Antibakteriyel maskeyle enfeksiyon hastalıklarının bulaşma riski azalıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2011 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana'da sağlık meslek lisesi öğrencileri gümüş iyonlarıyla ürettikleri maske ile enfeksiyon hastalıklarının bulaşma riskini en aza indirdi.Öğrencilerin projesi, 2-4 Mart arasında Adana'da yapılan proje tabanlı beceri yarışmasında il birincisi, 14 -17 Martta Mersin'de yapılan bölge finalinde ise mansiyon aldı.

Adana Seyhan Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Anestezi Bölümü öğrencilerinden Fatma Tülay Karaca ve Ömer Faruk Gülegül ile projenin danışmanlığını yapan Anestezi Öğretmenleri Hayriye Erbil, gümüş iyonları kullanılarak elde ettikleri maske sayesinde steril hava solunumu ve toplumda hasta ve çalışan kitlelerin enfeksiyondan korunmalarını sağlayarak, sağlık işletmelerinde ergonomik iş ortamı oluşturuyor. Öğrencilerin projesi, 2-4 Mart arasında Adana'da yapılan proje tabanlı beceri yarışmasında il birincisi, 14 -17 Martta Mersin'de yapılan bölge finalinde ise mansiyon aldı.

Proje Danışmanı Hayriye Erbil, ağır akut solunum yetmezliği sendromlarında, afet sonrası çalışmalar sırasında, hastalık kuşkusu varsa kuş gribi, kızamıkçık, lösemi, tüberküloz, ameliyathane çalışma ortamlarında bireyin hava yoluyla bulaşan virüslere karşı bağışık olmadığı durumlarda maskelerin kullanılmasını hedeflediklerini söyledi.

Enfeksiyon hastalıklarının hala dünyada ölüm nedenlerinin başında geldiğini aktaran Erbil, "Amerika Birleşik Devletleri'nde 20. yüzyılın başlarında ortalama yaş beklentileri 46.6 iken 21 yüzyılın başında 74.5'a çıkmıştır. Yaşam beklentisindeki bu inanılmaz yükselişin enfeksiyon hastalıklarının kontrolü ve önlenmesiyle başarılmıştır. Bu başarının altında ise hijyen ve aşılamanın enfeksiyon hastalıkların kontrolünde güvenli ve etkili bir yol olduğu görülmüştür. Özellikle toplu ortamlar, direk hasta kişiyle yakın temas yayılımda rol oynamaktadır. Yayılımı ise önleyebilmek için tamamen sosyal ortamdan -okul, işyeri, kreş - izole olmak yada nefes almamakla mümkündür. Hepatit A ve Çocuk Felci gibi bazı hastalıklar primer olarak virüsün ağız yoluyla alınmasıyla bulaşır." diye konuştu.

Enfeksiyon hastalıklarının en önemli özelliklerinden birinin insandan insana kolayca geçebilmesi olduğunu aktaran Erbil, bu maske sayesinde insanların bir çok hastalıktan rahatlıkla korunabileceğini dile getirdi.

Antibakteriyel maske sayesinde nazokominal enfeksiyonların önleyeceklerini vurgulayan Erbil, "Enfeksiyon hastalıklarında antibakteriyal solunum sağlayarak, kontaminasyonun (bulaşma-kirlenme) en az seviyeye indirilmesini hedefliyoruz. Sağlık işletmelerinde ve hastaların çalışma hayatlarında ergonomik ortam oluşturulacak." ifadelerini kullandı.

Kullanıcın güvenliğini sağlayan mikrop öldürücü kompozit filtre katmanı bulunan antibakteriyel maskelerin kullanım süresince tam etkili ve güvenilir performans sağladığını dile getiren Erbil maskenin özelliklerini şöyle anlattı: "Neme ve vücut sıvılarına karşı filtreyi koruyan sıvı geçirmez katman oluşturur. Rahatsız edici kokuları ve küf gibi organik buharları tutan ferahlatıcı özelliktedir. Geniş nefes hacmi sağlar, aşırı çalışma gerektiren tedavi ve üretim ortamları için dayanıklı yapıya sahiptir. Havada bulunan partiküllere karşı korunma sağlar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber