Erdoğan, yeni Bakanlar Kurulu'nun yapısını açıkladı... İşte detaylar

Başbakan Erdoğan yeni Bakanlar Kurulu yapısını açıkladı. 6 yeni Bakanlık ihdas edildi. 2 bakanlık birleştirilip tek bakanlık yapıldı. 2 bakanlık ise dönüştürüldü. Yeni yapıda, Bakanlar Kurulu; Başbakan dahil 25 kişi olacak. 4 adet başbakan yardımcılığı ve 20 adet de icracı bakanlık kurulacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2011 11:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Biz iktidara geldiğimizde 36 bakan bulunuyordu. Bu sayıyı biz 24'e indirdik. Bu kadar çok Bakanlığın olması, bakanlıkların siyasi dengesi sağlamak için ihdas edilmesi, Devleti kilitlemiştir.

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı yeni Bakanlar Kurulu yapısı şu şekilde...

Yeni Bakanlar Kurulu, Başbakan dahil 25 üyeden oluşacak. 4 adet başbakan yardımcılığı ve 20 adet de icracı bakanlık kurulacak.

1- Başbakan

2, 3, 4 ve 5- başbakan yardımcıları

6- Adalet bakanlığı

7- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı: Bu bakanlık yeni bir bakanlık. Biz muhafazar bir partiyiz ve aile kurumunu güçlü bir yapıya kavuşturmak istiyoruz.

8- Avrupa Birliği Bakanlığı

9- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: Sanayi ve Ticaret bakanlığının yerine oluşturduk. Bilimi üstlenecek ve yönlendirecek bir Bakanlık olacak. Bu bakanlık sanayi ile içiçe olacak ve teori ile pratik buluşacak.

10 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı:

11- Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı: Çevre ve Orman bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığını birleştirdik. Ana hedef, çevreyi ve ormandan zengin ülkemizi güçlendirmek. Şehirciliğe ait ulusal planlarını kontrol etme amacıyla bunu yapıyoruz.

12- Dışileri Bakanlığı

13- Ekonomi Bakanlığı

14- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

15- Gençlik ve Spor Bakanlığı: Yeni bir bakanlık bu.

16- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: Tarım ve Köyişleri Bakanlığının yerini alacak.

17- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Sanayi Bakanlığından ticareti alıyoruz ve gümrükle birleştiriyoruz İç ticaret.)

18- İçişleri Bakanlığı

19- Kalkınma Bakanlığı: Yeni bir Bakanlık...

20- Kültür ve Turizm Bakanlığı

21- Maliye Bakanlığı

22- MEB

23- MSB

24- Sağlık Bakanlığı

25- Ulaştırma Bakanlığı

Böylece, 8 Devlet Bakanlığının kaldırmış olacağız.

6 yeni Bakanlık ihdas ettik: Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı...

2 bakanlığı birleştipi tek bakanlık yaptık. çevre orman ve şehircilik bakanlığı

2 bakanlığı dönüştürdük. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı oldu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı" oldu.

DIŞARDAN BAKAN YARDIMCISI ATANACAK

Artık Bakan yardımcılığı görevi ihdas ediyoruz

Başbakan Erdoğan yeni yapıyı açıkladı. İşte konuşmasının ilgili bölümü

Artık her bakanla müsteşar arasında bir bakan yardımcısı ihdas ediyoruz.

Milletvekili dışından atama yapılacak.

Bu yardımcılar hükümetle gelecek, hükümetle gidecek

Bakan yardımcıları, işlşerinin uzmanı ve sektörü bilen kişiler olacak.

özel sektörden bu makama atama yapılabilecek

BAKAN YARDIMCILIKLARI

"Getirdiğimiz önemli bir yenilik de; artık bakan yardımcılığı görevi ihsas ediyoruz, yani her bakanla müsteşar arasında bir bakan yardımcılığı ihsas ediyoruz. İcracı bakanların her birine birer bakan yardımcısı atanacak. Yani 20 tane, milletvekilleri dışından atama yoluyla görevlendirilecek. Bu yardımcılar, hükümetle gelecek ve hükümetle gidecek yani bir memur gibi değil. Bakan yardımcıları işlerinin uzmanı, sektörü bilen, bakanlık faaliyetlerinin daha verimli yürütülmesini sağlayacak kişilerden seçilecek.

YENİ BAKANLIKLARIN GÖREV ALANI

"Şimdi de yeni bakanlıkların görev birimleri ve hizmetlerini anlatmak istiyorum;

"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, aileler, özürlüler ve şehit yakınlarıyla doğrudan sorumlu olacak. Bu yeni bakanlığın önemli birimleri şunlar olacak:

"Aile Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlar, Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı da kuruyoruz. SHÇEK ne olacak diyeceksiniz? Bunu da il özel idarelerine devredeceğiz. Bunların il özel idareleri takibi bakımından daha verimli olacağının kanaatine vardık.

"Avrupa Birliği Bakanlığımız, Türkiye'nin AB'ye hazırlanması aşamasındaki çalışmaları kontrol edecek. Birimler ise şunlar: Sektörel Politikalar Başkanlığı, Ekonomik ve Mali İşler Başkanlığı, Tarım ve Balıkçılık Başkanlığı, Sivil Toplum, İletişim Başkanlığı, AB Hukuku Başkanlığı.

"Yeni bakanlıklarımızdan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise Sanayi Genel Müdürlüğü, Meteoroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü, İmar Çevre Yapı konularından sorumlu olacak, her tür fiziki planlara karşı temel stratejilere belirleyecek.

"Ekonomi Bakanlığımızın ise, Türkiye'nin 2023 hedeflerini gerçekleştirmekte önemli rol oynaması gerekiyor. Son geldiğimiz noktada ihracat 123 milyar dolar gibi görünüyor. Temennimiz o ki 2008'in üzerine yeniden çıkalım ve 500 milyar dolar hedefine de ulaşalım. Dış ticaretten sorumlu bakanlığımızın yerini alan bu bakanlığımız ekonomik alanlardan sorumlu olacak, birimleri ise başlıca şunlar; Teşvik uygulama, Teşvik uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü, Ürün Güvenliği, ağırlıklı olarak dış ticaret müsteşarlığının çevresi.

"Kalkınma Bakanlığı, bu bakanlık sektörel ve bölgesel planları yapacak, orta vadeli, yıllık programların eylem planlarını hazırlayacak. Birimleri; yıllık programlar, Ekonomik Modeller, İktisadi Sektörler ve Koordinasyon, Yatırım Programlama ve İzleme, bunun yanında Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bu bakanlığımıza bağlı olacak. DAP ve KOP da bu bakanlığımıza bağlı olacak. DAP'ın merkezi Erzurum olacak.

SORU CEVAP

Ekonomi Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılarının tam görevlerini açıklar mısınız?

Başbakan yardımcıları, benim yardımcım olarak devam edecekler.

Hazine müsteşarlığı Başbakan yardımcısında mı kalacak?

Evet düşüncemiz o...

Bakanlık yardımcıları nasıl atanacak? Herhangi bir ön şart aranacak mı?

Üçlü kararname ile ve Cumhurbaşkanın onayı ile olacak. Üniversite mezunu şartı aramıyoruz ilkokul mezunu bile bu görevi yapabilir. Rahmetli Sakıp Sabancı'nın durumunu düşünün.

MSB durumu ile ilgili bir değişiklik var mı?

Şu anda böyle bir değişiklik söz konusu değil.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber