İŞ-KUR'da işsizlik tedirginliği

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 21 Mart 2011 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRKİYE İş Kurumu'nun (İş-Kur) sayıları her geçen gün artan ve üniversite, belediyeler, ticaret-sanayi odaları gibi kurumlarda açtığı 'hizmet noktaları'nın İş-Kur çalışanlarını da işsizlikle karşı karşıya bırakacağı öne sürüldü.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir'in "İşsizliğin "1-2 puanı İş-Kur'un yetersizliğinden kaynaklanıyor. İşin, işçinin peşinde koşacak memur İş-Kur'da yok. Yeterli vasıfta değiller" sözlerine olan tepki henüz dinmezken; Büro Emekçileri Sendikası (BES), özel istihdam bürolarının ardından hızla sayıları artırılan ve bulunduğu kurumun personelinin hizmet verdiği 'İş-Kur hizmet noktaları' ile uzun vadede yaklaşık 2 bin 700 kurum personelinin işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağına dikkat çekti. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan BES Genel Hukuk Sekreteri Fatma Bora Koçer, açılan hizmet noktalarının kısa vadede de uzun vadede de sıkıntı yaratacağını belirtti. Daha önce de birçok kamu kuruluşunun tasfiyesi amaçlanırken Müsteşar Aydemir'in ifadelerini 'tanıdık' bulduklarını dile getiren Koçer, "İş-Kur'da da tasfiye çabalarını görüyoruz. Zaten kurumun çok az personeli var. Yeni açılan hizmet noktalarındakiler yeterli bilgiye sahip değilse yine İş-Kur'daki personele soruyor ve dolaylı yoldan İş-Kur çalışanının iş yükü artıyor. Bu bir tür taşeron uygulamasına dönüşüyor" dedi. Tasfiye çalışmalarıyla birlikte uzun vadede de İş-Kur personelinin işsizlikle karşı karşıya kalabileceğini belirten Koçer, "Zaten bu durumu İş-Kur personelinin vasıfsız olduğu yönündeki hakaret içerikli demeçlerden de anlayabiliyoruz" dedi.

SAĞLAM: AMAÇ TASFİYE

BES İzmir Şube Başkanı Ramis Sağlam ise, İş-Kur personelinin işsizliğin sebebi olarak gösterilmesinin hiçbir mantığa dayanmadığını vurgulayarak, "Şu anda İzmir'de özel istihdam büroları haricinde 50'ye yakın kurumda hizmet noktası oluşturulduğu biliniyor. Türkiye genelindeki rakamlara ulaşılamasa da ilçe belediyelerinden ticaret-sanayi odalarına kadar her kurumda bu hizmet noktalarının olduğunu düşünürsek, şu anda toplam 500'ü aşkın hizmet noktası bulunuyor. Her noktada 2 kişi görevlendirilse uzun vadede mevcut İş-Kur personelinin tasfiyesi anlamına geliyor" dedi.

OY DEPOSU OLARAK KULLANILACAK

İş-Kur'un tasfiye edileceğiyle ilgili daha önce de açıklama yaptıklarını belirten Sağlam, "Hizmet noktalarının oluşturulduğu yerlerde de sakınca vardır. Bir vatandaş İş-Kur'a başvuruyorsa normal bir yasal prosedür işler. Ancak bir belediyeye başvurursa parti bürolarından alınmış kartlar çok daha işlevsel hale gelir. Burada işsizlerin umutlarının sömürülmesi, oy deposu olarak kullanılması daha fazla artacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber