Mevsimsel hastalıklara dikkat

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Nisan 2011 20:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzmanlar, kış mevsiminden bahar mevsimine geçişte mevsimsel hastalıklara karşı uyardı.

Bartın Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. İsmet Kavaklı, kıştan bahara geçerken bazı mevsimsel hastalıkların görülebileceğine işaret ederek, ''Kıştan bahara geçmekte olduğumuz bugünler hastalıkların en yoğun olduğu aylardır. Ancak aşılamalarda yüksek bir gelişme, başarı elde ettik. Ailelerimizin bilinci gelişti. Şu anda çocukluk dönemi dediğimiz hastalıklar hiç görülmeyecek kadar azaldı. Kabakulak, kızamık, kızamıkçık, suçiçeği hastalıklarının görülmesini aşılarla sıfıra kadar indirdik. Bunun dışında ne var

hepimizin malum olduğu, hem ülke genelinde hem de dünya gündemiyle beraber bölgemizde de yoğun olarak iki yıldır belirli hastalıklar vardı. Bunlar önce grip, kuş gribi, domuz gribi ancak geçen yılki aşılar ve hijyen bilincinin gelişimiyle atlattığımız tehlikeyi bu yıl çok az bir zararla atlattık. Ancak gribin, mevsimsel gribin henüz bittiğini söyleyemeyiz. Mayıs ayına kadar hijyene, beslenmeye dikkat ederek, bireysel önlemlerimizi, tedbirlerimizi almaya devam etmeliyiz" diye konuştu.

İlde aile hekimliği uygulamasının 4. yılını tamamlamak üzere olduğunu da ifade eden Kavaklı, "Her 3 bin 500 kişinin bir aile hekimi var" dedi. Çocukluk aşılarının ihmal edilmeden yapılması gerektiğini söyleyen Kavaklı, "Bilindiği gibi 70'li yıllarda çiçek aşıları yapılırdı. Sonralarda çiçek hastalığı görünmedi. 2002 yılından bu yana Avrupa ile Türkiye'de çocuk felci görünmüyordu ama aşıları devam ediyor. 2003 yılında kızamık aşı günleri yaptık. 2005 yılında da kızamık okul aşı günleri yaptık. 2010

yılında kıtaya giden tüm er ve erbaşları kızamık aşısı yaptık. Şu anda ülkemizde görülen kızamık rakamları tek haneli sayılara kadar inmiştir. Ancak artık Avrupa'dan bile ülkemize bulaşıcı hastalıklar gelebilmekte, bunun da örneğini İstanbul ilinde yaşadık, 51'e kadar çıkan vakaları gördük. Demek ki vakalar görünmeyebilir, bizler yine de aşılarımızı yapmaya devam etmeliyiz" şeklinde konuştu.

Dr. İsmet Kavaklı, ilkbahar mevsiminde alerjik rahatsızlıkları olanların güneşli havalarda, sabahın erken saatlerinde, polenlerin uçuştuğu, tozlaşmanın olduğu dönemlerde daha dikkatli olmaları uyarısında da bulunarak, hastaların bu geçiş dönemini ilaçlı tedavi ile daha az zararla atlatabileceklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber