Kalp, felç ve böbrek hastalıklarının en önemli risk faktörü hipertansiyon

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2011 13:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Akpolat, "Türkiye'de toplumun 1/3'ünde 18 yaş üzerinde hipertansiyon var. Toplumun yüzde 32'sini etkilemesine rağmen hastaların yüzde 60'ı kan basıncının yüksek olduğunun farkında değil" dedi.

Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nin toplumu bilinçlendirmek amacıyla başlattığı 'Türkiye'nin Tansiyonu'nu Ölçüyoruz' kampanyası çerçevesinde Cumhuriyet Meydanı'nda Samsunluların tansiyonları ölçüldü. Türk Hipertansiyon İnsidans Çalışması sonuçlarına göre, kan basıncı şu anda normal olan bir kişide 4 yıl sonra hipertansiyon çıkma olasılığının yüzde 21,3 olduğunu belirten Prof. Dr. Tekin Akpolat, Türk toplumunda ortalama günlük tuz tüketiminin 18 gram olduğunu söyledi.

Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nin başlattığı bu önemli kampanya ile insanlarda tansiyon ölçme bilincini oluşturmaya çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Tekin Akpolat, "Özellikle hipertansif hastalar olmak üzere tüm toplumumuza ulaşmayı, hipertansiyon konusunda onları bilgilendirmeyi hedeflediğimiz ve her yıl farklı illere giderek sürdürdüğümüz projemizin bu yılki durağı Samsun, Kütahya, Manisa ve İstanbul" diye konuştu.

17 Mayıs tarihinde Dünya Hipertansiyon Günü'nün 7. defa kutlanacağını ifade eden Akpolat, "Hipertansiyon bütün dünyayı etkileyen önemli bir salgındır. Tüm dünyada 1 milyar 500 milyon, ülkemizde ise 15 milyonun üzerinde insanın hipertansiyonu var. Hipertansiyon; kalp hastalığı, felç ve böbrek hastalığı için en önemli risk faktörüdür. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg'den fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir" ifadelerini kaydetti.

Samsunlular, Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nin tansiyon ölçüm TIR'ında gün boyunca tansiyonlarını ölçtürerek bilgi aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber