YGS'de başörtüsü krizi

Haber Giriş : 27 Mart 2011 16:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Batıkent Lisesi'nde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'na giren öğrenciler, başörtüsü engeliyle karşılaştı. Başörtülü öğrencilerden başlarını açmaları istendi.

Bu talep üzerine çok sayıdaki öğrenci, başını açarak sınava girmek zorunda kaldı. Moralinin çok bozulduğunu ve sınavının kötü geçtiğini dile getiren Vahide Yalçın adlı öğrenci, sınav sonrası gözyaşlarına boğuldu. Yalçın'ı ailesi teskin etmeye çalıştı.

YGS'ye Ankara Batıkent Lisesi'nde girecek öğrenciler, sınav salonunda başörtüsü şoku yaşadı. Yaşananlarla ilgili konuşan Yeşim Öz isimli öğrenci, daha önce KPSS'ye de girdiğini, ancak bir sorun yaşanmadığını söyledi. Öz, ?Sınıfa girdikten sonra, öğretmenler sınıfları dolaştılar. Tek tek başımızı açmamız gerektiğini söylediler. Ben de açtım? Karşı gelseydik sorun yaşardık, moralimiz bozulsa da girmek zorunda kaldık.? diye konuştu. Öz, gösterilen gerekçe ile ilgili de, ?Gerekçe olarak, kanun varmış, o değişti dediler.? ifadesini kullandı.

Vahide Yalçın isimli başka bir öğrenci, sınıfa kadar başörtülü olduğunu anlattı. Yalçın, şöyle devam etti: ?Hoca dışarıdaydı, geldi. Başörtüsünü çıkarman gerekiyor, dedi? Açmazsam tutanak tutulacak. ?Ne olur bilmiyorum, ne olacak aç' dedi. Çıktım dışarı ağladım. O şekilde de sınava girdim, kötü geçti.?

Hangi bölümü istediği ile ilgili soruya, ?Bence söylemeyeyim, ne de olsa gerçekleşmeyecek? diyerek önce cevap vermek istemeyen Yalçın, ardından okul öncesi öğretmenlik istediğini aktardı. İmam hatip lisesi son sınıf öğrencisi Yalçın, ?Başörtüsü nedeniyle üçüncü sene imam hatibe geçmiştim. Pişman değilim.? diye konuştu. Yalçın, başvuru sırasında başörtüsünün sıkıntı oluşturmadığını kaydetti. Çıkışta gözyaşlarına hakim olamayan Vahide Yalçın'ı ablası teselli etmeye çalıştı.

Vahide Yalçın'ın ablası Rabia Yılmaz, kardeşinin ?morali sıfır' olarak sınava girdiğini belirtti. Sınav süresince, heyecanla kardeşinin çıkmasını bekleyen Rabia Yılmaz, ?Kardeşim, içeriye başörtülü olarak girdi. İçerden tekrar dışarıya çıktı. Hatta, tamamen vazgeçmişti. Ağlaya ağlaya geri geldi.? diye konuştu.

AYŞENUR TUTUCU: ÇOĞU KİŞİ BAŞINI AÇTI AMA BEN AÇMADIM

Batıkent Lisesi'nde başörtüsü şoku yaşayan öğrencilerden bir diğeri de imam hatip lisesi son sınıf öğrencisi Ayşenur Tutucu oldu. Ayşenur, yaşadıklarını şöyle anlattı: ?Güvenlik görevlileri alamayız dediler. Binanın idari sorumlusu bunu kabul etmiyor, dediler. İdari sorumlu zaten bizimle görüşmedi. Giremeyeceğime dair yazılı bir belge istedik, gösteremediler.?

Sınavda başörtüsünü açmadığını söyleyen Tutucu, ?Çoğu insan başını açıp girdi, ama ben açmadım. Sırf onlar istiyor diye de açamazdım zaten.? dedi. Tutucu, hakkında bir tutanak tutulmadığını da sözlerine ekledi.

Tutucu'nun babası Muammer Tutucu, ?Başörtüsü ile girenler içeride çıkartacak diye girdi. Benim çocuğum da açmadı. Sonra girdi. İzin vermeyen görevliyle görüşelim dedim, gelen olmadı.? diye konuştu.

Yaşananlardan ötürü kızının gözyaşlarına hakim olamadığını anlatan anne Fadime Tutucu, ?Çok canı sıkıldı, ağladı, üzüldü. Biz biraz dikleşince, ?girsin, o zaman tutanak tutulsun' dediler, ?iptal olur' dediler. Kızımın o kadar kişi arasında ağlamasına, rencide olmasına çok üzüldüm.? diyerek duygularını dile getirdi.

"ÇOCUKLAR ÇOK ÜZÜLDÜ, AĞLAYANLAR OLDU?

Sınava oğlunu getiren Ayşegül Özbay isimli bir veli, sınav girişinde yaşananlarla ilgili şunları dile getirdi: ?Bir arkadaşın kızı başörtüsü ile girmiş ama daha sonra başörtüsünü açması gerektiğini söylemişler. Çocukcağız ne yapacağını bilememiş. Dışarı annesinin yanına gelip ne yapacağını sormuş.?

Bu nedenle 3 -4 kız öğrenciyi de dışarıda ne yapacağını bilemez halde beklerken gördüğünü anlatan Özbay, ?Çocuklar çok üzüldü, ağlayanlar oldu. Girdikten sonra çıkanlar olunca, diğerleri de tereddüt etti. Bayağı beklediler. Kapıdaki görevliler, biz alırız ama içeride açmanız gerekiyor, dediler. Ya da böyle girerseniz sınavınız iptal olur? Çocuklar, ağlayarak mecbur tekrar içeri girdiler.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber