Stres, uykuda diş gıcırdatmaya sebep oluyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2011 20:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Stres kaynaklı bir sorun olarak ortaya çıkan ve "uykuda diş gıcırdatma" olarak bilinen bruksizm, tedavi edilmezse dişlerde ve çene ekleminde kalıcı hasara neden olabiliyor.

İnsan hayatının üçte birini kapsayan uyku, yorulan ve yıpranan sinir sisteminin bakıma alındığı bir dinlenme dönemi. Bu süreç boyunca, gün içinde öğrenilenler ayıklanıp depolanıyor ve beyin bir sonraki güne hazırlanıyor. Kaliteli bir uyku ise, ertesi güne sağlıklı ve mutlu başlamanın ön şartı olarak karşımıza çıkıyor. Gün boyu şehir hayatı veya iş hayatına bağlı yaşanan stres, dengesiz beslenme alışkanlıkları, hareketsizlik uyku bozukluklarına neden oluyor. Bu uyku bozukluklarından bir tanesi de uykuda

diş gıcırdatma olarak bilinen Bruksizm.

Araştırmalar; horlama ve uyku apnesi gibi durumların dişlerini gıcırdatan kişilerde daha çok görüldüğünü gösteriyor. Stres, dengesiz beslenme, hareketsizlik, fazla miktarda tüketilen alkol, tütün ve kafein uykuda diş gıcırdatmaya yol açıyor.

Sema Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Mehmet Coşkun, en sık görülen uyku bozukluklarından bruksizmin genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olayı olduğunu ifade etti.

Diş gıcırdatmanın gecenin ilk bölümünde olduğunu belirten Dr. Coşkun, hastaların genellikle diş gıcırdattığının farkında bile olmadığını, ancak eşleri ya da yakınlarının bu durumdan rahatsız oldukları belirtti.

Dişlerini gıcırdatan kişilerin sabahları çene, diş ve baş ağrısı çektiklerini de kaydeden dr. Mehmet Coşkun, "Sabahleyin kalktığında yanaklarınız ağrıyorsa, ağzınızı rahat açamıyorsanız, ağzınızı açtığınızda ağrı varsa, gün içinde ağrı devam ediyorsa, kulağa ve başa yayılan ağrılarınız varsa, ağız açma kapama sırasında zorluğun dışında 'klik klak' gibi sesler çıkıyorsa Bruksizm'den şüphelenilmelidir" dedi.

Uykuda diş gıcırdatmanın neden olabileceği hasara da dikkat çeken Dr. Coşkun, "uykuda diş gıcırdatma sonucu, dişlerin çiğneyici yüzünde aşınma oluşur ve dişler kolay kırılır. Hassasiyet fazladır. Diş etinin geriye çekilmesi ve genellikle bununla birlikte oluşan dişin kolesinde diş eti hizasında oluşan çentik şeklindeki aşınmalar meydana gelir. Dişlerde sallanır, kemik çıkıntıları görülebilir. Yanaklarda irritasyon, kas, baş ve çene ekleminde ağrısı görülür" diye konuştu.

Tedavinin amacı dişlerde çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmak olduğunu söyleyen Dr. Mehmet Coşkun, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilen gece koruyucularını kullandıklarını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber