İnternet bankacılığını kullananların sayısı bir yılda 1 milyondan fazla arttı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2011 15:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Bankacılık işlemlerinin sanal ortamdan yapılmasına imkan tanıyan, internet bankacılığına ilgi gün geçtikçe artıyor. Bankalar Birliği'nin verilerine göre Mart 2011 itibarıyla internet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış toplam bireysel müşteri sayısı, 16,3 milyonu buldu. Son bir yıl içerisinde en az bir kez giriş işlemi yapmış toplam bireysel müşteri sayısı ise 8,5 milyon kişiye ulaştı.

Bankalar Birliği (TBB), Mart 2011'e ait İnternet ve Mobil Bankacılık İstatistikleri'ni açıkladı. Buna göre ocak-mart döneminde 6,5 milyon bireysel müşteri en az bir kez internet bankacılığı giriş işlemi yaptı. Bu miktar, toplam kayıtlı bireysel müşteri sayısının yüzde 40'ını oluşturuyor. Ocak-Mart 2011 döneminde, aktif bireysel müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 105 bin kişi, bir önceki üç aylık döneme göre ise 466 bin kişi artış oldu.

Mart 2011 itibariyle internet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış kurumsal müşteri sayısı da 1,7 milyona yaklaştı. Bunların 723 bini (yüzde 43'ü) Ocak-Mart 2011 dönemi içerisinde en az bir kez giriş işlemi yaparken, son bir yıl içerisinde en az bir kez giriş işlemi yapmış kurumsal müşteri sayısı 860 bin oldu.

İnternet bankacılığı için kayıt yaptıran ve en az bir kez giriş işlemi yapmış toplam (bireysel ve kurumsal) müşterilerin yüzde 40'ı Ocak-Mart 2011 döneminde en az bir kez internet bankacılığı işlemi yaptı. Toplam aktif müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 221 bin kişi, bir önceki üç aylık döneme göre ise 534 bin kişi artış kaydedildi.

YATIRIM İŞLEMİ HACMİ 92,6 MİLYAR TL

Ocak-Mart 2011 döneminde internet bankacılığı ile gerçekleştirilen 11 milyon adet yatırım işleminin hacmi 92,6 milyar TL'yi buldu. Ekim-Aralık 2010 dönemine göre işlem hacminde 19 milyar lira tutarında artış gerçekleşti.

İlk çeyrekte gerçekleştirilen yatırım işlemleri hacminde birinci sırayı 26 milyar TL tutarı ile (5,2 milyon adet işlem) hisse senedi işlemleri aldı. Bunu yatırım fonları işlemleri, döviz işlemleri ve vadeli hesaplar izledi. En yüksek ortalama işlem hacmi 40,4 bin TL ile repo işlemlerinde görüldü. VOB işlemleri, ortalama 35 bin TL'lik işlem hacmi ile ikinci sırada geldi. Toplam yatırım işlemleri için ortalama işlem hacmi 8,4 bin TL oldu.

Ocak-Mart 2011 dönemi itibariyle, internet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam adedi 78 milyon, tutarı ise 269 milyar TL oldu. EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri yatırım işlemleri dışındaki finansal işlem hacminin yüzde 85'ini oluşturdu.

İnternet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam işlem adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre 9,5 bin adet artarken, bir önceki üç aylık döneme göre 2,4 bin adet artış kaydetti. Toplam işlem hacmi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 106 milyar TL, bir önceki üç aylık döneme göre ise 54 milyar TL yükseldi.

EN ÇOK KULLANICI İSTANBUL'DA

İnternet bankacılığı hizmetlerini kullanan aktif kurumsal/tüzel müşterilerin yüzde 39'u ile aktif bireysel müşterilerin yüzde 35'i İstanbul'da bulunuyor. Bunu her iki müşteri grubunda da Ankara ve İzmir illeri takip ediyor.

Mobil bankacılık yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış müşteri sayısı Mart 2011 itibariyle, yaklaşık 913 bin kişi oldu. Bunların 230 bini (yüzde 25'i) Ocak-Mart 2011 dönemi içerisinde en az bir kez giriş işlemi yaptı. Son bir yıl içerisinde en az bir kez giriş işlemi yapmış mobil bankacılık müşteri sayısı ise 398 bin olarak kayıtlara geçti.

Öte yandan Ocak-Mart 2011 döneminde mobil bankacılık ile gerçekleştirilen 138 bin adet yatırım işleminin hacmi 735 milyon TL'yi buldu.

Ocak-Mart 2011 dönemi itibariyle, mobil bankacılık hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam adedi 1 milyon, tutarı ise 1,1 milyar TL'ye ulaştı. EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri, yatırım işlemleri dışındaki finansal işlem hacminin yüzde 88'ini oluşturdu.

Raporda yer alan istatistikler, Aralık 2010 dönemi dahil olmak üzere Türkiye Bankalar Birliği üyesi olan ve internet bankacılığı hizmeti veren 26 banka verisinden oluşuyor. Fortis Bank'ın, 25 Ocak 2011 tarihinde Türk Ekonomi Bankası AŞ'ye devredilmesiyle, Mart 2011 döneminden itibaren bu sayı 25'e düşürüldü. Mart 2011 dönemi itibariyle, raporda bireysel ve kurumsal/tüzel müşteri ayrımında internet bankacılığı istatistikleri, il bazında aktif müşteri sayılarının dağılımı ile mobil bankacılık hizmeti veren 10 banka verisinden oluşan istatistikler de yayımlanmaya başlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber