'TSK ve Emniyet'teki sivil memurlar da sendikalı olsun'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Mayıs 2011 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurların bu seneki zam görüşmelerinde toplu sözleşme haklarını kullanabilmesi için uyum yasalarının ağustosa kadar tamamlanması gerekiyor. Görüşmeleri yürüten sendikalar, TSK ve Emniyet içindeki sivil memurlara da sendika hakkı verilmesi konusunda ısrarlı. Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, uyum yasasında hükümetle yüzde 80 uzlaştıklarını söyledi.Toplam 2,5 milyon memur ağustos ayında ilk kez toplu sözleşme hakkını kullanacak. Hükümet ve memur sendikaları toplu sözleşmeyi de kapsayan uyum yasasına ilişkin çalışmaları sürdürüyor. Sendikalar, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Emniyet içindeki sivil memurlara da sendika hakkı verilmesi için bastırıyor. Ayrıca stajyer memurlar ile yöneticilere sendikaya üyelik hakkı verilmesi de talepler arasında. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Askeriye ve emniyetteki sivil memurların, stajyerlerin sendikalı olmaması gibi çağdışı yaklaşımlar var. Buna hep birlikte son vermeliyiz." dedi.

Memurların toplu sözleşme hakkının uygulamaya geçmesi için uyum yasasının ağustostan önce çıkarılması gerekiyor. Seçimlerden sonra oluşacak yeni Meclis'in ilk gündem maddesi de uyum yasası olacak. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile yürütülen çalışmaları değerlendiren Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, uyum yasası konusunda yüzde 80 uzlaştıklarını söyledi. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun yapısının ikincil mevzuatla düzenlenmesi gerektiğine işaret eden Gündoğdu, "Anayasa değişikliği ile toplu görüşme ortadan kalktı. Toplu sözleşme için bu yasanın çıkması gerekiyor. Aksi halde ciddi bir kaos yaşanır. Muhalefet partilerinden de destek isteyeceğiz." diye konuştu. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Sözleşmesi kapsamında örgütlenme önündeki diğer engellerin de kaldırılmasına ilişkin taleplerini dile getiren Gündoğdu, şöyle konuştu: "Örneğin yüz çalışanın olduğu yerde müdür, müdür yardımcıları sendikaya üye olabiliyor. Bu sayı 101 olduğunda olamıyor. Savunma, emniyetteki sivil memurların, stajyerlerin sendika üyesi olmaması da çağdışı bir yaklaşım. ILO sözleşmelerine göre sivil memurların sendikalaşma hakkı bulunuyor. Bu haksızlıklara birlikte son verelim derlerse 9-10 maddelik bir yasa olur." TSK'da görev yapan onlarca sivil memur Başbakanlık İletişim Merkezi'ne başvuruda bulundu. Kendilerine sendikalaşma hakkı tanınmasını isteyen memurlar, bu konuda yasal düzenleme beklediklerini ifade etti. Başbakanlık da talebin Çalışma Bakanlığı tarafından incelendiğini belirterek, "4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikalar Kanunu'nda yapılacak değişiklik çalışmalarında, sosyal taraflar ve paydaş kurumlarla birlikte bu önerilerin de değerlendirmeye alınacağı" cevabını verdi.

TSK bünyesinde çalışan sivil memurlar sendikal haklarını almak için bir platform kurdu. 'Askeri İş Yerlerinde Çalışan Sivil Memurlar Sendikası Oluşum Platformu' bu konuda yasal düzenleme yapılması için uzun süredir çalışma yürütüyor. Kamu Görevlileri Sendika Kanunu'ndaki yasağın kaldırılmasını istiyorlar. Geçtiğimiz yıllarda, memur sendikalarının talebi üzerine Devlet Personel Başkanlığı Milli Savunma Bakanlığı'ndan bu konuda görüş istemişti.

Memur-Sen Genel Teşkilatlanma Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, bu yıl toplu sözleşme masasına oturulacak olmasının, kamu çalışanları arasında örgütlenme eğilimini artırdığını söyledi. Sağlık-Sen'in son bir yılda 32 bin 500 üye artışı gerçekleştirerek 135 bin 630 üyeye ulaştığını vurgulayan Memiş, "Toplu sözleşme hakkı ile sendikal mücadelede yeni bir kulvara giriyoruz. İyi bir başlangıcı önemsiyoruz ve hazırlıklarımızı buna göre yapıyoruz." dedi. Kamuda eğitimden sonra en büyük hizmet kolu olan sağlıkta sendikalı çalışan oranı yüzde 73'e yükseldi. Geçen yıl 240 bin olan sendikalı çalışan sayısı 2011 yılında 273 bine ulaştı. Sağlık-Sen 32 bin 500 üye artışıyla diğer sendikaların toplam üye sayısını aşarak yeniden yetkili sendika oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber