TBMM'nin Anayasa Mahkemesi kararları, kitap haline getirildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2011 22:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'nin yapı ve işleyişiyle ilgili Anayasa Mahkemesi kararları, kitap haline getirildi.TBMM Kanun ve Kararlar Müdür Yardımcısı Dr. Fahri Bakırcı, 1964 yılından itibaren Anayasa Mahkemesinin, Meclisin yapı ve işleyişiyle ilgili kararlarını inceledi. 3 bin 364 sayfadan oluşan iki ciltlik kitaba, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin önsöz yazdı.

Şahin, önsözde, ''Parlamento hukuku'' alanında yeterli düzeyde araştırma ve yayın yapılmamasının, bu alandaki kaynak eksikliğine dayandığını belirterek, bu alandaki kaynakların hem nitelik hem de nicelik bakımından artırılmasının parlamento hukukunun gelişimi açısından önem taşıdığına işaret etti. Şahin, Bakırcı'nın kitabında, Anayasa Mahkemesinin Meclisin yapı ve işleyişiyle ilgili bütün kararları bir araya getirdiğini, bu nedenle araştırmacılar ve uygulayıcılar için önemli bir kaynak olacağını, ayrıca parlamento hukukunun gelişimine yardımcı olacağını kaydetti.

Kitapta, Anayasa Mahkemesinin kuruluşundan bugüne kadar geçen sürede Meclisin çalışma yöntemine, üyelerine ilişkin verdiği bütün kararlar (95), tarihsel sıraya göre metinler halinde yer alıyor. Çalışmada kararların bir araya getirilmesiyle yetinilmeyerek, her kesimden okuyucunun ilgisini çekebilecek ve çalışmalarına katkı sunabilecek biçimde işleniyor.

Kitapta, Genel Kurul, Başkanlık Divanı ve komisyonlarla ilgili konuların yanı sıra Anayasaya aykırılıkların iptal nedeni olması, dokunulmazlıkların kaldırılması, Meclis Başkanı'nın görev süresi, milletvekili emekliliği, seçimlerin yenilenmesi kararı, TBMM'nin karar niteliğindeki işlemleri, güvenoylaması, asker gönderme tezkeresi, Anayasa değişiklikleri, Cumhurbaşkanı seçimi, af kanunlarına ilişkin kararlar da yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber