İstanbul'a ne bürokrat ne de binalar yetişiyor: Rekor MEB'de

Haber Giriş : 13 Nisan 2005 07:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Personel açığı yüzünden birçok sektörde işler ağır aksak yürüyor. Yönetici kadroları her gün biraz daha artıyor ama bu kez de, kadrolara görev yapacağı mekân bulmakta güçlük çekiliyor.

İstanbul'da personel açığı yüzünden birçok hizmet sektöründe işler ağır aksak yürürken, yönetici ve idareci kadroları her gün biraz daha artırılıyor. Ancak atanan bu kadrolara, bu kez görev yapacakları bina ve makam bulmakta güçlük çekiliyor. İstanbul Valiliği, Milli Eğitim ve Sağlık Müdürlüğü, İstanbul'un değişik yerlerindeki binalarda hizmet vermek zorunda kalıyor. İçişleri Bakanlığı'nın 15 vali yardımcısı kadrosu verdiği İstanbul Valiliği'nde, şu anda 25 vali yardımcısı görev yapıyor. 10 Merkez Valisi bulunan İstanbul'da vilayet makamında yeterli oda olmadığı için vali yardımcıları, görevlerini başka kurumlarda sürdürüyorlar.

Vali yardımcıları Hamza Duygun, Fikret Kasapoğlu, Gazi Kaya ve Mustafa Kemal Keskin, Eminönü Kaymakamlığı binasında kendilerine ayrılan makamlarında çalışırken, Mehmet Vedat Müftüoğlu Yeşilköy Atatürk Hava Limanı'nda, Mustafa Karslıoğlu Karaköy Liman İşletmeleri'nde, Fikret Kasapoğlu İl Özel İdaresi'nde, Hasan Duran Sabiha Gökçen Havalimanı'nda, Adem Karahasanoğlu Afet Koordinasyon Merkezi'nde, Hikmet Dinç ise, Darülaceze'de valilik işlerini takip ediyor. Valilik kaynaklarına göre, emekliliği geldiği halde emekli olmayan 6 vali yardımcısının emekliliğe sevk işlemleri tamamlandıktan sonra sistem oturacak.

Milli Eğitim rekora koşuyor

Kadrolardaki şişkinliğe sebep olarak, Zorunlu Emeklilik Yasası'yla emekli edilmelerine kesin gözü ile bakılan personelin yerlerine atamaların yapılması, ardından da yasanın kabul edilmemesi ile mahkeme kararıyla görevlerine tekrar dönenler gösteriliyor.

Eminönü'ndeki dört bloğundan sonra Zeytinburnu'nda da birimi bulunan Milli Eğitim Müdürlüğü'nde bir önceki dönem 28 olan şube müdürü ve müdür yardımcısı sayısı, 40'a ulaştı. 5 bin öğretmen açığı bulunan İstanbul'da tarihi dört binanın yetmemesi yüzünden Milli Eğitim Şube Müdürleri ve müdür yardımcılarından dördünün makamları Zeytinburnu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası altında kendilerine tahsis edilen bölümde bulunuyor. Yeni şube müdürü ve müdür yardımcılarının gelmesi ile eskiden tek olan bazı bölümler ikiye bölünürken, bazı müdür yardımcıları için bölümler açıldı. Yeni açılan bölümlerden biri de ücretsiz ders kitabı dağıtım bölümü.

Özel Eğitim Hizmetleri Bölümü ile Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Bölümleri de birbirlerinden ayrıldı. İnceleme, Soruşturma ve Değerlendirme bölümleri ise üçe bölündü. İkiye ayrılan Okul İçi Beden Eğitimi Spor ve İzcilik Bölümlerinin başında ise bir şube müdürü bir de müdür yardımcısı bulunuyor.

Sağlık iki ayrı binada

38 bin 761 doktor ve sağlık personeli kadrosu bulunan İstanbul'daki devlet hastaneleri hala 15 bin 240 doktor ve yardımcı sağlık personeli ile hizmeti sürdürmeye çalışıyor. Doktor açığının kapatılmasında sıkıntı yaşayan Sağlık Müdürlüğü'nde idareci atamaları devam ediyor. Sağlık Müdürlüğü bürokratları şimdilik iki ayrı binada çalışıyor. Bir dönem 25 müdür yardımcısı ile çalışan İl Sağlık Müdürlüğü'nde kadrolar önce 15'e indirildi. Daha sonra ise müdür muavini sayısı 21'e çıkartıldı.

'İmza atmaya bile yetişemiyoruz'

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, metropol bir il olan İstanbul'da yönetici sayısının artmasının doğal olduğunu belirterek, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nü tek çatı altında toplamayı hedeflediklerini vurguladı. İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar da konuyla ilgili olarak, şunları söyledi: "14 şube müdürlüğümüz var. Şube müdürlüğü sayısında artma ve azalmanın olması sözkonusu değil. 2004 yılında İstanbul İl Sağlık Müdürü geçtiğimiz yıl 590 bin 161 evrağa imza atmak durumunda kaldı. 260 iş gününden 9 saatimizi imza atmak için kullansak yine de yetiştiremeyiz. 400 bin yeşil kartlının işine tek bir müdür yardımcısı bakıyor. 30 bin personelin işlemlerini tek bir personel şube müdürü götürmek durumunda. 15 milyon nüfusa hizmet veren İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nde 434 personel çalışıyor."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber