Elazığ'da 25 bin ortaöğretim öğrencisiyle yapılan dev anket...

Haber Giriş : 02 Nisan 2005 21:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elazığ'da eğitim gören 25 bin ortaöğretim öğrencisiyle yapılan ''Öğrenci Gözüyle Eğitim Kalitesi ve Başarısızlık Nedenleri'' anketinin sonuçlarına göre, öğrenciler, başarısız olmalarını, derslerin işlenişine ve müfredatın ağır olmasına bağlıyor.

Türkiye'de ilk defa 25 bin öğrencinin katılımıyla Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü'nce yapılan ''Öğrenci Gözüyle Eğitim Kalitesi ve Başarısızlık Nedenleri'' konulu ankette; öğrencilere, başarısızlıklarıyla ilgili olarak ''okul, öğretmenler, derslerin işleniş ve müfredatı, aile, ekonomik nedenler, arkadaşlarıyla ilişkileri ve bireysel nedenler'' başlıkları altında sorular yöneltildi. Anket sonuçlarına göre, öğrencilerin yüzde 28.63'ü, derslerin işlenişi ve müfredatın ağır olmasının, başarısızlıklarının birinci nedeni olduğuna ve bunu, okul ve sınıfta yaşanan sorunlar, öğretmenlerin tutumundan kaynaklanan sorunlar, bireysel nedenler, arkadaşlık ilişkileri, aile ve ekonomik nedenler olduğunu belirtti.

Öğrenciler, başarısızlıklarının, okul ve sınıfla ilgili nedenleri arasında, en fazla bir önceki öğretim kademesinde yeterli temeli kazanamamalarını gösterirken, derslerin uygulamalı ve farklı teknikler yerine ezberci sistemle uygulandığından şikayet etti. Öğretmenlerinin, seviyeye uygun yöntem ve tekniklerle ders anlatmadığını düşünen öğrenciler, notların adil verilmediğini, sınıfta sürekli aynı kişilere söz verildiğini, öğretmenlerinin güler yüzlü olmadığını ve cinsiyet ayrımı yapıldığını savunarak; okullarının, üniversiteye yönelik çalışmalarını da yetersiz buldu. Okuldaki eğitim-öğretim kalitesini yükseltmek için eğitim yöneticilerinin çabalarının 'normal' seviyede olduğunu belirten öğrenciler, müfettişlerin ise hiç çaba göstermediğini düşünüyor.

Öğrenciler, başarısızlıklarının bireysel ve arkadaşlarıyla ilgili nedenleri arasında ise; ders çalışma yöntemlerini bilmemelerini, kendilerine uygun arkadaş edinememelerini ve karşı cinsle iletişim kurmada çekingen davranmalarını gösterdi. Aynı kategoride, başarısızlıklarının televizyon ve eğlenceye ayrılan vakitten kaynaklandığını düşünen öğrencilerin, en çok dizileri, daha sonra da spor ve magazin programlarını izlediği ortaya çıkarken; anket sonuçlarına göre, öğrencilerin en az izlediği programlarınsa belgeseller olduğu belirlendi.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber