İlköğretim Müfettişlerinin Liselerde Soruşturma Yapma Yetkisi Yok

Milli Eğitim Bakanlığında iki adet denetim birimi bulunmaktadır. Bakanlıkta müfettişler, taşra da ise ilköğretim müfettişleri... Ancak, tüm kamu kurumlarında olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığında da zaman zaman yetki aşımı olmaktadır. Bunun son örneği ilköğretim müfettişlerinin liselerde denetim yetkisi olmamasına rağmen denetim yapmasıdır. İlköğretim müfetişlerinin lisede denetim ve soruşturma yetkilerinin olmadığına ilişkin Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunun kararını görmek için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 13 Nisan 2005 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
DANIŞTAY
DAVA DAİRELERİ GENEL KURULU

YD. İtiraz No: 2004/175

İtiraz Eden (davacı)____...

Vekili____________Av.Halil Salmanlı
İlkiz Sokak 12/10 - Sıhhiye/ANKARA

Karşı Taraf Davalılar 1-Milli Eğitim Bakanlığı - ANKARA
:2-Malatya Valiliği - MALATYA

İstemin Özeti______.Danıştay / Beşinci Dairesince ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin bulunan 8.3.2004 günlü, E.2003/5702 sayılı karara davacı itiraz etmekte ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini istemektedir.

Danıştay Tetkik Hakimi Aylin Bayram'ın Düşüncesi: itirazın reddi gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı Saadet Ünal'ın Düşüncesi: itiraz dilekçesinde ileri sürülen nedenler, Danıştay Beşinci Dairesince verilen yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin kararın kaldırılmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden, itirazın reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADİNA
Hüküm veren Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunca Görüşüldü:

Davacının Malatya Turgut Özal Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmenliği görevinden Malatya S.Albay İ.Karaoğlanoğlu İlköğretim Okulu Öğretmenliğine naklen atanmasına ilişkin 29.7.2003 günlü, 2175 sayılı Bakanlık işlemi ile 12.8.2003 günlü, 28829 sayılı Valilik işleminin ve bu işlemin dayanağı olan Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atanmalarına ilişkin Yönetmeliğin 19. maddesinin 3. fıkrasının "............haklarında yapılan adli idari soruşturma sonucu görev yerlerinin değiştirilmesi uygun görülenler ....... her hangi bir koşula bağlı olmaksızın kapsam dışında bulunan okullara değiştirilir." tümcesinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı davada Danıştay Beşinci dairesince verilen ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin bulunan 8.3.2004 günlü, E: 2003 / 5702 sayılı karara, davacı itiraz etmekte ve kararın kaldırılmasını istemektedir.

2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanunun 27 nci maddesine göre ancak idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararın doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda yürütmenin durdurulmasına karar verilebilir.

İtiraz edilen kararla ilgili dosyanın incelenmesinden, dava konuşu, Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atanmalarına ilişkin Yönetmeliğin 19. maddesinin 3.fıkrasının "...... haklarında yapılan adli veya idari soruşturma sonucu görev yerlerinin değiştirilmesi uygun görülenler herhangi bir koşula bağlı olmaksızın kapsam dışında bulunan, okullara değiştirilir." tümcesi yönünden durdurulması kararı verilebilmesi için Kanunun aradığı koşulların gerçekleşmemiş olduğu anlaşılmaktadır.

Davanın, davacının Malatya Turgut Özal Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmenliği görevinden, Malatya Ş.Albay İ.Karaoğlanoğlu İlköğretim Okulu Öğretmenliğine naklen atanmasına ilişkin 29.7.2003 günlü, 2175 Bakanlık işlemi ile 12.8.2003 günlü, 258.29 sayılı Valilik işlemine ilişkin kısmına gelince;

Dava konuşu işlem, Malatya Valiliği emri ile görevlendirilen ilköğretim Müfettişi tarafından davacı hakkında yapılan soruşturma sonucu düzenlenen rapor uyarınca tesis edilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına ilişkin Yönetmelik hükümleri ile, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her türdeki Anadolu Liselerine alınacak öğretmenlerin, yazılı, sözlü ve uygulama sınavında başarılı olanlar arasından Bakanlıkça atamalarının yapılacağı, yer değiştirmenin de yine Bakanlıkça değerlendirilmek suretiyle gerçekleştirileceği öngörülmüştür.

13.8.1999 günlü, 23785 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinin 42. maddesinde müfettiş ve müfettiş yardımcılarının görev alanları düzenlenmiştir. Buna göre; müfettiş ve müfettiş yardımcılarının rehberlik ve iş basında yetiştirme, teftiş ve değerlendirme, inceleme, soruşturma hizmetlerine yönelik olarak;

a) İlköğretim okulları,
b) Yetiştirici ve tamamlayıcı sınıflar ve kurslar,
c) Özel eğitime muhtaç çocuklar için açılmış okullar ve sınıflar,
d) Okul öncesi eğitim kurumları, uygulama sınıfları ve tamamlayıcı sınıflar ve kurslar
e) Halk Eğitim Merkezi ve akşam sanat okulları ile bunlara bağlı kurslar,
f) Çıraklık eğitim merkezleri,
g) Eğitim araçları ve donatım merkezi ve akşam sanat okulu müdürlükleri,
h) Rehberlik ve araştırma merkezlerinde ve akşam sanat okulu müdürlükleri,
i) Öğretmen evi ve akşam sanat okulları, öğretmen evi lokalleri ve sosyal tesisleri
j) Milli eğitim yayın evleri,
k) Sağlık eğitim merkezleri,
l) Hizmetiçi Eğitim Enstitüleri ve Akşam Sanat Okulları ile Hizmetiçi Eğitim Merkezleri,
m) Spor ve izcilik merkezleri,
n) Gençlik ve izcilik eğitim tesisleri,
o) Öğrencileri yetiştirme ve sınavlara hazırlama kursları,
p) Özel öğretim kurumlarına bağlı, dershane ve okulları ile her türlü özel yaygın eğitim kurslar,
r) Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur'an kursları,
s) Dernek ve vakıflarca açılan ve Bakanlığın denetim ve gözetimi altında bulunan, gerçek ve tüzel (şirket) kişilerine ait öğrenci yurtları,
t) Valilikçe denetimi uygun görülen diğer okul ve kurumların, görev alanlarını oluşturduğu hükme bağlanmıştır.

Yukarıda yer alan düzenlemeler uyarınca, ilköğretim müfettişlerinin teftiş, değerlendirme, inceleme ve soruşturma yapma yetkileri Yönetmelikte sayılan okul ve kurumlarla sınırlı olup bu kapsamda yer almayan Anadolu Liselerinin denetim ve öğretmenleri hakkında soruşturma yapma yetkisi Bakanlığa ait bulunmaktadır.

Bu durumda Anadolu Lisesi öğretmeni olan davacı hakkında yetkili olmayan ilköğretim müfettişi tarafından düzenlenen soruşturma raporuna dayanılarak tesis edilen işlemlerde mevzuata uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, dava konuşu Yönetmeliğe ilişkin olarak davacının itirazının REDDİNE oybirliği ile, dava konuşu işlemlere ilişkin olarak ise 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanununun 27'nci maddesinde öngörülen ve yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için gerekli olan koşulların gerçekleştiği anlaşıldığından, davacı itirazının KABULÜNE, dava konuşu işlemlerin yürütülmesinin durdurulmasına oyçokluğu ile 5.5.2004 günü karar verildi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu


Başkan Vekili: Tansel Çölaşan
12.Daire Başkanı: Gülsen Yenişehirli
12. Daire Üyesi: Sabriye Köprülü
6. Daire Üyesi: Nazlı Koçer
10. Daire Üyesi: Ali Öztürk
8.Daire Başkanı: Güngör Demirkan
11. Daire Üyesi: Yurdagül Dinçsoy
11. Daire Üyesi: Selçuk Hondu
11. Daire Üyesi: İzge Nazlıoğlu
12. Daire Üyesi: Murat Cebeci
10. Daire Başkanı: Zafer Kantarcıoğlu
6. Daire Üyesi: Faruk Öztürk
8. Daire Üyesi: Şevket Apalak
11. Daire Üyesi: Belma Köşebalaba
10. Daire Üyesi: Orhun Yet
11. Daire Üyesi: M. Nihat Turan
6. Daire Üyesi: Zehra Birden
10. Daire Üyesi: Suna Türkoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber