Ali Demir şifre önlemlerini anlattı/ Video

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 27 Mayıs 2011 08:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM Başkanı Ali Demir, üniversite rektörlerine YGS'de şifre iddiaları ve yapılanları anlattı. Demir, "Kopyaya işaret eden tek bir örnek bile bulunamadı" dedi

İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen Üniversitelerarası Kurul Toplantısı'na 160 üniversiteden rektörler ve kurul temsilcilerinin de yer aldığı 196 kişi katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan ÖSYM Başkanı Ali Demir, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndaki (YGS) şifre iddiaları üzerine yaşanan krizi anlattı. Demir şöyle konuştu: "Sadece bilgiyle öne geçilen bir sınav olmuştur. Hiçbir adayı haksız biçimde öne geçirmemiştir. Hiç kimseye haksızlık edilmemiştir. Standart sapmalara bakıldığında 2010 YGS'den daha güvenli bir sınav olduğunu görülmektedir. Tek tek testlere baktığımızda hiç olağanüstü rahatsızlık verici bir yapının olmadığını net bir şekilde gördük. Matematik testinden tam yapan 1800 aday arasından rastgele 100 soru kitapçığı seçtik sayfa sayfa inceledik. 37 üzeri net yapan 10 bin 388 soru kitapçığı tek tek baktık. İşlem yapılmadan işaretlenen ya da doğrudan cevabı işaretleyenle karşılaşmadık. Bütün adaylar işlem yaparak soruyu çözerek doğru kararı vermiştir. Yapılan analizlerin sonucunda şunu gördük ki, haksız kazanca, kopyaya işaret eden tek bir örnek bile söz konusu değildir."

FARKLI KİTAPÇIKLAR

Oluşan kaostan, tartışmalardan sonra yeniden bir değerlendirme yaptıklarını anlatan Demir, sınavlarda 'adaya özgü soru kitapçığı' yerine 'her adaya farklı soru kitapçığı' uygulamasına geçildiğini belirten Demir şöyle devam etti: "İlk yaptığımız iş, kamuoyuna çok ters yansıtılan adaya özgü soru kitapçığı yerine her adaya farklı soru kitapçığı uygulamasıdır. Bu sayede adayın kimlik bilgileri soru kitapçığı üzerinde olmayacak. Salonda soru kitapçıkları rastgele dağıtılacak. Her aday kendi soru kitapçığının cevap anahtarını kodlayacak. Bu istenilen adaya istenilen soruların verildiği gibi bir yorumu tamamen ortadan kaldıracak. Bu çalışmayı bugüne kadar TUS ve KPDS sınavlarında uyguladık. Gayet başarılı oldu."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber