Polis, ALES'e kadar Meteksan'da yatacak/ Video

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Nisan 2011 10:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SEDAT GÜNEÇ

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndaki (YGS) şifre iddialarını soruşturan Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan, soru kitapçıklarının basıldığı Meteksan Matbaası'nda dün inceleme başlattı.Aralarında TÜBİTAK kriptoloji uzmanlarının da bulunduğu 5 kişilik bilirkişi heyeti, 1 milyon 700 bin adayın soru kitapçığı ve cevap anahtarlarına ilişkin veri tabanı üzerinde araştırma yapıyor. İnceleme pazartesi sabahına kadar sürecek. Emniyet güçleri de yarınki Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sına-vı'na (ALES) kadar Meteksan'da kalacak.

YGS'deki şifre iddialarını soruşturan Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan, ALES'i mercek altına aldı. Meteksan'a baskın yapan Savcı Sakınan'ın, ALES üzerinden YGS kitapçıklarının hazırlanma aşamalarını da tespit edeceği belirtiliyor. Matbaaya gelen ekiple birlikte bir minibüsten indirilen çanta ve dosyalar dikkat çekti. Sınavda ilk bine giren adayların kitapçıklarının tek tek inceleneceği, bu kitapçıklarda şifreleme izlerinin olup olmadığının araştırılacağı öğrenildi.

ALES'e kadar burada kalacak bilirkişi heyeti, soruların matbaaya geliş aşamasından basımına değin tüm süreci mercek altına alacak. Ayrıca kitapçıklarda doğru cevaplar için yapılan şifreleme sistemi de incelemeye tabi tutulacak. İki gün boyunca matbaada yatacak bilirkişi heyeti, baskı tesislerine cep telefonlarını da dışarıda bırakarak girdi.

Öte yandan bilirkişi heyeti Mete-ksan'a girdiği sırada ÖSYM Başkanı Ali Demir de matbaanın ön kapısından içeri girerek yetkililerden bilgi aldı. Yaklaşık yarım saat içeride kalan Demir, daha sonra matbaanın arka kapısından ayrıldı. Ali Demir, YGS'deki şifre iddiaları üzerine kitapçıkların basımını gerçekleştiren Meteksan'ı kastederek, 'Basına dağıtılan kitapçık bir işgüzarın işi.' demişti. Bu açıklamanın ardından da gözler, 1975'ten beri ÖSYM'ye sınav kitapçıları basan Meteksan'a çevrilmişti.

ÖSYM'nin kendi matbaası olmalı

Kurulduğu 1975 yılından beri ÖSYM ile çalışan Meteksan, 1995-2003 yılları arasında YÖK başkanlığı yapan Kemal Gürüz'ün ÖSYM'nin elindeki tek matbaayı kapatmasıyla devletin 'tek tedarikçisi' haline geldi. Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, "Meteksan'ın tekel olduğunu gördüğüm için matbaa kurdum. Ama Gürüz dağıttı. Güvenlik için ÖSYM'nin kendi matbaasının olması şart." açıklaması yapmıştı. Matbaanın ÖSYM'den aldığı ihalelerin sayısı ve şartları kimse tarafından bilinmiyor. Sınavlardaki yetki sahası ve hangi aşamalarda hangi görevleri yaptığı da bilinmeyenler arasında. Matbaacılık sektöründe iş yapan bazı firmaların yöneticileri, Meteksan'dan daha iyi teklifler vermelerine rağmen ÖSYM'nin ihaleleri hep Meteksan'a verdiğini söylüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber