Çubukçu: Sertifika alan 180 bin kursiyerden 62 bini istihdam oldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Nisan 2011 14:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, istihdama yönelik mesleki eğitim projeleri kapsamında, 2009 yılından bu yana kurslardan sertifika alan 180 bin kişiden 62 bininin istihdam edildiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 'Hayat Boyu Öğrenme ve Özel Eğitim Kurumlarının Rolü' konulu kongrenin açılışına katıldı. Çubukçu, burada yaptığı konuşmada, ?Bilginin sürekli olarak yenilendiği, öğrenme alanlarının gün geçtikçe artarak değişiklik gösterdiği günümüzde iş yaşamı ve mesleklerdeki hızlı değişim; esnek bir eğitim sistemini ve hayat boyu öğrenmeyi gerekli kılmaktadır.? dedi.

Çubukçu, bireylerin dinamik ve değişken bir iş gücü piyasasında rekabet edebilmeleri ve ekonomik seviyelerini koruyabilmeleri için ?istihdam edilebilme' niteliklerini kazanmaya, bu nitelikleri sürekli olarak geliştirmeye ve yenilemeye ihtiyaçları olduğunu belirtti. Gelişmiş ülkelerin, eğitim sistemlerini hayat boyu öğrenme yaklaşımıyla yeniden yapılandırmak üzere harekete geçtikleri bir süreçte, Türkiye'de de bu yaklaşımın benimsendiğini kaydeden Çubukçu, Türkiye Hayat Boyu Öğrenme Strateji Belgesi hazırlandığını ve 2009 yılında uygulamaya konduğunu hatırlattı.

Çubukçu, hayat boyu öğrenmenin, yaş ve eğitim düzeyi gözetmeksizin, okullarda, üniversitelerde, evde, iş yerinde ve toplumun her alanında ulaşılabilir olması gerektiğini vurguladı. Hayat boyu öğrenmenin, genel olarak halka yayılabilmesi için geniş tabanlı sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesine ihtiyaç olduğunu dile getiren Çubukçu, ?Sivil toplum kuruluşları, çeşitli eğitim faaliyetlerinin yanı sıra toplumsal bilinç artırma, öğrenme ve eğitim süreçlerine katılım ve motive etme konularında daha fazla sorumluluk almalıdırlar.? şeklinde konuştu.

HALK EĞİTİM MERKEZLERİ HAYAT BOYU ÖĞRENME MERKEZLERİNE DÖNÜŞTÜ

Çubukçu, halk eğitim merkezlerinin her yaşa, ilgiye ve çağın ihtiyaçlarına uygun eğitimin ve diploma sahibi olma imkânının verildiği hayat boyu öğrenme merkezlerine dönüştürüldüğünü söyledi. Çubukçu, şöyle dedi:

?Hayat boyu öğrenim faaliyetleri kapsamında yaşlıların ülke kalkınmasına katkılarının sağlanması için gerekli eğitim ve mesleki rehberlik hizmetleri ile ilgili hayat boyu fırsat eşitliğinden yararlandırılmaları konularını kapsayan politikalar henüz arzulanan düzeyde değildir.? diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın gözetimi ve denetiminde resmi ve özel sektör tarafından yürütülmekte olan hayat boyu öğrenmeye ilişkin çalışmaların ülke genelinde halk eğitim, çıraklık eğitimi, uzaktan eğitim, açık ilköğretim okulu, açık öğretim lisesi, mesleki ve teknik açık öğretim okulu, özel dershaneler, özel kurslar, özel mesleki ve teknik kurslar, özel motorlu taşıt sürücüleri kursları, yoluyla gerçekleştirildiğini dile getirdi.

BELGE ALAN 180 BİN KİŞİDEN 62 BİNİ İSTİHDAM EDİLDİ

Çubukçu, 5580 sayılı kanun kapsamında faaliyette bulunan 14 bin 390 özel öğretim kurumundan 3 bin 3'ünün örgün eğitim faaliyetlerini gerçekleştiren özel okullar olduğunu söyledi. Çubukçu, şöyle devam etti: ?11 bin 387 kurum ise faaliyet alanını Hayat Boyu Öğrenmeyle doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkilendirebileceğimiz özel öğretim kurumlarıdır. Bu kurumlarda; üst öğretime hazırlık, kişisel gelişim, görsel sanatlar, yabancı dil ve mesleki eğitim alanlarında 812 değişik kurs programı uygulanmaktadır. Ayrıca, son yıllarda Bakanlığımız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İşkur Genel Müdürlüğü arasında işbirliği protokolleri yapılmaktadır. Protokollerin amacı; istihdama yönelik mesleki eğitim projesi kapsamında ülkemizde gerçekleştirilen ulusal, sektörel ve ikili düzeylerde hayat boyu öğrenmeye katılım düzeyini yükseltmektir. Tüm bu çalışmalarda ortak amacımız çeşitli nedenlerle işinden ayrılmış olanların, mesleğini geliştirmek veya değiştirmek isteyen işsizlerin, sektörün talepleri doğrultusunda mesleki eğitimle yetiştirilmesi ve istihdamları gerçekleştirilerek işsizliğin azaltılmasını sağlamaktır.?

Bu maksatla; 2002-2011 yılları arasında 804 ayrı alanda 27 bin 620 kurs düzenlendiğini dile getiren Çubukçu, bu kurslara 529 bin 593 kişinin katıldığını dile getirdi. Çubukçu, bu kursiyerlerin eğitimleri için 985 milyon 641 bin TL tutarında harcama yapıldığını aktardı.

Çubukçu, 2009 yılından bu yana kursa katılarak belge alan 180 bin 682 kişi üzerinde yapılan araştırmalarda 62 bin 136 kişinin istihdam edildiğinin tespit edildiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber