Engellilerin banka çilesi bitiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mart 2011 22:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşitme, görme ya da ortopedik engellilerin bankacılık hizmetlerinde yaşadıkları sıkıntılar sona erecek. Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Türkiye Bankalar Birliği ile engellilik alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle bankalar, bankamatiklerle telefon ve internet bankacılığı hizmetleri engellilere uygun hale getirilecek.Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Türkiye Bankalar Birliği ve sivil toplum kuruluşları, engellilerin bankacılık hizmetlerinden yararlanabilmesi için gerekli düzenleme ve ihtiyaçları tespit etmek üzere bir çalışma başlattı. Türkiye genelindeki tüm banka, bankamatik, telefon ve internet bankacılığıyla ilgili düzenlemeler gerçekleştirmeyi öngören çalışmayla bir bankanın kapısından içeri girildiği andan itibaren engelliler için ne gerekiyorsa yapılması hedefleniyor.

Engelliler için bankacılık hizmetlerinin kalitesini artıracak projede, görme engellilerin internetten şifre alabilmesi, işlemlerini en hızlı şekilde gerçekleştirebilmesi, bankamatiklerden sesli olarak yönlendirilebilmesi, bankalarda ''rehber iz yollar''la erişim kolaylığı gibi düzenlemeler yer alıyor. Bankamatik işlemlerinin bağımsız yapılabilmesi için bankamatiklere kulaklık takılması da, görme engelliler için yapılacak düzenlemeler arasında bulunuyor.

Çalışma kapsamında işitme engellilerin de bankacılık hizmetlerinden yararlanabilmesi için birtakım düzenlemeler yapılacak. Buna göre, işitme engellilerin telefon bankacılığından, yanında başka birine ihtiyaç duymadan işlemlerini yapabilmesini içeren programların bankaların telefon bankacılığı hizmetleri arasına alınması planlanıyor. Ayrıca duymayanların çağrı merkezlerinden nasıl yararlanabileceği konusu da araştırılarak, projeye dahil edilmeye çalışılıyor.

-KISA BOYLULAR İÇİN BANKAMATİKLERE PORTATİF BASAMAK-

Para çekmek ya da bankacılık hizmetlerini yapabilmek için belli bir uzunluk standardı bulunmayan bankamatiklerden yararlanmada çeşitli zorluklar yaşayan kısa boylu ya da tekerlekli sandalye kullanan insanlar da çalışma kapsamına alındı. Bankamatik uzanmada sıkıntılar yaşayanların işlemlerini diğer insanlar kadar rahat yapabilmeleri için portatif, açılıp kapanabilen basamaklar yapılması öngörülüyor.

Çalışmanın tamamlanmasının ardından Türkiye Bankalar Birliği, engel grupları için bankamatiklerin nasıl düzenlenebileceği konusunda hazırlanan rehber niteliğindeki dokümanları, Türkiye genelindeki tüm bankalara gönderecek.

-''ÖZÜRLÜLERİN YOLLARINDAKİ ENGELLER KALKIYOR''-

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, engellilerin kendi kendilerine yetebilmeleri, belirli bir bilgi ve kültür düzeyine ulaşabilmeleri, meslek edinip üretken hale gelebilmeleri ve çevreyle sağlıklı ilişkiler kurarak toplumsal hayata tam katılım sağlayabilmelerinin temel hedefleri olduğunu belirtti. Bu kapsamda evde, okulda, işte, bankada, kurumlarda, kaldırımda yürürken, oy kullanırken kısaca toplumsal hayatın her anında engellilerin yaşamanı kolaylaştırmak için çalışmalarını büyük bir kararlılıkla sürdürdüklerini söyledi.

Bankacılık hizmetlerinden engellilerin de en rahat ve sorunsuz şekilde yararlanmasını sağlamaya yönelik bu çalışmanın da engellilerin yaşadıkları sıkıntıları bir nebze olsun çözmeyi amaçladığını belirten Kavaf, ''Adım adım özürlülerin yollarındaki engeller kalkıyor'' dedi.

''Engellilik ve ulaşılabilirlik'' konusunda yeterli bilginin olmaması ve işe nereden başlanacağının bilinmemesinin engellilerin fiziki ulaşımını kolaylaştıracak düzenlemelerin hayata geçirilmesindeki yetersizliğe neden olduğuna işaret eden Kavaf, ulaşılabilirlik hizmetlerinin yerine getirilmesiyle engellilerin de sosyal hayata sağlıklı insanlar gibi katılabileceğini, böylece engelliliğe yönelik farkındalığın da artırılabileceğini vurguladı.

Engellilerin ulaşabilirliğiyle ilgili olarak Özürlüler İdaresi Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ve Türkiye Belediyeler Birliği arasında bir işbirliği protokolü imzalandığını hatırlatan Kavaf, hem protokolle hem de bankalara ilişkin düzenlemelerle engellilerin tüm fiziki alanlardan yararlanmasını sağlayan düzenlemelerin hayata geçmeye başladığını ifade etti.

Kanuni düzenlemelerle halkın kullanımına açık her türlü yapının, sosyo-kültürel alanların ve toplu taşıma hizmetlerinin 2012 yılı Temmuz ayına kadar tamamlanması gerektiğine dikkati çeken Kavaf, ''Bu doğrultuda yoğun biçimde sürdürdüğümüz çok yönlü ve çok taraflı çalışmalarla gerek yerel yönetimlerde ve gerekse kamu kurumlarında farkındalığın artarak, önümüzdeki sürecin daha verimli değerlendirileceğine ve engellilerin ulaşılabilirliği konusunda önemli yol kat edeceğimize inanıyorum. Bu vesileyle bir kez daha ilgili tüm kuruluşları bu konuda daha hassas olmaya ve aktif planlamalar yapmaya davet ediyorum'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber