Meclise yeni halkla ilişkiler binası/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2011 13:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ''Milletimizin bugününü ve geleceğini şekillendirme sorumluluğunu üstlenen milletvekillerimize sunulan her hizmet, aslında onları seçerek buraya gönderen halkın iradesine verilen değerin ifadesidir'' dedi.

Meclisin yeni halkla ilişkiler binasının temeli düzenlenen törenle atıldı. Törene, TBMM Başkanı Şahin, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile eski Meclis Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan katıldı.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, törende yaptığı konuşmada, yeni yapı kompleksinin Meclisin çalışma imkanlarını artıracağını belirtti. 91. yılını kutlayan Meclisin, milletin sorunlarına çare üreten demokrasinin gelişmesi ve özgürlüklerin kökleşmesi için çalışan yegane kurum olduğuna işaret eden Şahin, ''Milletimizin hayatında böylesine yer tutan Meclisimizin çağın sunduğu tüm imkanlardan yararlanan, dünya parlamentolarıyla rekabet edebilecek güçlü altyapıya kavuşması hepimizin arzusu olagelmiştir'' diye konuştu.

Geçmişten beri Mecliste görev yapan milletvekillerini en büyük şikayetinin fiziki mekanların yetersizliği ve çalışma ortamlarında yaşanan sıkıntılar olduğuna işaret eden Şahin, milletvekillerin gelen ziyaretçilerini ne kadar zor şartlarda ağırladıklarını çok iyi bildiklerini söyledi. Milletvekillerin bir çok bürokrata sunulan çalışma ortamının çok gerisinde mütevazi şartlarda millete karşı hizmet görevini büyük fedakarlıkla yerin getirdiklerini kaydeden Şahin, ancak küçücük odalarda yasama çalışmalarına hazırlık yapabilmesi ve gelen vatandaşları sağlıklı şekilde ağırlamalarının mümkün olmadığını anlattı.

Komisyon mekanlarının yetersizliğinin de yasama çalışmalarını olumsuz etkilediğini ifade eden Şahin, 2004 yılında Başkanlık Divanı kararıyla yeni yapı kompleksinin inşa edilmesi için gerekli çalışmaları dönemin Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın başlattığını, ayrıca kendisinden önceki Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın da proje için katkı sunduğunu anlattı. Arınç ve Toptan'a çabalarından dolayı teşekkür eden Şahin, şöyle konuştu:

'' Aradan geçen zaman içinde Meclisin ihtiyacına cevap verecek en uygun binaların yapılabilmesi için projelerde önemli değişiklikler yapıldı. Meclisin fiziki mekan sorununu büyük ölçüde çözecek olan bu yapı kompleksi, düzenlenen ulusal yarışma sonunda, mimar ve akademisyenlerden oluşan jüri tarafından 41 proje içinden seçilmiştir. Projenin ilk ayağını 2008 yılında hizmete açılan ziyaretçi kabul binası oluşturmaktadır. Projenin ikinci aşaması ise temelini atacağımız yeni yapı kompleksi olacak. Ülkemizin alanında en yetkin ve tecrübeli kurumu olan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından ihaleye davet edilen 22 firmadan 16'sı katılmıştır. Büyük titizlikle yürütülen ihale sonucunda inşaatı 108 milyon 933 bin 700 lira bedelle Haşemoğlu firması almıştır. İki yıl içinde bitirilmesi planlanan yeni yapı kompleksinin en önemli bölümünü, bütün milletvekillerimize sekreter ve danışmanlarıyla birlikte kullanabilecekleri 40 metrekarelik çalışma ofisleri oluşturacak. Biraz önce aldığım bilgiye göre, müteahhit arkadaşımız, 2012 yılı sonunda inşaatı teslim edebileceğin bize ifade etmiştir. 2013 yılı başında inşallah bu yeni binamızı, milletvekili arkadaşlarımızın istifadesine sunabileceğiz. Bunu başarabilirsek milletvekilleri daha olumlu, uygun şartlarda millete hizmet verme imkanına kavuşmuş olacak.''

-''AKILLI BİNA OLACAK''-

Şahin, yeni binada çeşitli büyüklükte 20 komisyon ve toplantı salonlarının yer alacağını, bu salonlarda yasama faaliyetinin öne önemli bölümünü oluşturan komisyonların rahatça görev yapacağını, ayrıca uluslararası toplantıların yapılacağı bir salonun dışında 550 kişi kapasiteli konferans ve bir basın toplantı salonu, ayrıca ziyaretçilerin rahat görüşme yapacağı 4 toplantı kabul salonun da bulunacağını söyledi.

Günde ortalama 3-4 bin kişinin ziyaret ettiği Meclisin yeni mekanlar sayesinde daha çağdaş ortama kavuşmuş oyacağına işaret eden Şahin, ''Bugüne kadar Meclisi ziyaret eden vatandaşlarımızın karşılaştığı sorunlar da dikkate alınarak yeni yapılacak bu kompleks, teknik imkanlarla donatılmış akıllı bina şeklinde inşa edilecek'' dedi.

Yeni bina içinde 600 araçlık kapalı otopark yapılacağını, böylece kampüs içinde görüntü kirliliğinin de önüne geçilmiş olacağına dikkati çeken Şahin, tarihi ana binanın yükünü önemli ölçüde azaltacak olan yeni bina içinde ayrıca arşiv ve idari birimler, baştabiplik, ziyaretçilerin de yararlanabileceği 3 yemekhane, teknik atölyeler ve çeşitli sosyal mekanlar da yer alacağını kaydetti. Şahin, Üç katı yer altında olmak üzere 11 katlı yapı kompleksinin 98 bin metrekare kapalı alanı olacağını, yapımı tamamlanan ziyaretçi kabul salonu da eklendiğinde toplam kapalı alanın 106 bin metrekareye ulaşmış olacağını anlattı.

-''SİYASET KURUMUNUN HAYAT BULDUĞU YER''-

''91 yıllık süre içinde Cumhuriyetimizin, devletimizin, demokrasimizin ve geleceğimizin en büyük teminatı durumundaki yüce Meclisimiz, siyaset kurumunun da hayat bulduğu bir yerdir'' diyen Şahin, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Bu çatı altında bütün ülkenin seslerini ve renklerini temsil eden milletvekillerimizin her biri, halkımızın içinden çıkmış ve onların iradeleriyle hizmet görevini yerine getirmektedir. Milletimizin bugününü ve geleceğini şekillendirme sorumluluğunu üstlenen milletvekillerimize sunulan her hizmet, aslında onları seçerek buraya gönderen halkın iradesine verilen değerin bir ifadesidir. Umuyorum ki Meclisimizin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, fiziki imkanlarının geliştirilmesi, yasama çalışmalarının kalitesini daha da artıracak ve milletvekillerimizin vatandaşlarla olan bağını daha da güçlendirecektir.''

Projede emeği geçenlere teşekkür eden Şahin, daha sonra Arınç ve Toptan ile birlikte butona basarak binanın temelini attı.

-ÖRNEK ODALARI GEZDİ-

Şahin, temel atma töreninin ardından milletvekilleri için yapılan iki örnek odayı gezdi. Arınç ve Toptan ile birlikte odaları gezen Şahin, gazetecilerin hangi odayı daha çok beğendiği sorusuna, sekreter ve danışmana daha büyük çalışma alanı sunan büroyu işaret ederek, ''Benim ilk izlenimimi burasının daha uygun olduğudur. Ama daha sonra, tenha zamanında gelip alıcı gözüyle bakmamız lazım. Daha rahat ve işlevsel görünüyor'' dedi.

Bir gazetecinin ''Odalar küçük değil mi?'' sorusuna Şahin'in, ''Ne yapalım bu kadar. Nasreddin Hoca'ya demişler ki 'Ne çelimsiz hanımın varmış.' Hoca, 'Eskiden hiç de yoktu' diye cevap vermiş'' karşılığını vermesi gülüşmelere neden oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber