Öğrenciler engelli insanların hayatını kolaylaştıracak proje geliştirdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mart 2011 21:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Hatay'ın Erzin ilçesinde Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri, engelli insanların hayatını kolaylaştıracak bilgisayar sistemi icat etti. Öğrencilerin "Duy-Gör" ismini verdikleri buluş kavşaklarda ve hemzemin geçitlerde görme engellilerle birlikte tüm engellilere büyük fayda sağlayacak.Erzin Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri yaptıkları projelerle Hatay'ın ve ilçenin gururu oldu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği proje tabanlı beceri yarışmasında görme engellilere yönelik ''Duy-Gör'' ismini verdikleri projeyle il birincisi olan öğrenciler, ardından bölge birincisini belirleyen Mersin deki yarışmada bölge ikincisi oldu.

Proje yarışmalarında üç yıl üst üste il birincisi olan kız öğrenciler bu sene de il birinciliğini başka okullara kaptırmadı. Son dört yılın Hatay birincisi olan olan başarılı öğrencilerin ayrıca bir de bölge birinciliği bulunuyor.

İlçe Kaymakamı İskender Yönden, öğrencilerin büyük bir başarı elde ettiklerini belirtti.

Proje Koordinatörü ve Bilgisayar Öğretmeni Ömer Mungan, projeyi 5 öğrenci ile 2 ayda tamamladıklarını söyledi. Ömer Mungan, şu ana kadar ülkemizde ve başka ülkelerde benzeri olmayan buluşun, kavşaklarda ve hemzemin geçitlerde görme engellilerle birlikte tüm engellilere büyük fayda sağlayacağını kaydetti. Mungan, yazılım tabanlı olan projenin kameralı ve kulaklığa ses iletimli olduğu için kavşaklarda engellilere güvenli geçiş sağladıklarını söyledi.

Projede görev alan öğrencilerden Rukiye Zabun ise Türkiye'de 1,5 milyon dolayında görme engelli bulunduğunu ifade etti. Yazılı ve görsel basında görme engellilerin trafik kavşaklarında veya hemzemin geçitlerinde kazalar yaşadığına tanık olduklarını kaydeden Rukiye Zabun projeyi şöyle anlattı: ''Arkadaşlarımızla birlikte bu insanlar için ne yapabiliriz diye düşündük. Bu noktadan hareketle aklımızda bu proje fikri oluştu. Dolayısıyla engelli vatandaşlar sinyalizasyon ışıklarının rengini ve kalan süreyi göremedikleri için ister istemez kavşaklarda kazalar meydana gelmekte. Bu yüzden bu proje ile ışığın o andaki durumunu ve kalan süreyi engelliye kulaklık vasıtasıyla iletmeyi hedefledik. Kavşağı 24 saat gözleyen kameralar ile engellinin veya normal vatandaşın karşıya geçişi esnasında oluşabilecek aksilikleri program penceresindeki acil düğmeleri ile merkezden müdahale etmeyi amaçladık.Proje sayesinde ışıklarda ve hemzemin geçitlerinde görme engelli vatandaşların takacakları kulaklık ile kaza sonucu oluşabilecek yaralanma ve ölüm oranları en aza inecektir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber