Pansiyondan sorumlu müdür yardımcısının görevleri ve ek ders ücreti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Nisan 2011 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 17/03/2011 tarihli, 18333 sayılı ve ?Ek Ders Ücreti? konulu yazıları ile Kız ve erkek yatılı öğrencilerin kaldığı pansiyonların bağlı olduğu okullarda pansiyondan sorumlu olarak erkek ve kadın müdür yardımcısının birlikte görevlendirilip görevlendirilmeyeceği ile pansiyondan sorumlu müdür yardımcısına ödenecek haftada 28 saat ek ders ücretinin birden fazla müdür yardımcısına ödenip ödenmeyeceğine açıklık getirdi

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 17/03/2011 tarihli, 18333 sayılı ve ?Ek Ders Ücreti? konulu yazılarında; ?Kız ve erkek yatılı öğrencilerin kaldığı pansiyonların bağlı olduğu okullarda pansiyondan sorumlu olarak erkek ve kadın müdür yardımcısının birlikte görevlendirilip görevlendirilmeyeceği ile pansiyondan sorumlu müdür yardımcısına ödenecek haftada 28 saat ek ders ücretinin birden fazla müdür yardımcısına ödenip ödenmeyeceğine ilişkin yazı incelenmiştir.

Bilindiği gibi Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin 8'inci maddesinde; yatılı ve pansiyonlu okullara ilave olarak bir müdür yardımcısı normu daha verileceği hüküm altına alınmış; aynı Yönetmeliğin 17'nci maddesinin üçüncü fıkrasında da; "Tahakkuk memurları ile saymanlar; yönetici ve öğretmenlerin her türlü mali haklarının ödenmesinde okul ve kurumların yönetici ve branşlar itibariyle belirlenen öğretmen norm kadro sayısı çerçevesinde işlem yapmaktan sorumludur.? denilmiştir.

Diğer taraftan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliğinin 8'incî maddesinde; "Pansiyonun bağlı bulunduğu okul müdürü, kanun, tüzük, yönetmelik ve emirler çerçevesinde pansiyonun yönetim, eğitim ve diğer hizmetlerini yürütmekten sorumludur. Bu hizmetleri yürütmek üzere bir müdür yardımcısı görevlendirir." hükmüne, 9'uncu maddesinde ise; "Müdür yardımcısı pansiyonla İlgili hizmetlerin yürütülmesinden müdüre karşı sorumludur. Pansiyonla ilgili müdür yardımcısının başlıca görevleri şunlardır:

a.Yatılı öğrencilerin disiplin, düzen ve temizliğini sağlamak.

b.Evci çıkacak yatılı öğrencilerin işlemlerini yapmak,

c.Etüdlerin, zamanında ve verimli olarak yürütülmesini sağlamak.

d.Yatılı öğrencilerin ziyaretçi kabul etme saatlerini ve yerlerini düzenlemek.

e Banyo, çamaşırhane, bulaşıkhane, yatakhane, tuvalet ve lavaboların temiz ve tertipli tutulmasını sağlamak.

f.Ambardan, tabelaya göre günlük erzak çıkarılmasını ve pişirilmesini kontrol etmek.

g,Günlük tabelayı (varsa diyet uzmanı ile) hazırlatmak.

h.Belleticilerin nöbet çizelgelerini hazırlatmak ve çalışmalarını denetlemek.

i. Pansiyonlarla ilgili diğer görevleri yapmak." hükmüne yer verilmiştir.

Bu çerçevede, gerek Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına ilişkin Yönetmelik gerekse Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliği hükümlerine bakıldığında: pansiyondan sorumlu olarak sadece bir müdür yardımcısı görevlendirileceği ve bu müdür yardımcısının mutlaka erkek veya mutlaka kadın olacağı yönünde bir zorunluluk bulunmadığı görülmektedir.

Öte yandan Millî Eğilim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer

Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 18'inci maddesinin 5'inci fıkrasında yer alan; "Yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumlarının müdür yardımcılığı norm kadrosundan en az biri kadın adaylara ayrılarak, kadın adaylar arasından atama yapılır. Söz konusu kadroyu başvuruda bulunan kadın aday olmaması durumunda bu kadroya atama yapılmaz." hükmü, kız ve erkek yatılı öğrencilerin kaldığı pansiyonların bağlı olduğu okullarda görev yapan müdür yardımcılarından en az birinin kadın olmasını sağlamaya dönük bir düzenleme olup; pansiyondan sorumlu müdür yardımcısı görevlendirilmesi ile bir ilgisi bulunmamaktadır.

Sonuç itibarıyla, kız ve erkek yatılı öğrencilerin kaldığı pansiyonların bağlı olduğu okullar da dâhil olmak üzere pansiyondan sorumlu müdür yardımcısının belirlenmesinde. Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına ilişkin Yönetmelik İle Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliğinin yukarıda belirtilen hükümleri çerçevesinde işlem yapılması ve pansiyondan sorumlu olarak görevlendirilen sadece bir müdür yardımcısına bu kapsamda haftada 28 saat üzerinden ek ders ücreti ödenmesi gerekmektedir.? açıklamasında bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 17/03/2011 tarihli, 18333 sayılı ve ?Ek Ders Ücreti? konulu yazıları için tıklayınız.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber