Bakan Yıldız: Sokak lambaları tasarruf için değiştirilecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Nisan 2011 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerjide tasarrufu sağlamak için enerji kimlik belgesini uygulamaya koyan hükümet, sokak lambalarında yüzde 70'e varacak tasarruf için çalışmalara başladı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye genelindeki 7 milyon civarındaki direkte kullanılan aydınlatma sisteminin değiştirilmesi için çalışma başlatacaklarını söyledi.Keçiören Belediyesi hizmet binasında uygulanmaya başlanan 'Isı Yalıtımında Enerji Tasarrufu' ile ilgili mantolama çalışmasını görmek için belediyeyi ziyaret eden Bakan Yıldız, sokak lambalarında uygulanacak olan tasarruf sistemiyle ilgili bilgi verdi.

Yıldız, LED teknolojisinde yaşanan gelişmelerle birlikte sokak aydınlatmalarında tasarrufa gidilecek uygulamaya gireceklerini söyledi. Yıldız, önümüzdeki hafta akademisyenlerle birlikte İstanbul'da konuyu görüşmek için toplantı yapacaklarını söyledi.

Bakan Yıldız, LED'lerin yeniden değiştirilmemesi için son teknoloji anının inceleneceğini kaydederek, sokak lambalarındaki tasarrufla kayıp kaçak oranlarının azalacağını ve enerji tasarrufunun düzene gireceğini dile getirdi. Yıldız, sokak lambalarındaki armatürlerde bulunan ampüllerin son teknolojiyle değiştirilmesi gerektiğini ve buna önem gösterdiklerini belirterek, sokak lambalarının değiştirilme zamanının tespit edilmesi için son işlemi görmeleri gerektiğini ifade etti. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, LED'lerin Türkiye'de üretilmesiyle ilgili çalışmalar olduğunu kaydetti.

"ENERJİ TASARRUFUNUN SONUÇLARINI GÖRMEYE BAŞLADIK"

Türkiye'de 2007 yılında kanunlaşan enerji tasarrufuyla ilgili çalışmaların uygulamalarını görmeye başladıklarını dile getiren Bakan Yıldız, "Keçiören Belediyesi'nde gerçekleştirilen mantolamanın, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına da örnek olmasını temenni ediyorum. Petrol fiyatlarının arttığı şu günlerde, bütün bu çalışmalar daha anlamlı ve değer kazanıyor. Tasarruf miktarları yüzde 40'lara kadar çıkıyor." dedi.

Türkiye'de 16 milyon konut ve 20 milyona yakın bina olduğu bilgisini paylaşan Yıldız, bu binaların sadece 3'te 1'inde mantolama uygulandığı takdirde ısı tasarrufunda yıllık 2 milyar TL tasarruf olacağını söyledi. Bakan Yıldız, müteahhit ve belediyelere de seslenerek, enerji kimlik belgesinin dikkate alınmasını gerektiğini, bu kriterler olmadığı taktirde inşaat ruhsatı verilmemesi gerektiğini söyledi.

"9 ŞİDDETİNE KADAR DAYANACAK TESİS PLANI HAZIRLANIYOR"

Mersin Akkuyu'da yapılacak olan nükleer santrale de değinen Yıldız, "Burada yapılacak santral için şirket, 9 şiddetine kadar dayanacak bir tesis planı hazırlıyor. Japonya'daki deprem bize ders verdi. Burada güvenlik sistemlerinin tartışılmasını doğru buluyoruz. Akkuyu'da kurulacak nükleer santral için teknoloji konusunda enine boyuna irdeleyeceğiz ve uygulamasına geçeceğiz." şeklinde konuştu. Yıldız, muhalefeti de nükleer santral konusunda bilgilendirmeye hazır olduklarını söyledi. Yıldız, taksicilere petrol şirketleri tarafından uygulanan indirimlerin de kurumsal hale getirilmesi gerektiğini belirterek, "Taksicilerin piyasadan özel anlaşmalarla yüzde 7'ye varan lpg indirimi, yüzde 5 oranında da dizel ve benzinde indirim alması güzel. Hammadde petrol fiyatlarının arttığı bugünlerde bu indirimler sevindirici. Bu indirimlerin kurumsal hale getirilmesi gerekir. Petrol fiyatlarının arttığı bugünlerde her konuda tasarruf etmemiz gerekiyor." dedi.

"ISI YALITIMINDA ÖNEMLİ TASARRUF SAĞLADIK"

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak da belediye hizmet binasında gerçekleştirilen mantolama uygulamasının yararlarına değindi. Enerjide tasarrufun önemini dile getiren Ak, şöyle devam etti: "Hizmet binamızın dış cephesini mantolama yaparak, ısı yalıtımında önemli tasarruf sağladık. 2009'da doğalgaz tüketimimiz 243 bin metreküpten, 2010 yılında 201 bin metreküpe indi. 2010 yılının ilk 3 ayında ise 138 bin metreküp tüketilirken, 2011 yılının ilk üç ayında ise 98 bin metreküp tüketildi. Yaklaşık yüzde 30'luk doğalgaz tasarrufu sağladık. Yapılan harcama da kısa zamanda amorti ediyor."

Başkan Ak, Keçiören'de müteahhitlerle yapılan toplantılarda, dış cephelerin mantolanması zorunluluğu getirdiklerini ve kendileriyle anlaşma sağlandığını dile getirerek, ayrıca Bağlum bölgesinde rüzgar türbini kurma çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber