Erdoğan: Radyasyon riski olduğu için bilgisayar kullanmıyorlar mı?

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2011 17:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, enerjide dışa bağımlılığı asgari seviyeye indirmek için yatırımların devam edeceğini belirterek, nükleer santrale yönelik eleştirileri cevapladı. Erdoğan, "Nükleer enerjiye karşı çıkanlar radyasyon riski olduğu için bilgisayar kullanmıyor mu? Televizyon seyretmiyor mu?? diye sordu.

Başbakan Erdoğan, Sabancı Holding tarafından Kahramanmaraş'ta yapılan Hacınınoğlu Hidroelektrik Santrali'nin açılışını yaptı. Erdoğan, açılış alanına gelişinde bir grup vatantaş tarafından 'Türkiye sizinle gurur duyuyor' sloganlarıyla karşılandı. Erdoğan, konuşmasının başında, böyle bir yatırım yapmalarından dolayı Sabancı Holding ve yabancı ortağına teşekkür etti.

Erdoğan, santralin açılışının yapıldığı bölgenin yıllarca, yüzyıllarca böyle bir hizmeti görmemiş bir köy olduğuna işaret etti. Yatırım yapılan bölgenin kolay değil zor bir bölge olduğunu vurgulayan Erdoğan, ?Böyle zor yerde de ülkemizin, milletimizin geleceği için adım atılabiliyor. Kolay olanı herkes verimli hale dönüştürebilir, aslolan zor olanı dönüştürmektir.? dedi.

Yapılan yatırımların, elektrik üreten bu tesislerin Türkiye'nin elektrik ihtiyacının karşılanmasında kaynak çeşitliğini ifade ettiğine işaret eden Erdoğan, ?Bu tesislerin yapımında bölge insanının istihdam edilmesi önem arz ediyor. Bundan sonraki süreçte 800 kişi istihdam edilmeye devam edecek.? diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye'nin petrol ve gaz zengini olmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi: ?Enerji ihtiyacımızı karşılamada büyük ölçüde dışa bağımlıyız. Bu bağımlılığı asgariye indirmek, kendi kaynaklarımızı en etkili şekilde kullanmak mecburiyetindeyiz. Yıllar yılı hep su konuşuldu: Su akar, Türk bakar. Ne yazık hep böyleydi. Artık böyle değil. Şimdi su akar, Türk yapar diyoruz. Buna müdahil olmak isteyenler olmadı mı, oldu. Bunun önünü kesmek isteyenler olmadı mı, oldu. Bunun için birçok eylemler, yargıya gitmeler oldu, oluyor ve olacak. İlk insandan bu yana bunlar hep var. Aykırı tipler var. Onlara da sorarsanız onlar da güzellikler için yapıyorlar. Böyle bir çağın içinde elektriksiz mi yaşayacağız? Bu enerji olmadan mı yaşayacağız? Karanlıkta mı yaşayacağız? Sanayi ve teknolojide enerjinin bir gereklilik olduğunu görmeyecek miyiz? Elimizle, kol gücüyle makinalar mı çalıştıracağız? Artık bunları konuşmak, iddia etmek mümkün mü? Artık Allah'ın bize verdiği aklı bilgiyle buluşturmak suretiyle, bunu tecrübeye dönüştürmek suretiyle başarıdan başarıya koşmak insanın yaradılışının sırrıdır. Bunu başarmaya mecburuz. İşte biz şu anda bunu başarmanın adımlarını atıyoruz.?

Erdoğan, akan suların değerlendirilmemesinin hesabını gelecek nesillerin soracağını kaydetti. Erdoğan, ?Sularımızın boşa akmasına tahammül edemeyiz. Ben Karadeniz çocuğuyum. On yıllarca bizim sularımız Karadeniz'e akar giderdi. Orada HES'ler yapılıyor. HES'ler yapılıyor. Bazı gruplar yargıyı kovalıyor. Girişimcilerimiz dağları delerek, dağların altında modern tesisler yapıyorlar. Onlar orada elektrik enerjisi üretiyor. Artı ağır basıyorsa burada kararımızı artıdan yana vermek zorundayız.? dedi.

Erdoğan, iktidarları döneminde enerji seferberliği başlattıklarını, 25 milyar doların üzerinde yatırım yaptıklarını kaydetti. Erdoğan, petrol ve doğalgaz aramaları için 4.6 milyar dolar kaynak kullandıklarını da hatırlattı. Erdoğan, yaptıkları yatırımlar sayesinde elektrik ithal eden ülke konumundan ihraç eder konumuna geldiklerini söyledi.

NÜKLEER ENERJİYE YÖNELİK ELEŞTİRİLERİ CEVAPLADI

Erdoğan, Japonya'da çok büyük ölçekli depremi fırsat bilerek, nükleer enerji noktasında bilgi eksikliği içinde yorumlar yapıldığına işaret ederek, şunları söyledi: ?Şu anda dünyada 442 nükleer enerji santrali bulunuyor. Bu santraller enerji üretiyor. Hem de bütün tedbirleri almak suretiyle güvenle enerji üretiyor. Riski var mı? Tabii var. Patlayabilir. Riski var, patlayabilir diye tüpgaz kullanmayacak mıyız? Riski var diye arabaya binmeyecek miyiz? Riski var diye İstanbul'un boğaz köprüsü üzerinden geçmeyecek miyiz? Olur ya halatlar kopabilir. Deprem esnasında kopabilir. Geçmeyecek miyiz? Bu zihniyete sorarsanız geçmeyeceksiniz. Boğazın altından tüp geçit yapıyoruz, raylı sistem kuruyoruz. Oradan geçmeyecek miyiz? Riski var, havasız kalabilir. Bu anlayış hiçbir zaman aklın, bilginin, deneyimin, tecrübenin ortaya koymuş olduğu eserlere yönelik, en başında olumsuzdur, no tuşuna başarlar, bittikten sonra yes tusuna basarak geçerler. Bunların yapısı budur. Nükleer enerjiye karşı çıkanlar radyasyon riski olduğu için bilgisayar kullanmıyor mu? Televizyon seyretmiyor mu?"

?HAYAL VE UMUT TACİRLİĞİ YAPIYOR?

Erdoğan, konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu hayal ve umut tacirliği yapmakla suçlayarak, şunları söyledi: ?Siz bir yandan Türkiye'yi büyütmekten bahsedecek, bir yandan hayal, umut tacirliği yapacak, diğer enerjiyi nereden temin edeceğinizi açıklamayacaksınız. Enerji yatırımlarına karşı çıkacaksınız. Bunu anlamak mümkün değil. Anamuhalefet partisinin lideri popülist vaatlerine kendi ismini kaynak olarak gösteriyor. Acaba Türkiye'nin enerji ihtiyacını da o kaynaktan mı karşılayacağız??

HEDEF 2023

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında elektrik üretiminde hedeflerinin 100 bin megawat olduğunu, bunu gerçekleştirmek için yıllık 5 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu söyledi.

Erdoğan, özelleştirmelerle özel sektörün enerji üretimindeki payını yüzde 75'e çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Erdoğan, Türkiye'nin geleceğini inşa ederken en temel yatırımlardan enerjiyi ihmal etmeyeceklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber