MEB'den İlköğretim Müfettişlerine İlişkin Genelge

İlköğretim müfettişlerinin Anadolu Liselerinde denetim ve soruşturma yapamayacaklarına ilişkin Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun kararını bugün yayımlamıştık. Bu karar üzerine, ilköğretim müfettişlerinin tüm orta öğretim kurumları öğretmenleri hakkında soruşturma yaptırıp yaptırmayacağı hususunda tereddüt oluşmuştur. Milli Eğitim Bakanlığının konuya ilişkin olarak yayımladığı genelge için başlığa tıklayınız.

Haber Giriş : 13 Nisan 2005 08:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

Sayı:B.08.0.PGM.0.23.01.03-87-967/16591
Konu: : Şikayet ve müracaat dilekçelerinin değerlendirilmesi ve muhakkiklik görevi.

............................ VALİLİGİNE
(İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

İlgi: a) Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliği.
b) Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 13/09/2004 tarihli ve B.08.0.PGÎM.0.23.01.03.134-317/69983 sayılı Sicil-Disiplin Mevzuat Bülteni.
c) Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliği.
d) Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 15/03/2004 tarihli ve B.08.0. PGM.0.23.01.03-4-932/16005 sayılı ve (2005/16) Nolu Genelgesi.

Danıştay îdarî Dava Daireleri Genel Kurulu'nun 05/05/2004 tarihli ve Y.D. İtiraz No 2004/175 sayılı yürütmenin durdurulması kararında; ilköğretim müfettişlerinin teftiş, değerlendirme, inceleme ve soruşturma yapma yetkileri yönetmelikte sayılan okul ve kurumlarla sınırlı olup, bu kapsamda yer almayan Anadolu Liselerinin denetimi ve öğretmenleri hakkında soruşturma yapma yetkisinin Bakanlığa ait bulunduğu gerekçesi ile Anadolu Lisesi öğretmeni hakkında ilköğretim müfettişi tarafından düzenlenen soruşturma raporuna dayanılarak tesis edilen işlemin yürütme durdurulması kararı üzerine valiliklerden Bakanlığımıza ulaşan bilgilerden Anadolu lisesi öğretmenleri de dahil tüm orta öğretim kurumları öğretmenleri hakkında ilköğretim müfettişlerine soruşturma yaptırılıp yaptırılmayacağı hususunda tereddüt oluştuğu öğrenildiğinden, bu konuda birlik ve beraberliğin sağlanması amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

Bilindiği gibi, Danıştay Onuncu Dairesinin 02/03/1989 gün ve 1988/1162 E-1989/473 K sayılı Kararında, görev dolayısıyla veya görev sırasında işlenen adli suçlarda re'sen soruşturma emri vermekle yetkili kılınan valiler ve millî eğitim müdürlerinin; ilköğretim okulları 2. kademe ve ortaöğretim kurumlarında görevli yönetici ve memurlar hakkında adlî yönden yapılacak
soruşturmalarda ilköğretim müfettişlerinin görevlendirilebilecekleri hükme bağlanmış olup yine, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 5'inci maddesinin uygulanması hakkında; Danıştay Birinci Dairesinin 17/04/2000 tarihli ve 2000/29 E-59 K sayılı kararının 5'inci maddesinde "Yasanın 5'inci maddesine göre izin vermeye yetkili merci, yasa kapsamına giren bir suçun işlendiğini bizzat veya 4 'üncü maddede yazılı şekilde öğrendiğin inceleme başlatacaktır. Ön inceleme yetkili merci tarafından bizzat yapılabileceği gibi, görevlendirilen bir veya birkaç denetim elemanına, hakkında inceleme yapılanın üstü konumundaki memur veya kamu görevlilerinden biri veya birkaçına yaptırılabilecektir. Ön incelemenin, izin vermeye yetkili merciin bulunduğu kamu kurum veya kuruluşu içindeki kişilere yaptırılması esastır, ..."ifadelerine yer verilmektedir.

Diğer taraftan, 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un, 04/04/1998 tarihinde yürürlüğe giren 4359 sayılı Kanunla değişik 53 'üncü maddesi, son fıkrasına dayanarak hazırlanan ilgi (a) Yönetmeliğin 42 'nci maddesinin (t) bendinde "Valilikçe denetimi uygun görülen diğer okul ve kurumlar" ilköğretim müfettişlerinin görev alanları arasında belirlenirken. 43/b-ll maddesinde "Teftiş edilen okul ve kurumlarda yönetici, öğretmen ve gerektiğinde diğer personel hakkında ayrı ayrı teftiş raporu düzenlemek,", 43/d-I maddesinde "İl idaresi Kanunu hükümlerine göre, valilikçe verilecek soruşturma emirleri gereğince resmî ve özel okul ile kuramlarda görevli öğretmen, yönetici ve diğer personel hakkında soruşturma yapmak.", 44 'üncü maddesinin son fıkrasında ise "Müfettiş ve müfettiş yardımcılarına inceleme ve soruşturmaya yönelik görev emirleri başkanın önerisi, millî eğitim müdürünün uygun görüşü ve valinin onayı ile verilir." hükümlerine yer verilmiştir.

Ayrıca, vatandaşların ve memurların kamu kurum ve kuruluşlarına kendileri veya kamuyla ilgili şikayet ve müracaatlarının değerlendirilmesindeki usul ve esaslar ilgi (d) Genelge ile açıklanmıştır.

Bakanlığımızın büyüyen taşra teşkilatı ve personeli hakkındaki problemlerin mahallinde sonuçlandırılması esas olacaktır.

Bu bağlamda, yukarıdaki hükümlerde değerlendirilerek:
1- Şikayet ve müracaatların ilgi (d) Genelge çerçevesinde değerlendirilerek sonuçlandırılmasının;
2- İnceleme ve soruşturmaya lüzum görülmesi halinde, sıralı sicil-disiplin amirlerince, görev ve yetki çerçevesinde ayrıca, hiyerarşik bir sistem içinde, 5442 sayılı ÎI îdaresi Kanunu'nun 4, 9, 13, 21 'inci maddeleri göz önünde tutularak ve valilikçe verilecek soruşturma emrine dayanarak ortaöğretim kurumları idarî denetimi dışında olmak üzere, Anadolu Liseleri dahil tüm ortaöğretim kurumları yönetici ve öğretmenleri hakkında da bu işlemlerin yürütülmesinin,
3- Aynı inceleme ve soruşturma hizmetlerinde, Danıştay kararlarında belirlenen, soruşturma yapılacak personelin unvanı ile aynı veya üstü olmalarına da dikkat edilerek, sınav sonucu Bakan tarafından ataması yapılan ve ilgi ( c ) Yönetmeliğe göre yönetim kademelerine geçme hakkı verilen ilköğretim müfettişlerine de muhakkiklik sıfatı ile il milli eğitim müdür yardımcısı, ilçe milli eğitim müdürü, il ve ilçe milli eğitim şube müdürü veya okul müdürlerinden biri ile birlikte muhakkiklik görevi verilerek işlemlerin sür'atle sonuçlandırılmasının;
4-Bakanlık Makamının Onay'ı ile yürütülmesi gereken konularda dilekçelerin ilgili birime gönderilmesinin;
uygun olacağı düşünülmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Remzi KAYA
Bakan a.
Genel Müdür

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber