10 bin dul ve yetime SSK'dan icra şoku

Haber Giriş : 07 Nisan 2005 06:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK'dan maaş alan 10 bini aşkın dul ve yetim, ?icra şoku' ile sarsıldı. SSK, Ağustos 2003'ten beri dul ve yetimlere yanlış ödediği maaşları geri almak için harekete geçti. Başbakan Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun, yetimlerin mağdur edilmemesi için yasal değişikliğe gidilmesi talimatına karşın SSK icra yoluna başvurdu.

YASAYA RAĞMEN SÜRDÜ:

Ağustos 2003'de yürürlüğe giren SSK yasası ile ölen babasından veya eşinden dolayı yetim aylığı alanların, bir başka sosyal güvenlik kurumundan da aylık alıyor veya çalışıyor olmaları halinde, aylıklarının kesilmesi hükme bağlandı. Yasaya rağmen SSK, Ağustos 2003'ten itibaren bu durumdakilere aylık ödemeyi sürdürdü. Ancak konuyu inceleyen müfettişlerin hazırladığı raporda bu durumdakilere ödenmekte olan aylıkların derhal kesilmesi, yapılan haksız ödemelerin de geri alınması istendi. Bu rapor üzerine SSK, bu durumdaki 10 bini aşkın yetimin aylığını Eylül 2004'ten itibaren kesti, Ağustos 2003'ten itibaren yapılan ödemelerin de, yasal faiziyle birlikte geri ödenmesini istedi. SSK yönetimi, alacaklar için Ankara 11. İcra'ya başvurdu.

BAŞBAKAN VE BAKAN DEVREDE:

?Kazanılmış hak' sayılan yetim aylıklarının yasa gereği kesilmeye başlaması üzerine yoğun tepkiler gelince; Başbakan Erdoğan ve Bakan Başesgioğlu, yetim aylıklarının kesilmemesi için ilgililere yasal çalışma yapılması talimatını verdiler. 506 sayılı SSK yasasında dul-yetim aylıklarını şartlı kesen hükmü iptal eden bir teklif hazırlanarak Başbakanlığa gönderildi. Ancak, bu teklif bir türlü Meclis'e gönderilip yasalaştırılmadı. Bu durumda, SSK Hukuk İşleri çaresiz, Aralık 2004'ten itibaren, tahsilat için icraya başvurdu.

Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kesmiyor

ÇİFT dul-yetim aylığı alan biri, SSK'dan değil de, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'dan aylık alıyorsa; bu kurumların yasalarında SSK'da olduğu gibi bir hüküm bulunmadığı için, bu çift aylığı kesilmiyor. Bir yetkili bu konuda şu bilgiyi verdi: ?Yasa çıktıktan sonra biz ilgili tüm yurttaşlarımıza form doldurttuk. O formla bize başvururken; ?çalışmıyorum, herhangi bir başka gelirim yok' diye beyanda bulundular. Durumunda bir değişiklik olursa; ek beyanname ile bize bildirmesi gerekiyor. Ama, ne yazık ki, birçok kişi, önce, ?başka aylık almıyorum, başka gelirim yok' diye beyanda bulunup, sonra da ?ben bilmiyordum' diyor. Sıkıntı biraz da buradan kaynaklanıyor.'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber