düzenleme aracıyken, Türkiye'de devletin toplumu düzenlemesini ve özgürlüklerinin kısıtlanması aracı olduğunu ifade eden Gürler, ''Siyaset, kültür, inançlar, medya, barış, adalet, topluma ait olamadı. Toplum karar vermedi, devlet karar verdi. Toplum uymak zorunda kaldı.'' dedi.

Meltem Gürler, platform çalışmaları kapsamında Türkiye'nin her ilini dolaşma kararı aldıklarını belirterek, şöyle konuştu: ''Türk toplumunu dinleyerek, taleplerine aracılık ederek onu tarihe hazırlama amacındayız. Şu ana kadar 8 ilde anayasa toplantıları düzenledik. Gördük ki, Ankara'da, devletin tepesinde kopan fırtınalar topluma ait değil. Siyasetin fay hatları, toplumu ilgilendirmiyor. Siyasetin ürettiği çalışmaları toplum reddediyor. Toplum, 'ideolojisiz, etnik referans olmayan, değiştirilemez maddelerle, toplum iradesini ipotek altına almayan, kucaklayıcı, kısa bir Anayasa talebini' dile getiriyor. Ankara'ya ders veriyor. Egemenliğini kendi tanımlıyor ve ona sahip çıkıyor. Tarihe geçecek bir yürüyüş başlatıyor.''

Anayasa Hukukcusu Osman Can da, YAP'ın etkinlikleri çercevesinde katıldığı programlarda toplumsal taleplerin, Ankara'ya göre daha iç açıcı ve daha gerçekçi, çözüme dönük olduğunu, politik kaygıları olmadığın aktardı. Can, "Aslında Ankara, politik kavgalarıyla toplumsal barışın önünde bir engel bile olarak görülebilir. Toplum taleplerini dile getirirken çok ilginç manzaralar ortaya çıkıyor. Anayasa profesörlerinin kitaplarında yazmadığı kurumları halk talep ediyor. Geriye çağırma müessesesi isteniyor. Örneğin; Parlamento dışında hiçbir kurumun anayasal kurum olmaması gerektiği öneriliyor, insanlar Parlamento dışındaki kurumların yasalarla düzenlenmesi gerektiğini savunabiliyor. Ama genel talebimiz, toplumun yönetimde daha fazla öne çıkmasıdır." şeklinde konuştu.

Basın mensuplarının sorularının da cevaplandığı toplantıda, "Vatandaş ne istiyor? Edirne'nin isteğiyle Diyarbakır'ın isteği aynı mı?" Sorusuna, YAP Koordinasyon ve Sekreterya üyesi Veysel Uçum, "Edirne'ye de gittik Diyarbakır' da. Gayet tabi farklı talepler ve dillendirmeler oldu. Ama ikisinde de toplum temel sorunların farkında. Türkiye'de kuruluştan beri din ve Kürt sorunu var, bu sorunlar etrafında demokratik sorunlar derinleştirildi. Her yerde vatandaşlar bunların farkında. Demokrasinin bize getireceği zenginliğin tüm Türkiye'de halk farkında." cevabını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber