Yüksek yargı sandık başına gidiyor/ Video

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 01 Haziran 2011 17:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay başkanı Hasan Gerçeker ve Danıştay Başkanı Mustafa Birden'in bugün itibariyle emekliye ayrılmasının ardından yeni başkanlar için seçim yapılacak. Her iki seçimde de son anayasa değişikliğinin ardından seçilen yeni üyelerin oylarının belirleyici olması bekleniyor.

Yargıtay'da seçim 2 Haziran'da başlayacak. 387 üyenin salt çoğunluğu olan 194 oyu alan aday başkan seçilecek.

İlk üç turda adaylardan biri 194 oy alamazsa, en çok oyu alan iki aday arasında 4 ve 5. turlar yapılacak. Bu turlarda da 194 oy çıkmazsa tekrar en başa dönülecek.

Yargıtay'da adaylar belli

6. ceza dairesi başkanı Ahmet Ceylani Tuğrul, Yargıtay eski başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, 6. hukuk dairesi başkanı Nazım Kaynak, 18. hukuk dairesi başkanı Ali Selim ve 8. hukuk dairesi üyesi Selamet İlday başkanlık için yarışacak isimler...

Başkanlığa en yakın isim olarak da 6. hukuk dairesi başkanı Nazım Kaynak gösteriliyor.

Danıştay'da ise durum biraz farklı

Danıştay için henüz adaylığını resmen açıklamış bir isim yok. Çünkü Danıştay'da adaylıklar başkan emekli olduktan sonra açıklanıyor. Seçimin tarihini Danıştay Başkanlar Kurulu belirleyecek. Yasaya göre seçim, başkanlık boşaldıktan sonra 15 gün içinde tamamlanacak ve danıştay'da da salt çoğunluk aranacak.

Yani 156 üyeden en az 79'unun oyunu almak gerekecek. İlk üç turda sonuç alınamazsa, en çok oyu alan iki üye arasında bir oylama daha yapılacak. Yine 79 oy çıkmazsa tekrar başa dönülecek.

Adaylığını resmen açıklayan olmasa da Danıştay başkanlığı için öne çıkan isimler var. 10. daire başkanı Mehmet Rıza Ünlüçay, 2. daire başkanı Kamuran Erboğa, ve 1. daire üyesi Hüseyin Karakullukçu'nun aday olması bekleniyor.

Danıştay kulislerinde, başkanlık için en güçlü ismin Mehmet Rıza Ünlüçay olduğu ifade ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber