Yeni Meclis'in ilk gündemi memurlar olacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Mayıs 2011 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2,5 milyon memurun yıllardır beklediği toplu sözleşme hakkı 12 Eylül'de yapılan referandumla Anayasa'ya girdi. Ancak memurların toplu sözleşme hakkının uygulamaya geçmesi için uyum yasasının ağustos ayından önce çıkarılması gerekiyor.

12 Haziran'da yapılacak seçimler sebebiyle Meclis ancak temmuzda toplanabilecek. Bu durumu dikkate alan hükümet, sendikalarla uyum yasası çalışmalarını sürdürüyor. Çıkacak yasa konusunda büyük ölçüde anlaşma sağlandı. Buna göre yeni Meclis'in ilk gündem maddelerinden birisi, toplu sözleşme hakkının hayata geçirilmesi olacak.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile yürütülen çalışmalar kapsamında üzerinde çalışılan uyum yasasında yüzde 80 uzlaştıklarını söyledi. Anayasa değişikliği ile birlikte toplu görüşme düzeneğinin ortadan kalktığını hatırlatan Gündoğdu, "Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun yapısının ikincil mevzuatla düzenlenmesi gerekiyor. Sayın Başbakan da, 'Endişeniz olmasın, bu yıl toplu sözleşme yaparız' diyerek kararlılığını ortaya koydu. Meclis de kararlılığını göstermeli. İkincil mevzuat düzenlemesi yapılmazsa kaos olur. Muhalefetin destek vereceğini düşünüyorum. Kimse 2,5 milyon memuru karşısına almak istemez. Acil olan, toplu sözleşme düzeneği ve kurulun yapısı." diye konuştu.

Toplu sözleşmeye geçilmesiyle birlikte memura zam oranında son sözü hükümetin söylemesi dönemi son bulacak. Anlaşma sağlanamaması durumunda Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurulun vereceği karar, hem hükümet hem de çalışanlar için bağlayıcı olacak. Uzlaştırma Kurulu'nun geçmiş kararlarına bakıldığında hükümetten daha yüksek zam önerdiği görülüyor. Ancak bugüne kadar verdiği kararlar bağlayıcı olmadığı için bu oranlar memura yansımadı.

İSA YAZAR ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber