Kalp krizi geçiren askeri döverek öldürdükleri iddia edilen komutanlara hapis istemi/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2011 16:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde, 4 yıl önce vatani görevini yaparken kalp krizi geçiren askeri döverek öldürdüğü iddia edilen komutanların yargılanmasına, Eskişehir Askeri Mahkemesi'nde devam edildi.

Eskişehir'deki 1'inci Hava Kuvvet Komutanlığı'ndaki Askeri Mahkeme'de devam eden duruşmaya sanıklar Jandarma Kıdemli Üstçavuş Özay Ayvaz (34) ile uzman çavuşlar Mustafa Korkmaz (35), Muhittin Baş (34) ve Sinan Almış (34) ile öldürüldüğü ileri sürülen Esat Mengilli'nin babası Yusuf Mengilli ve şahitler katıldı.

Emirdağ 3'üncü Jandarma Eğitim Tabur Komutanlığı'nda 7 Şubat 2007'de meydana gelen olayda, er Esat Mengilli, birliğinde düzenlenen teçhizatlı koşuya katıldı. Varış yerine az bir mesafe kala aniden fenalaşıp yere düşen ve askeri ambulansa alınarak Emirdağ Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Mengilli, doktorların tüm çabalarına rağmen hayatını kaybetti. Verilen doktor raporlarında, Mengilli'nin geçirdiği kalp krizi sonucu öldüğü belirtildi.

OLAY ARKADAŞLARININ İHBARIYLA ORTAYA ÇIKTI

Olaydan yaklaşık bir yıl sonra, vatani görevini tamamlayıp terhis olan Mengilli'nin arkadaşı, silah arkadaşının Hatay'daki ailesine giderek, o günkü yaşanan durumu baba Yusuf Mengilli'ye anlattı. Silah arkadaşları, Mengilli'nin koşu öncesinde ve koşunun sonlarına doğru yere düşmesi nedeniyle komutanları Jandarma Kıdemli Üstçavuş Özay Ayvaz ile jandarma uzman çavuşlar Mustafa Korkmaz, Muhittin Baş ve Sinan Almış tarafından tekme ve sopalarla dövüldüğünü iletti, vatani görevlerini tamamladıkları için bu konuda tanıklık yapabileceklerini belirtti.

Duydukları karşısında harekete geçen baba Mengilli, oğlunu döverek öldürdükleri ileri sürülen Jandarma Kıdemli Üstçavuş Özay Ayvaz (34) ile uzman çavuşlar Mustafa Korkmaz (35), Muhittin Baş (34) ve Sinan Almış (34) hakkında Emirdağ'ın bağlı olduğu Eskişehir'deki 1'inci Hava Kuvveti Komutanlığı içerisindeki askeri savcılığa suç duyurusunda bulundu. Askeri Savcı Hava Hakim Üsteğmen Ali Yılmaz tarafından açılan soruşturmada, olay tarihinde Mengilli'nin birliğindeki erlerin tek tek ifadeleri alındı.

Mengilli'nin silah arkadaşlarından Hüsamettin Vural, askeri savcıya verdiği ifadesinde, "Arkadaşım Mengilli, koşu sırasında yere düştü. Bu sırada Mengelli'yi, astsubay Özay Ayvaz ile uzman çavuşlar Mustafa Korkmaz, Muhittin Baş ve Sinan Almış, tekme atıp yerde sürükleyerek zorla koşturmaya çalıştı." dedi.

Tanık er Mehmet Ali Yıldırım ise Mengilli'ye, Astsubay Kıdemli Üstçavuş Özay Ayvaz'ın sopayla vurduğunu söyledi. Er Halil Sarıoğlu da Mengilli'nin koşu öncesi komutanlarına rahatsızlığı olduğunu bildirdiğini belirterek, "Bunun üzerine astsubay ile uzman çavuşlar Esat'a sopa ile vurdu. Ardından yapılan koşuda da yere düşen Mengelli'ye yine aynı kişiler sopayla vurdu, tekmeledi." diye konuştu.

KOMUTANLARIN 10 YIL HAPSİ İSTENİYOR

Askeri savcılık, erlerin ifadelerini aldıktan sonra Temmuz 2009'da olayla ilgili bir iddianame hazırladı. Askeri savcılık, iddianamede, Astsubay Kıdemli Üst Çavuş Özay Ayvaz, jandarma uzman çavuşlar Mustafa Korkmaz, Muhittin Baş ve Sinan Almış'ın, 'İştirak halinde ölüm ile neticelenen ast'a müessir fiil' suçundan yargılanmalarını talep etti.

Akabinde, Eskişehir'deki 1'inci Hava Kuvvet Komutanlığı içerisindeki askeri mahkemede, söz konusu komutanlar hakkında 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Eskişehir'deki 1'inci Hava Kuvveti Komutanlığı içerisindeki Askeri Mahkeme'de, 4 komutanın tutuksuz yargılamaları devam ediyor.

Önceki gün yapılan duruşmaya, tutuksuz yargılanan komutanlar da katıldı. Ancak komutanların, haklarındaki iddiaları kabul etmedikleri öğrenildi. Esat Mengilli'nin ailesi ise olayın bir an önce aydınlatılmasını ve suçluların tespit edilerek, bir an önce cezalandırılmasını istedi.

Kalp krizi geçiren askeri döverek öldürdükleri iddia edilen komutanlara hapis istemi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber