Engelliler ne istiyor?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Nisan 2011 11:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in araştırmasına göre; Türkiye'de yaşayan engelli bireylerin yüzde 85.7'si sosyal yardım ve desteklerin artırılmasını istiyor. Engelli bireylerin yüzde 77'si sağlık hizmetlerinin, yüzde 40.4'ü bakım hizmetlerinin iyileştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını talep ediyor. Engellilerin yüzde 28.7'si iş bulma olanaklarının yüzde 25.6'sı eğitim olanaklarının arttırılmasını beklerken, yüzde 17.7'si fiziksel çevre ve ulaşım imkanları konusunda düzenlemelerin yapılması yönünde kamu kurum ve kuruluşlarından beklentilerini dile getiriyor.

Özürlüler İdaresi Başkanlığı ile yapılan protokol kapsamında; Ulusal Özürlüler Veri Tabanında kayıtlı olan özürlü bireylere yönelik olarak, ?Özürlülerin Sorun ve Beklentileri Araştırması, 2010? ülke genelinde ilk kez gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma ile, özürlü bireylerin günlük yaşam içindeki sorun ve beklentileri tespit edilerek, bu alandaki politikaların etkin bir biçimde oluşturulabilmesi hedeflenmektedir. Araştırmada, Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan Ulusal Özürlüler Veri Tabanı çerçeve olarak kullanılmış, çalışmanın alan uygulaması ise Haziran 2010 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Ulusal Özürlüler Veri Tabanına kayıtlı özürlülerin % 29,2'si zihinsel özürlüler, % 25,6'sı süreğen hastalığı olan özürlüler, % 8,8'i ortopedik özürlüler, % 8,4'ü görme özürlüler, % 5,9'u işitme özürlüler, % 3,9'u ruhsal ve duygusal özürlüler, % 0,2'si dil ve konuşma özürlüler ve % 18'i birden fazla özüre sahip olanlardır. Kayıtlı özürlülerin, % 58,6'sı erkek, % 41,4'ü kadındır.

Kayıtlı olan özürlü bireylerin % 56,8'inin özrü hastalık sonucu ortaya çıkmıştır.

Kayıtlı özürlülerin, özrünün ortaya çıkma nedenlerine bakıldığında, ikinci sırada %15,9 ile genetik veya kalıtsal bozukluk, % 9,6 ile kaza ve % 3 ile gebelikte/doğum sırasında yaşanan problemler yer almaktadır.

Fiziksel çevre düzenlemelerinin özürlü bireyin kullanımına uygun olmadığını düşünenler, 2010

Kayıtlı olan özürlü bireylerin % 66,9'u kaldırımların, yaya yollarının ve yaya geçitlerinin özürlü bireyin kullanımına uygun olmadığını düşünmektedir.

Yaşadıkları yerdeki fiziksel çevre düzenlemeleri ile ilgili olarak, kayıtlı olan özürlü bireylerin % 66,3'ü oturdukları binanın, % 59,5'i dükkan, market, mağaza ve lokantaların, % 58,4'ü kamu binalarının, % 55,4'ü postane ve banka benzeri yerlerin özürlü bireyin kullanımına uygun olmadığını belirtmiştir.

Kayıtlı olan özürlü bireylerin % 38,4'ü sosyal yardımlardan düzenli olarak yararlanmaktadır.

Kayıtlı olan özürlü bireylerin % 27'si özürlü aylığından, % 11,2'si ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nün ayni ve nakdi yardımlarından düzenli olarak yararlandıklarını belirtmiştir.

Kayıtlı olan özürlü bireylerin % 55,7'si ağır fiziksel iş ve güç gerektirmeyen işlerde çalışmayı istemektedir.

Kayıtlı olan özürlü bireylerin çalıştığı/çalışabileceği işte ihtiyaç duyduğu düzenlemeler veya çalışma koşullarına bakıldığında, % 33,3'ü sağlık problemleri nedeniyle çalışma zamanı içinde daha fazla kısa molalar kullanmayı, % 27,6'sı ise yarı zamanlı işte çalışmayı istemektedir.

Kamu kurum ve kuruluşlarından beklentilerinin özür türüne göre dağılımı, 2010

Kayıtlı olan özürlü bireylerin % 85,7'si sosyal yardım ve desteklerin artırılmasını istemektedir.

Kayıtlı olan özürlü bireylerin % 77'si sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, % 40,4?ü bakım hizmetlerinin iyileştirilmesi ve yaygınlaştırılması, % 28,7'si iş bulma olanaklarının arttırılması, % 25,6'sı eğitim olanaklarının arttırılması, % 17,7'si fiziksel çevre ve ulaşım imkanları konusunda düzenlemelerin yapılması yönünde kamu kurum ve kuruluşlarından beklentileri olduğunu belirtmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber