İstanbul'un güven timleri

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Nisan 2011 20:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hepsi güzel, akıllı, eğitimli... Üç dil biliyor, yakın dövüş sporlarında rakip tanımıyorlar. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güven Timleri'nde görevli 20'li yaşlardaki kadın polisler, tebdil-i kıyafet şehrin dört bir yanında devriyeye çıkıyor

Hale Ceylan Barlas

ŞIKIR şıkırlar... Saçları her gün fönlü, giyim tarzları son derece modern... Boyları uzun, hepsi manken gibi. Kah İstanbul'un en şık merkezleri, Nişantaşı ve Bağdat Caddesi'nde dolaşıyor, kah bir alışveriş merkezinde alışveriş yapıyor, kah bir restoranda arkadaşlarıyla yemek yiyorlar. Hatta futbol maçlarında yine aynı bakımlı halleriyle karşılaşmayı izliyorlar. İngilizce, İtalyanca, Arapça, Rusça, Zazaca konuşabiliyor, yakın dövüş sporları yapıyorlar. 20'li yaşlarındaki bu genç kızlar, aslında polis. Onlar görevleri gereği böyle giyinmek ve davranmak zorunda. Amaç suçluların kendilerini farketmemesi. Bu timde sadece altı ay görev yapıp başarılarına göre başka şubelerde çalışmaya başlıyorlar. Ekipteki isimler her altı ayda bir değiştiği için deşifre olmaları imkansız.

Yakın savunma eğitimi aldılar

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı olarak iki yıl önce kurulan Güven Timleri ekibinde görev yapan kadın polislerin hepsi üniversite mezunu. Kimi felsefeci, kimi arkeolog, kimi tarihçi, kimi ise fizikçi. Üniversite eğitiminden sonra Polis Meslek Yüksek Okulu'ndan mezun olan kadın polisler, Güven Timleri'ne girebilmek için üç aşamalı eğitimden geçiyor. Birinci aşamada suç ve suçlu profili eğitimi alıp ikinci aşamada ?Güven timi nedir, ne yapar, nasıl çalışır?? sorularının yanıtlarını öğreniyor, üçüncü aşamada ise iki gün teorik üç gün pratik olmak üzere takip eğitimi alıyorlar. Ardından 30 saat boyunca yakın savunma eğitimine başlıyorlar. Ayrıca suçlu taşıma teknikleri ve kelepçe takma konularında pratik yapıyorlar. Son olarak görev yerleri belirleniyor ve iki kişiden oluşan timler sokaklara dağılıyor; kapkaç, gasp, dolandırıcılık, açıktan hırsızlık gibi olaylara anında müdahale ediyor.

İçlerinden biri kapkaççı zannedildi

Güven Timleri'nden sorumlu kişi İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdür Yardımcısı Dursun Güneş. ?Güven Timi olmak için gönüllülük şart? diyen Güneş, polislerin ?sokak polisliği'ne uyum sağlayabilecek kapasiteye sahip olması gerektiğini de vurguluyor: ?Olayları iyi kavrayabilecek, çözümleyebilecek, hafızası iyi olacak. Ayrıca yabancı dil de çok önemli. Arapça bilen Sarıyer bölgesinde, İngilizce bilen Sultanahmet civarında çok işimize yarıyor. Ayrıca polis olmadan önce çeşitli meslek gruplarında çalışmış, esnaflık yapmış olanlar tercihimiz.?

Güven Timleri görmeye alışık olduğumuz sivil polisler gibi değil. Aksine yırtık bir jeanle ya da hiphopçı veya Roman kılığında bile karşınıza çıkabilirler. Çünkü klasik polis imajı uyandırmak istemiyorlar. Polislerin görev yaptığı bölgede sırıtmamaları gerektiği için böyle giyindiklerini anlatan Dursun Güneş ?Nişantaşı, Tarlabaşı, Dolapdere, Fatih, Eyüp, Şirinevler, Moda ya da Beylikdüzü'nde görev yapanlar o semte göre giyinmeli? diyor: ?Bunu başaran arkadaşlar olduğu gibi bizi hüsrana uğratanlar da var. Bir arkadaşımızı Beşiktaş Köyiçi'nde görevlendirdik. Kendisi her gün oraya eşofmanla spor ayakkabıyla gidiyormuş. O günlerde bölgeden ?Burada kapkaççının biri dolaşıyor' diye ihbar almaya başlamıştık. Araştırdık ve kapkaççı sanılan kişinin bizim arkadaşımız olduğunu öğrendik! Sonra onu başka bir bölgeye yönlendirdik. Bazen polislerimiz deşifre olduklarında sürekli imajlarını değiştirmek zorunda kalıyor. Ya saçını kestiriyor ya boyatıyor, düzse kıvırcık, kıvırcıksa düz yaptırıyor. Bir arkadaşımız vardı, çok sık deşifre olduğu için saçlarını şekilden şekile sokmuştu. Zaten sonra onun da bölgesini değiştirdik.?

Sahte kimlik çetesini çökerttiler

Güven Timleri'ndeki kadın polisleri tehlikeli işlerde görevlendirdiklerini ve hepsinin de başarıyla işlerini tamamladıklarını belirten Güneş, hepsinin bir oyuncu gibi değişik rollere büründüğünü anlatıyor: ?Mesela bir arkadaşımızı uyuşturucu şebekesinin içine müşteri gibi sokmuştuk. Başka biri de sahte kimlik çetesini çökertmek için defalarca ehliyet sınavına girmiş ama başarılı olamamış, kendisini zeka seviyesi düşük biri gibi göstererek çeteye suçüstü yapmıştı.?

Bazen iki, bazen 12 saat çalışılyor

Güven Timleri görev yaptığından beri özellikle otobüslerde yaşanan taciz olaylarının azaldığını anlatan Güneş, kadın polislerin çalışma saatlerinin belli olmadığını söylüyor: ?Bazen günde iki saat çalışıyorlar, bazen 12. Çünkü her bölgenin suç işlenme saatleri bellidir. Örneğin ulaşım araçları için işe gidiş ve iş dönüşü, alışveriş merkezlerinde 13.00-20.00 saatleri arası daha yoğundur ve bu saatlerde hep bölgelerinde olurlar.?

Aralarında tekvando öğretmeni ve felsefeci de var

BİHTER Çakmak 25 yaşında. Celal Bayar Üniversitesi Maliye Bölümü'nden mezun olduktan sonra Polis Meslek Yüksek Okulu'nu bitiren Çakmak, ABD'de dil eğitimi aldı. Yaklaşık bir aydır yeni görevinde ama bir ayda pek çok suçüstü yaptı.

Atatürk Üniversitesi Coğrafya Öğretmenliği Bölümü mezunu Şerife Şevik 27 yaşında. O da polis olmak istedi ve Polis Meslek Yüksekokulu'na gitti. Aynı zamanda tekvando eğitmeni olan Şevik, bir aydır Güven Timleri'nde çalışıyor.

Nesrin Sadıç ise 26 yaşında ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. Polis olmak isteyince de Adile Sadullah Mermerci Polis Okulu'na gitti. O da bir aydır görevde, Zazaca ve İngilizce biliyor.

Eşim yolda görse tanımaz

24 yaşındaki Nihal Kaya, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra çocukluk hayalini gerçekleştirmek için Hatay Polis Yüksek Meslek Okulu'na gitti. Son iki yıldır Güven Timleri'nde görev yapan genç polis evli, İngilizce konuşuyor, kickboks biliyor. Mesleğini aksiyonlarla dolu olmasından dolayı tercih eden Kaya hemen her gün evden farklı bir kılıkta çıktığını söylüyor: ?Günde dört kez kıyafet değiştirmek zorunda kaldığım zamanlar oluyor. Çünkü hırsızlar bizi bazen fark edebiliyor. Hatta böyle olduğu günlerde eşim bile beni sokakta görse ilk anda tanıyamıyor. Kadın güven timi olmak bence bu konuda çok avantajlı çünkü saçımızla imajımızla istediğimiz gibi oynayabiliyoruz. Sürekli imaj değişikliği yaptığımız için de saç ve cilt bakımımı ihmal etmiyorum. Sonuçta kadınız.?

Benim görev yerim alışveriş merkezleri

Güven Timleri'nin en kıdemlilerinden biri Ceren Doğan. Dört yıldır polis memuru olarak görev yapan 28 yaşındaki genç polis aksiyonu ve sivil çalışmayı sevdiği için güven timi olmaya karar vermiş.

Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü'nden mezun olan Doğan ?Mesleğimde ilginç şeyler başıma geldi? diyor: ?Mesela yakın zamanda bir suçüstü olayında zanlıyla zorlu bir mücadelede parmağım kırıldı. Daha sonra alışveriş merkezinde çalışmaya başladım. Buralarda bulunduğum zamanlarda geziyorum, alışveriş yapıyorum, yeri geliyor kıyafet deniyorum.?

İngilizce ve yakın dövüş sporları da bilen Doğan yıllardır deşifre olmamak adına kılıktan kılağa girdiği için de ?Hepimiz saç ve makyaj konusunda uzmanlaştık. Zaten artık kuaföre bile gitmiyoruz. Tüm işlerimizi kendimiz yapıyoruz? diyor.

İstediğim saç rengini kullanamıyorum

Ülker Açıkgöz ise 21 yaşında, iki yıldır polis memuru. Hala açık üniversitede okuyor. Gönüllü olarak Güven Timleri'ne katılmayı seçen Açıkgöz, Aksaray Polis Yüksek Meslek Okulu'na gitti. İngilizce ve İtalyanca konuşabilen Açıkgöz, deşifre olduğunda sürekli saçını değiştiriyor: ?Deşifre olunca bazen şapka ya da şal takarak idare ediyoruz ama öyle yerler oluyor ki sürekli saç rengimle ya da boyuyla da oynamak zorunda kalıyorum. Hatta bazen bir renk tutturuyorum çok beğeniyorum ama sonra değiştirmek zorunda kalabiliyorum.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber