EPDK elektrik payından 50 milyon TL kesti, TRT 'kanunlara aykırı' diyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Mart 2011 12:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EPDK, TRT'nin elektrik payı hesaplamasında 'kayıp-kaçağı' çıkardı. Daha önce, kurumun payı, tüketilen bütün elektrik miktarı ölçü alınarak ödenirken, Üst Kurul'un kararının ardından sadece tahsil edilen para dikkate alınarak hesap edilmeye başlandı. Karar, elektrik fiyatlarına yüzde 0,2 indirim olarak yansırken, TRT'nin elektrikten sağlanan gelirini 50 milyon lira azalttı.Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), elektrikte yıllardır tartışma konusu olan TRT payıyla ilgili aldığı son karar TRT'nin tepkisini çekti. Üst Kurul kararıyla, 1 Şubat 2011'den itibaren elektrikten bu kuruluşa aktarılacak paya esas olan matrah kapsamından kayıp-kaçak çıkarıldı. TRT payı hesaplamalarının net enerji fiyatı üzerinden yapılması kararlaştırıldı. Kurul buna gerekçe olarak, tahsil edilemeyen (kayıp-kaçak) bir paradan kesinti yapılamayacağını gösterdi. Kararla elektrikten yıllık 450 milyon lira kazanan TRT'nin geliri 50 milyon lira azalacak.

TRT, Enerji Üst Kurulu'nun kararı üzerine elektrik dağıtım şirketlerine bir yazı gönderdi. Yazıda, düzenlemenin, kurumun bilgisi dışında gerçekleştirildiği ve firmaların (enerji şirketlerinin) kuruma başvuruları sonucu öğrenildiği belirtildi. Yazıda şu bilgilere yer verildi: "Konu tarafımızdan tüm yönleriyle araştırılmış, 3093 sayılı TRT Gelirleri Kanunu ile belirlenmiş olan TRT payına tabi gelir unsurlarından bir kısmının EPDK tarafından bir kurul kararı ile değiştirilmek istenilmesinin Anayasa'nın 73. maddesine aykırı olmasının yanında 3093 sayılı kanuna da aykırı olduğu sonucuna varılmıştır." Yazıda, 'TRT payı ile ilgili düzenlemelerin kurul kararı ile değil kanun değişikliğiyle mümkün olabileceği' ifade edildi. TRT, yazısında şirketleri zor duruma düşmemeleri konusunda da uyardı: "Anılan nedenlerle mükelleflerimizin EPDK kararından hareketle yapacakları olası uygulamalar sonucu zor duruma düşmemeleri için bilgilendirilmelerine gerek duyulmuştur. Bilgi edinilmesini ve gereğinin yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde, kayıp bedellerinin TRT payı matrahına dahil edilmesi, perakende satış bedellerinin ise 3093 sayılı kanunun emir hükümleri gereği TRT matrahı dışında tutulması gerekmektedir."

TRT'nin atıf yaptığı Anayasa'nın 73. maddesinde, vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin kanunla konulabileceği hükme bağlanıyor. Maddede, kanunda belirtilen sınırlar çerçevesinde oranlarda değişiklik yapma yetkisinin Bakanlar Kurulu'nda olduğu ifade ediliyor. EPDK'nın 1 Şubat'ta aldığı kararla elektrik dağıtım şirketlerinin elektrik faturalarında TRT payını (yüzde 2) kayıp-kaçak düşüldükten sonra net enerji bedeli üzerinden hesaplamaları gerekiyor. TRT'nin uygulamaya karşı çıkan yazısı üzerine şirketler, 'nasıl hareket edecekleri konusunda' zora düştü. Üst Kurul yetkilileri, kararın yürürlükte olduğuna dikkat çekerek şirketlerin kararı uygulamasını istedi. Yetkililer, "Kurul kararı, ancak mahkeme kararıyla durdurulabilir veya yürürlükten kaldırılabilir. TRT mahkemeye başvurur ve yürürlüğü durdurursa, o zaman şirketlerin eski uygulamayla kesinti yapmaları gerekiyor. Ancak, şu ana kadar kurula ulaşmış bir mahkeme kararı yok." diyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun elektrik faturalarında TRT payı hesaplanırken kayıp-kaçağın hariç tutulmasıyla ilgili kararı şöyle: "Nihai tüketiciye elektrik enerjisi satışı yapan lisans sahibi tüzel kişiler tarafından; iletim, dağıtım, sayaç okumaya ilişkin perakende satış hizmeti ve kayıp enerjiye ilişkin bedeller hariç olmak üzere, net enerji ve sayaç okuma dışındaki perakende satış hizmet bedelleri toplamının TRT payının hesaplanmasında dikkate alınması."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber