İşte hastaların çilesi

Haber Giriş : 06 Nisan 2005 08:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAĞLIKTA Dönüşüm Programı'nı hayata geçiren hükümet, hastanelerdeki sıkıntıları en aza indirmenin yollarını arıyor. Yapılan araştırmalar ise hastaların en büyük sıkıntısının uzun kuyruklar ve işlemlerdeki düzensizlik olduğunu gösteriyor.

?Kamu Yönetiminde Bürokrasinin ve Kırtasiyeciliğin Azaltılması? çalışmaları çerçevesinde Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı Sağlık Hizmetleri Çalışma Grubu tarafından hazırlanan rapor, sorunların boyutlarını gözler önüne serdi. ?Poliklinik Hizmetlerinde Etkinlik? adıyla kitaplaştırılan raporda, başkentteki Ankara, Onkoloji ve Sincan Hastanelerinde yapılan ankete yer verildi.

Hastane memnuniyetini değerlendirmek amacıyla bin 132 hastaya yönelik ankete göre, hastalardan yüzde 56.5'i ?kalabalık, uzun kuyruklar, işlemlerdeki düzensizlik ve gereksiz bekleme?yi kendilerini en çok rahatsız eden ve memnuniyetsizliği artıran durum olarak gösterdi.

Yüzde 9.7'lik kısmı doktorların ilgisizliğinden yakınırken, yüzde 7'lik bölümü de personelin kendilerine kötü davrandığını öne sürdü. Yetersiz temizlik, ilaç temininde sorun, yetersiz donanım sıralanan rahatsızlıklar oldu.

?Her konuda şikayetçiyim? diyenlerin oranı yüzde 2.1'de kalırken, ?herşeyden memnunum? diyenler yüzde 9.8 olarak gerçekleşti.

Ankete katılanlar

Araştırma kapsamında, üç hastanede geçen zaman konusunda da ölçümler yapıldığı belirtildi. Buna göre hastanın gelişten işlemlerinin bitişine kadar geçen ortalama toplam süresi 280 dakika olarak belirlendi.

En uzun süreyi yaklaşık 257 dakika ile ?Laboratuvar sonuçlarını alma? oluşturdu. İkinci en uzun süre yaklaşık 113 dakika ile muayene öncesi geçen zaman olurken, hastanede en az zaman harcandığı belirlenen işlemler 7.4 dakika ile muayene, 4.9 dakikayla da tekrar muayene oldu.

Memnuniyetsizlik yaratan bu noktaların yanında, ankete katılanlara ?kendilerini hastanelerde en çok memnun eden hizmet? soruldu.

Yüzde 38.8'lik kesim doktorlardan alınan hizmeti gösterirken, yüzde 12.6'lik grup süreçteki düzenliliğe, yüzde 11'i de hastanenin eve yakınlığa vurgu yaptı. Üç hastanede hastaların ortalama olarak 7.8 dakika muayene odasında kaldıkları belirlendi.

Hastalardan yüzde 78.7'si doktorların hastalara muayene sırasında nazik davrandığı konusunda hemfikir. Yüzde 9.5'i ?Nazik değildi? derken, yüzde 11.7'si kararsızlığını vurguladı. Ayrıca muayene odasında mahremiyete özen gösterilme, sorulan sorulara doktorların cevap vermesi, hemşirelerin davranışları genel olarak memmuniyetin yüksek olduğu hizmetler olarak sıralandı.

Hizmet kalitesi

AraŞtIrmanIn bulgularının, anketin yapıldığı hastanelerde hizmet düzeyinin arzu edilen noktanın çok uzağında olduğunun görüldüğü belirtilirken, çıkan sonuçların diğer hastanelere de genellenebileceğinin altı çizildi.

Birçok noktada profesyonel yönetim becerilerindeki eksiklik ve özensizlik nedeniyle sorunlar oluştuğu belirtildi.

Bir kısım olumsuzlukların şahsi fedakarlıklar ile tolere edildiği ifade edilirken, şu noktaya vurgu yapıldı:

?4 hastadan birinin hastaneden tıbbi ihtiyacını karşılayamadan ayrılması 21. yüzyıl dünya standartlarına tamamen aykırı bir hizmet kalitesi olarak yorumlanmalıdır.?

Yönetim eksikliği

SAĞLIK hizmetlerinde yol haritası olacak tavsiyeler de kitaplaştırılan raporda yer aldı.

Yaklaşık bin 300 hastanenin yaklaşık bini aşkın kısmının kamu hastanesi olduğuna dikkat çekilerek, buralarda yapılacak iyileştirmelerin özellikle hasta memnuniyeti çalışmalarına yönelik olması gerektiği vurgulandı.

Raporda,

?Hastaneler kötü yönetildiği takdirde, sağlık sisteminin geri kalanında başarı sağlama imkanı bulunmamaktadır? denildi.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber