Gürültüde sınıflar değişti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Nisan 2011 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bazı değişikliklerde turizmcilerin kulisinin etkili olduğu ve özellikle konutların, turizmcilerin isteği üzerine ?çok hassas? sınıfından çıkarıldığı ileri sürüldü.

MİTHAT YURDAKUL Ankara

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte gürültüden etkilenen ?hassas?, ?çok hassas? ve ?az hassas? bölgeler yeniden tanımlandı.

Buna göre, yataklı sağlık kurumları, yatılı okullar, çocuk ve yaşlı bakım evleri ve bunları içine alan 250 metrelik alan ?çok hassas? alanlar olarak tanımlandı. Konut, oteller, eğitim kurumları, açık arazideki ve yerleşim alanı içindeki sessiz alanlar ?hassas? alanlar olarak belirlenirken, idari ve ticaret binaları, çocuk bahçeleri, oyun alanları ve spor tesisleri ?az hassas? olarak tanımlandı.

Canlı müzik izni almış oteller dışındaki oteller, konut, açık arazideki ve yerleşim alanı içindeki sessiz alanlar, ?çok hassas? alanlar kategorisinden çıkarılarak ?hassas? alanlar ketagorisine alındı.

Hastane yakını yasak

Yönetmeliğe göre; yatılı okulları, hastaneleri ve yaşlı bakım evlerini içine alan ?çok hassas? alanlardaki açık ve yarı açık eğlence yerlerinde canlı müzik yayını tamamen yasaklandı. Bu alanlarda, açık ve yarı açık eğlence yerlerinin kurulmasına da izin verilmeyecek. Bu alanlardaki mevcut açık ve yarı açık eğlence yerleri kapalı hale getirilecek.

Buralardaki toplam çevresel gürültü seviyesi de İl Mahalli Çevre Kurulu kararı ile belirlenecek. Sınır değerin aşılması halinde, arka plan gürültü seviyesine katkısı olan her bir eğlence yeri, sınır değer aşımından eşit olarak sorumlu olacak.

?Hassas? alanlarda faaliyet gösteren açık ve yarı açık eğlence yerlerinde saat 24.00.00-07.00 arasında canlı müzik yayını yasaklandı. Açık ve yarı açık eğlence yerleri, diğer saatlerde belirtilen sınır değerleri sağlayacak şekilde faaliyetlerini sürdürebilecek. Belirtilen sınır değerleri bir yılda üç defa sağlamadığı tespit edilen açık ve yarı açık eğlence yerleri, tamamen kapalı hale getirilecek.

Bir önceki yönetmelikte eğlence yerlerine yönelik yer alan, ?İl Mahalli Çevre Kurul Kararı ile çalışma saati sınırlaması getirilebilir veya canlı müzik yayını kaldırılabilir? ifadesi, yapılan değişiklikle yönetmelikten çıkarıldı.

Miting de gürültü sayıldı

Yönetmelikte, ?çok hassas? kullanımları etkileyebilecek şekilde yakınında, bitişiğinde, altında veya üstündeki alanlarda konser, gösteri, miting, tören, festival, düğün ve benzeri açık hava faaliyetleri yasaklandı.

?Hassas? ve ?az hassas? kullanımların bulunduğu alanlarda bu tür faaliyetlerden çevreye yayılan gürültü seviyesinin, mevcut arka plan gürültü seviyesini 5 desibelden fazla aşamayacağı ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber