Bakan Ergün: Petrole endeksli akaryakıt ÖTV'sini sabitledik

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2011 17:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2002 yılında iktidara gelmeden önce ham petrole endeksli olarak akaryakıt fiyatlarında ÖTV'nin arttığını, iktidara geldikten sonra bu sorunu çözdüklerini söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, Suadiye Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi (SUMOTAŞ) üyeleriyle bir araya geldi. Bakan Ergün, Türkiye'nin 2002 yılında 36 milyar dolar ihracatı olan bir ülkeden 2011 itibari ile 132 milyar dolar ihracat yapan bir ülke haline geldiğini, bu sayede dünyanın en büyük 16. ekonomisi haline geldiğini ifade etti.

Dünya'da akaryakıt fiyatlarının hızla yükseldiğini, bu durumunun Türkiye'ye has bir durum olmadığını kaydeden Ergün, akaryakıtın yüzde 92'sinin ithal edildiğini, yüzde 8'ini ise Türkiye'nin kendi olanakları ile ürettiğini söyledi. Ergün, iktidara geldikleri dönemde petrolün varil fiyatının 25 dolar civarında olduğunu, 2011 itibari ile de 100 dolar civarında olduğunu belirterek, "Eskiden ülkemizde bir sistem vardı. Eskiden ham petrol fiyatı arttığında akaryakıt fiyatındaki ÖTV de otomatik olarak artıyordu. Biz bunu sabitledik. Eğer eski sistem devam etmiş olsaydı, ham petrolün fiyatıyla beraber içindeki vergi de artmış olsaydı bugün çok büyük bir sorun olurdu.'' şeklinde konuştu.

Bakan Ergün, dünyada petrol fiyatlarının yerinde durmadığını belirterek, son yıllarda kaçak akaryakıt, sahte mazot, 10 numara yağ gibi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi. Bakan Ergün, kaçak akaryakıt, 10 numara yağla mücadele adına 2011 yılında yeni bir sistem oluşturduklarını kaydederek, "Artık 10 numara yağın üretimi ve satışının lisansa ve özel belgeye bağlı. Her yerde 10 numara yağ satışı gerçekleştirilemeyecek." ifadesini kullandı. Anadolu'ya gittiğinde yol kenarlarında '10 numara yağ bulunur' yazısını gördüğünü aktaran Ergün, yeni sistemle birlikte bu gibi durumların ortadan kalktığı yeni bir sisteme geçildiğini aktardı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun ve Maliye Bakanlığı'nın, gerekli düzenlemeleri yaptığını ifade eden Bakan Ergün, "Bakanlığımıza bağlı Piyasa Gözetim Denetimi ve Ölçü Standartlar Genel Müdürlüğü'yle birlikte, bu kaçak yakıt gibi denetimleri yoğunlaştıran bir mekanizma kurduk. İlk bir ay içerisinde de önemli bazı sonuçlara ulaştık. Ciddi tespitler yapıldı, kapatılanlar oldu, ağır cezalara uğrayanlar oldu. Bundan sonuç alacağız." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber