HSYK, ihraç ettiği hakim ve savcıların durumunu bugün ele alacak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Nisan 2011 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, geçmişte çeşitli gerekçelerle meslekten ihraç ettiği yargı mensuplarının durumunu bugün yapacağı toplantıda ele alacak. Mağdur edilen hakim ve savcılar kararı merakla bekliyor

HSYK'nın ihraç edilen yargı mensuplarıyla ilgili vereceği karar büyük önem taşıyorİLHAN TOPRAK / ANKARA

Çeşitli sebeplerle meslekten ihraç edilen hakim ve savcıların yaklaşık 2 aydır merakla bekledikleri toplantının bugün yapılacağı öğrenildi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), meslekten ihraç ederek mağdur ettiği yargı mensuplarının durumunu bugün görüşecek. 12 Eylül halkoylaması ile meslekten ihraç edilen hakim ve savcılara yargı yolu açılmıştı. Bu kapsamda hazırlanan uyum kanunları çerçevesinde HSYK tarafından ihraç edilen yaklaşık 52 hakim ve savcı mesleğe dönmek için müracaat etmişti. HSYK geçmişte Sacit Kayasu, Ferhat Sarıkaya, Necati Özdemir gibi savcıların yanında Arzu Özpınar gibi yargıçları da meslekten atmıştı.

2 AYDIR BEKLİYORLARDI

12 Eylül'de yapılan Anayasa değişikliği halkoylaması ile yeniden şekillenen HSYK'nın yeni yapısı ve işleyişi için çıkarılan uyum yasasında Yüksek Kurul'un daha önce meslekten attığı 91 hakim ve cumhuriyet savcısı için geri dönüş umudu doğdu. Yeni HSYK Kanunu'nda 60 günlük sürede müracaat eden 52 eski hakim ve savcı mesleğe dönüş talebinde bulundu. 18 Şubat'ta sona eren geri dönüş için başvuruların üzerinden yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen henüz bir değerlendirme yapılmamıştı. Yüksek Kurul, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin atanması, atama ve terfi kararnamesi, hakim ve cumhuriyet savcılarının müstemir yetkilerinin belirlenmesi gibi öncelikli maddeleri tamamladı. HSYK, bugün yapacağı olağan toplantıda hakim ve savcıların durumunu genel kurulda ele alacak.

AVUKATLIK BİLE ENGELLENMİŞTİ

HSYK, geçmişte verdiği kararlarla yürüttüğü soruşturma, baktığı dava veya özel hayatı sebebiyle meslekten ihraç ettiği hakim ve savcıların avukatlık dahi yapmasını engellemişti. Yüksek Kurul kararıyla mesleklerinden ihraç edilenler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) açtıkları tüm davaları kazanmışlardı. Gelinen noktada HSYK, kişinin meslekten ihraç kararının kaldırılmasına, hakimlik-savcılık mesleğine kabulde aranan nitelikleri kaybetmediyse mesleğe tekrar atanmasına karar verebilecek. Başvurusu reddedilenler yeniden inceleme isteyebilecek ya da kararın iptali için Danıştay'a dava açabilecek.

'Şemdinli bombası' meslekten attırdı

HSYK'ya mesleğe geri dönüş için başvuranlar arasında ünlü Şemdinli iddianamesini hazırlayan eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya da bulunuyor. 2005 Şemdinli Olayları ile ilgili soruşturmayı yürüten Sarıkaya, hazırladığı iddianamede dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Van Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu ile Hakkari Dağ ve Komando Tuğay Komutanı Tuğgeneral Erdal Öztürk hakkında, "Büyükanıt'ın Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı olduğu dönemde suç işlemek için çete kurmak" iddialarını ortaya atmıştı. Büyükanıt'ın tepkisini çeken iddianame sonrası savcı Sarıkaya, meslekten men edilmişti. Öte yandan 'Şemdinli bombası' sanıklarından bazısına mahkeme 38'er yıl ağır hapis cezası vermişti.

Evren hayatını kararttı

Eski Adana Savcısı Sacit Kayasu, Ağustos 1999'da bir vatandaş olarak Ankara DGM'ye dilekçe vermiş, bu dilekçesine cevap verilmeyince 28 Mart 2000 tarihinde, 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren'in anayasal suç işlediğine dair iddianame düzenleyerek cuntacıların yargılanmasını istemişti. Bundan yaklaşık bir ay sonra HSYK, Kayasu'yu savcılık görevinden uzaklaştırmış, 27 Şubat 2003'te ise meslekten tümüyle ihraç etmişti. Kendisine haksızlık yapıldığını düşünen Kayasu ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açtığı davayı kazanmış ve Türkiye'yi 41 bin Avro tazminat ödemeye mahkum ettirmişti.

Bir dönem mahkumların 'Babasıydı'

Bayrampaşa Cezaevi Savcılığı döneminde gerçekleştirdiği ileri sürülen eylemlerin hakimlik ve savcılık mesleğinin şeref ve onurunu bozacak nitelikte olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen savcı Necati Özdemir de geri dönmek için HSYK'ya başvurdu. 32 kişinin öldüğü 'Hayata Dönüş' operasyonları ile ilgili olarak cezaevlerinin hazırlandığını belirten Özdemir, "Beni soruşturmaya alan Kurul üyeleri daha sonra Neşter Operasyonu kapsamında soruşturma geçirdiler" demişti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber