Yeşil Kart patlaması: İlçenin beşte biri her gün doktorda

Haber Giriş : 15 Nisan 2005 06:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeşil Kartlı hastaların doldurduğu Pasinler Devlet Hastanesi'nde 16 doktora, sekiz bin hasta düşüyor İnsanı hayretler içinde bırakan bir diğer iddia da, Yeşil Kartlılar'ın kendilerine yazılan ilaçları sattığı....

Pasinler Devlet Hastanesi'nde karşılaştığım manzara içler acısı. Tıka basa dolu hastane koridorlarında, her gün binlerce hastanın taşındığı sedyenin üzerine kurulan simit tezgahı bizi şaşkına çeviyor. Şifa bulmak için hastaneye gelen vatandaşlar, çay ocağının yanı başında simit tezgahı olarak kullanılan ve mikrop saçan bu sedyeyle taşınıyor. Trilyonluk cihazlarla donatılan hastanenin 'tek' eksiği ise doktor... Her türlü modern cihaza sahip hastanede 2'si aile danışmanı, 8'i pratisyen, 6'sı diş hekimi, toplam 16 doktor görev yapıyor. 1956 yılında sağlık ocağı olarak kurulan 25 yataklı hastane ihtiyaca cevap vermekten uzak. Sabah saat 04.00'te başlayan kuyruklarda saatlerce bekleyen hastalar, kimi zaman muayene olma şansı bile yakalayamadan evlerine geri dönmek zorunda kalıyor.

18 BİN YEŞİL KARTLI
Erzurum'daki hastanede bitmek tükenmek bilmeyen kuyrukların en büyük nedeni ise Yeşil Kart. Hasta olan da olmayan da Yeşil Kart'ını kapıp hastaneye koşuyor. İddiaya göre hastane koridorlarından çıkmayan bazı vatandaşlar, yazdırdıkları ilaçları satarak, buişi kazanç kapısı haline getiriyor. Günde yaklaşık 7 bin 800 hastanın bakıldığı hastanede, hastaların yüzde 53'ünü Yeşil Kartlılar oluşturuyor. Yetkililer, Yeşil Kartlılar'a ilaç verilmesinin ardından bu sayının yüzde 15 arttığını söylüyor. 45 bin 580 kişinin yaşadığı ilçede, 18 bin 577 kişi Yeşil Kartlı. Pasinler Kaymakamı Turgut Subaşı, Yeşil Kart almak için yaklaşık 40 bin müracaat yapıldığını, başvuruları n titizlikle incelendiğini belirtiyor.

12 SAAT ÇALIŞIYORLAR
Sağlık Bakanlığı'nın son yaptığı sözleşmeli sağlık personeli atamasıyla mesleğe yeni başlayan hemşireler, yoğun hasta akını karşısında özveriyle çalışıyor. Günde ortalama 12 saat çalışan hemşirelerden Feyza Norşen ve Esengül Ataoğlu, "Burada insanların büyük bölümü yardıma muhtaç. O nedenle zaman zaman mesai saatlerini aşarak da olsa bu insanların dertlerine ortak ve çare olmaya çalışıyoruz" diye konuşuyor.

BAŞHEKİM YETİŞMİYOR
Ağrı'ya bağlı Doğubayazıt Devlet Hastanesi'nde karşılaştığımız manzara ise akıllara durgunluk verecek nitelikte. Her 10 günde bir başhekim değişikliğine gidilen hastanede, sabahsaat 04.00'te sıraya giren hastaların, ertesi gün öğle saatlerine kadar sıra beklediği oluyor. Hastanedeki kuyruk terörünün en büyük nedeni ise yine Yeşil Kart... Bağ- Kur ve SSK'lı hastaları geride bırakan Yeşil Kartlılar, hastane koridorlarını tıka basa dolduruyor. 50 yatak kapasiteli hastanede 28 doktor görev yapıyor. Günde ortalama bin 400 hastayla ilgilendiklerini söyleyen hastane yetkilileri, 150 yatak kapasiteli ek bir binaya ihtiyaç duyduklarını söylüyor. Hastane koridorlarında yüzlerce hasta arasında güçlükle yürümeye çalışırken, sedyenin üzerinde sırasını bekleyen 16 yaşındaki Ömer Kızılboğa ile karşılaşıyorum. Beş yıl önce felç geçiren Ömer'i kucağında taşıyan babası Hasan Kızılboğa, hemen yanımıza yaklaşıp yardım istiyor. Yoksulluğu her halinden belli baba Hasan Kızılboğa, "Ömer'in tedaviye ihtiyacı var, ancak imkanlarımız sınırlı. Bir tekerli sandalyesi olsa hiç olmazsa hastaneye getirip götürürken zorluk çekmeyiz" diyor. Babanın yardımına hastane gezimiz sırasında bize eşlik eden Doğubeyazıt Kaymakamı yetişiyor. Kaymakam, çaresiz babaya tekerlekli sandalye sözü veriyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber