Sigortalılar, hiçbir sevk almadan özel veya devlet hastanelerinde tedavi olabilecek.

Haber Giriş : 07 Nisan 2005 06:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- Sevk anlaşma yapılmayan hastanelere yapılmışsa tedavi giderinin yüzde 30'u sigortalıdan alınacak. 2- Sevk yaptırmadan, sigorta kurumunun anlaşma yaptığı hastaneler tercih edilirse, tedavi giderinin yüzde 70'ini sigorta kurumu karşılayacak. 3- Sevk yaptırmadan sigorta kurumunun anlaşmalı olmadığı lüks hastaneler tercih edilirse, tedavi masraflarının yüzde 49'unu sigorta kurumu, yüzde 51'ini de sigortalı ödeyecek.

Başbakanlık, sosyal güvenlik reformunun sağlık ayağını oluşturan Genel Sağlık Sigortası sisteminde radikal bir değişikliğe gitti. Meclis'e sevk edilen yeni tasarıya göre, sigortalılar sevk yaptırmadan da özel veya devlet hastanelerinde tedavi olabilecekler.

Hazırlanan ilk taslakta memur, işçi veya esnaflardan oluşan tüm sigortalılarla emeklilerin muayene ve tedavi için öncelikli olarak aile hekimleri veya sağlık ocaklarına başvurmaları, buradan alacakları sevkle, özel veya kamu hastanelerine gitmeleri şartı yer alıyordu. Sevk zincirine uymayan sigortalıların tedavi giderinin hiçbir şekilde karşılanmaması öngörülüyordu.

LÜKS HASTANE

Başbakanlık tarafından yapılan yeni düzenlemeyle, sigortalıların sevk sistemine uyma zorunluluğu önemli ölçüde gevşetildi. Yeni sistemle, sevk sistemine uygun olarak anlaşmalı özel veya kamu hastanelerine sevk yaptıran sigortalılarla bunların bakma yükümlü oldukları eş ve çocukları için yapılan tedavilerinin tamamı yine sigorta kurumu tarafından karşılanacak. Sevk anlaşma yapılmayan hastanelere yapılmışsa tedavi giderinin yüzde 30'u sigortalıdan alınacak. Hiçbir sevk yaptırmadan, doğrudan kendi seçtiği özel veya devlet hastanelerine giden sigortalıların tedavi giderlerinin belirli bir kısmı sigorta kurumu tarafından karşılanacak. Bu durumda, eğer sigortalı sevk yaptırmadan, sigorta kurumunun anlaşma yaptığı hastaneleri tercih etmişse, tedavi giderinin yüzde 70'ini sigorta kurumu karşılayacak. Sigorta kurumunun anlaşmalı olmadığı pahalı ve lüks hastanelerin tercih edilmesi durumunda ise tedavi masraflarının yüzde 49'unu sigorta kurumu, yüzde 51'ini de sigortalı ödeyecek.

KATILIM PAYI DÜŞTÜ

Yapılan değişiklikle, sigortalıların muayene, ilaç ve protezler için ödeyeceği katılım payı oranları da sil baştan yenilendi. Yeni düzenlemeyle, sigortalıların yatarak tedavi olmaları durumunda ödemeleri gereken yüzde 1'lik katkı payı kaldırıldı. Ayakta tedavi için yapılacak tahlil ve benzeri gibi sağlık harcamaları için ilk kez yüzde 3 ila yüzde 6 oranında katılım payı alınması öngörüldü. Ancak, bu uygulama 2008'e kadar uygulanmayacak. Bunla birlikte muayene bedeli olarak tüm sigortalılardan ilk başvuruda 2 YTL ücret alınacak. Sigortalılar ilaç, ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri için toplam bedelin yüzde 10 ila yüzde 20'si oranında katılım payı ödeyecekler. Sigortalının, sevk yaptırmaksızın kendi seçtiği hastanede tedavi olması durumunda ilaç ve protezlere yüzde 15 ila yüzde 30 oranında katılım payı ödemek durumunda kalacak.

d.b.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber