Çevre Bakanlığı'ndan ?cıva yasağı' geliyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 19 Mart 2011 20:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meltem ÖZGENÇ

ÇEVRE ve Orman Bakanlığı, 2011 yılı sonuna kadar termometre yapımında, ahşap korumada, sanayi sularının arıtılmasında kullanılan cıva ve bileşikleri ile boya içeriğinde kullanılan kurşun karbonatları ve sülfatları yasaklama kararı aldı.

Bakanlık, 2011 yılına kadar yasaklanacak olan maddeleri belirledi. AB mevzuatına uyum çerçevesinde yapılacak değişikliğe göre yasaklanacak madde sayısı 21'e, 2013 yılında ise 59'a yükselecek. Yasaklanacak maddeler arasında tekne gövdelerinin, kafes, duba, ağ ve balık veya kabuklu deniz hayvanı yetiştiriciliğinde kullanılan ekipmanın, ahşabın korunmasında, sanayi sularının arıtılmasında, termometre, barometre, tansiyon aletinde kullanılan cıva ve cıva bileşikleri, boya içeriğinde kullanılan kurşun karbonatları ve sülfatlar da yer alıyor. ?Bazı Tehlikeli Maddelerin, Müstahzarların ve Eşyaların Üretimine, Piyasaya Arzına ve Kullanımına İlişkin Kısıtlamalar Hakkında Yönetmelik? kapsamında 29 Ağustos 2010'da asbestin kullanımı ve piyasaya arzı ile asbest içeren eşyaların arzı da yasaklanmıştı.

Yasaklanacak bazı maddeler

Cıva ve cıva bileşikleri, kadmiyum, nikel, krom VI bileşikleri, kurşun ve kurşun bileşikleri, arsenik bileşikleri, organostanik bileşikler, pentaklorofenol, perflorooktan sülfonat, nonilfenol ve nonilfenol etoksilat.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber